Közel a 18 ezer pont

Megközelítette tegnap a BUX a 18 ezer pontos határt, s végül <br/>17 871,87 ponton fejezte be a kereskedést. Elemzők szerint a 18 ezer pontos szint az, ahol a programozott eladások megjelennek, így várhatóan csak valami komolyabb pozitív hír tudja az indexet annyira meglendíteni, hogy az átlépje ezt a küszöböt. A vezető részvények sorából az MTelekom és a Richter ára gyengült, a nap nyertese a Mol lett 3,47 százalékos drágulásával.

2005. 06. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdektelennek nem mondható, de nem túl változatos kereskedés zajlott tegnap a Budapesti Értéktőzsde falai között. A BUX 28 ponttal erősödve 17 659,10 ponton nyitott, és tartósan erősödött, a növekedés 17 942,83 ponton csúcsosodott. Délután a szokásos módon az index korrekció hatása alatt gyengült, de a napközben megtermelt pluszt nem sikerült teljesen elolvasztani. Elemzők szerint a 18 ezer pontos határ olyan küszöb, ahol a korábbi napokban bevásárolt befektetők eladásokkal fognak próbálkozni, ezt mutatta tegnap a BUX délutáni korrekciója és a vezető részvények változatos mozgása is. A zárás pillanatában a BUX 17 871,87 ponton állt, ami 240,26 pontos növekedésnek felelt meg, a felfutást főként a spekulációs presz-szió alatt tartott FHB-papírok, valamint a Mol- és az OTP-részvények drágulása segítette. Az olajipari papírok 3,47 százalékkal, a banki részvények 1,06 százalékkal drágultak.
A gyengülők között volt a Phylaxia, a Forrás törzs és az Egis árfolyama. A már megszokottnak mondható 16,6 milliárd forintos forgalom azt jelezte, hogy a befektetők nem kívánnak visszavonulni a magyar parkettről. A következő napokra az elemzők határozott negatív korrekciót várnak, de ez csak ideig-óráig tarthat.
A legnagyobb ázsiai piacon, a Nikkei-en a 225 vezető részvényt jegyző Nikkei 225 index 0,26 százalékos eséssel zárt, ami az amerikai technológiai papírok csökkenését követően a japán papírok esése, köztük a Tokyo Electron zuhanása miatt, illetve azért következett be, mert a piac tart az olajárak emelkedésének következményeitől. Az európai parketteken is gyengülő irányt vettek a tőkepiaci indikátorok, a napközbeni felfutást csökkenés követte, ami előző szintjük alá tolta le az indexek görbéit. A befektetők a tengerentúli beeséseket követték, a londoni piac 0,35 százalékkal, a frankfurti parkett indikátora 0,29 százalékkal gyengült. Az amerikai piacokra nagy hatást gyakorolt az, hogy a Federal Reserve elnöke csütörtökön kongresszusi beszámolót tart.

Érvényteleníthetik a megállapodást? Érvénytelenítheti a bosnyák kormány az Energopetrol kőolajipari konszern eladásáról a Mol és a horvát INA alkotta konzorciummal kötött megállapodást, ha a két cég nem teljesíti a kabinet feltételeit – jelentette ki a boszniai bosnyák–horvát föderáció miniszterelnöke. Ahmet Hadzipasic a horvát Hina hírügynökségnek elmondta, hogy a magyar és a horvát cég alkotta konzorciumnak le kell mondania minden követeléséről a föderációval szemben, a bosnyák állammal szemben fennálló kötelezettségének ugyanakkor eleget kell tennie – írta az MTI-Eco. A konzorcium visszautasította ezt a felvetést, s korábban jelezte: minden tartozást rendez, amint lezárulnak az erre vonatkozó bírósági eljárások.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.