Megfordult a piac

Megérkezett a pesti parkettre a napok óta várt és beharangozott csökkenés, a BUX tegnap egy kisebb pihenést leszámítva tartósan gyengült, követte a nagy nemzetközi értékpapír-piaci trendeket. A magyar indikátor öt emelkedő napot követve tegnap 206,24 pontot korrigált, amit valójában a piac általános eróziója indukált. A vezető részvények a stagnáló MTelekom kivételével gyengültek, a legnagyobb veszteséget a Richter szenvedte el 3,5 százalékos zuhanásával. A bankközi devizapiacon a forint tegnap gyengült. Elemzők szerint nem valószínű, hogy ez az irány sokáig fenntartható; a szakértők a hazai fizetőeszköz erősödését várják.

2005. 06. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános gyengülési hullám söpört végig tegnap a tőkepiacokon. A BUX értéke 206,24 ponttal maradt el a keddi záráskor mért szinttől. A magyar indikátor 67 pontos csökkenéssel, 17 899 ponton nyitott, majd az első lépcsőben, eladói nyomástól vezérelve, 17 750 pontig zuhant. A kereskedés délelőtti szakaszában a pozitív korrekciós próbálkozás után, délután egy újabb „ökölcsapás” a padlóra küldte a BUX-ot. A 17 636 pontig (–330 pontot) zuhanó index délután fél négyig nem nagyon tért magához, így 17 759,87 ponton került a partvonalon kívülre. A BUX zuhanását már az elemzők megjósolták, bár az eróziót nem a hét közepére várták, de azt tudni lehetett, hogy a 18 ezer pont közelsége igen erős nyomást gyakorol majd a tőzsdére. A profitrealizálós tegnapi kereskedés során 13,45 milliárd forintnyi papír fordult meg a parketten, ebből a legnagyobb mennyiséget – 3,7 milliárd forintnyit – az 5 forinttal gyengülő Mol-ra kötötték. A nap vesztese a 3,3 milliárd forintnyi forgalmat realizáló, s 3,5 százalékkal zuhanó Richter lett. A gyógyszergyártó cég részvényeit az orosz támogatási rendszer módosítása miatt adták el a befektetők. A vezető részvények sorából egyedül az MTelekom ára nem változott, az OTP 92 forinttal lett olcsóbb. A kisforgalmú részvények közül néhány a trenddel szemben mozgott, a TVK 65 forinttal, a Fotex 11 forinttal, az Antenna Hungária 25 forinttal drágult.
A bankközi devizapiacon a korábbi napok forinterősödését követve tegnap fordulóban volt a trend, a hazai fizetőeszközt a nap végén az euróval szemben 249,75-250,25 között jegyezték, ez 0,25-0,30 forinttal volt magasabb a keddi értékénél. A kereskedők délelőtt nagy forgalmú, kiegyensúlyozott piacról számoltak be, délután már kevés üzlet született. A 249,30 és 250,70 forint között jegyzett euró reggel volt a leggyengébb, a vártnál kedvezőbb külkereskedelmi mérlegadatok közzététele után. A kereskedők szerint az üzletmenetet ismét a régiós valuták enyhe ereszkedése és a dollár mozgása határozta meg – írta az MTI-Eco.
Lefelé mozogtak tegnap a nyugat-európai indexek is: az FTSE és a DAX lassult, a tokiói Nikkei viszont erősödött. A piacok azt várják Alan Greenspan Fed-elnök mai nyilatkozatától, hogy az amerikai gazdaság állapotát őszintén mutatja be, ami a dollárra negatívan hathat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.