Meglódult az FHB

Tovább erősödött tegnap a BUX kurzusa, a befektetők nem lepődtek meg a magyar index drágulásán. A hazai tőzsdeindikátor 390,8 ponttal ugrott meg, a növekedést a vezető részvények többségének drágulása okozta. Az OTP nem haladt együtt a trenddel, és gyengült, a nap nyertese az FHB lett 7,37 százalékos növekedésével. A nemzetközi parketteken is lejtmenet alakult ki, a befektetők Londonban és Frankfurtban profitot realizáltak. Pesten a bankközi devizapiacon a forint együtt erősödött a lengyel zlotyval és a cseh koronával.

2005. 06. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlépte tegnap a 17 500 pontos küszöböt is a BUX, a nagy forgalmú papírok mellett a kis kapitalizációjúaknak is nagy volt a forgalma. Az elemzők óvatosságra intettek, hiszen három nap alatt közel öt százalékot emelkedett a BUX, így a hét vége előtt akár egy korrekcióval mindez realizálhatóvá is válhat, s eltűnhet a megtermelt nyereség. A magyar index 156 pontos emelkedéssel indította a kereskedést, majd tovább erősödött, és végül napi csúcsán, 17 528,20 ponton zárt. A 390,80 pontos emelkedést a MTelekom, a Mol, a Richter és az FHB drágulása indukálta. A távközlési papírok 2,86 százalékkal, az olajipariak 2,97 százalékkal, a gyógyszergyártó részvényei 430 forinttal múlták felül szerdai zárószintjüket. Az FHB 7,37 százalékos növekedésével a nap legjobban teljesítő részvénye lett. Szakemberek az FHB megugrását azzal magyarázták, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. rövid időn belül dönt a jelzálogbank eladásáról, ez viszont spekulációs nyomást okozhat, ami tegnap meg is jelent az FHB-részvények háza táján. Spekulációs hatás érvényesült az Antenna Hungária (AH) esetében is, a műsorszóró napközben 4465 forintig emelkedett, majd végül 40 forinttal drágulva 4440 forinton zárt. Szakértők szerint az AH árfolyama 5000-5200 forint közelébe emelkedhet, de várhatóan az 5000 forintos szint olyan, ahol megjelennek majd a programozott eladók. Drágult még a BorsodChem, a Freesoft, Pannonflax és a Synergon is.
Gyengüléssel zárta viszont a napot az Egis és a TVK, a gyógyszergyártó papírja 350 forinttal értékelődött le, a vegyipari részvény 150 forinttal lett olcsóbb.
A bankközi devizapiacon jelentős forgalom mellett erősödött a forint az euróval szemben. Késő délután 250,70–251,34-es szinten állt az euró, ami két forinttal volt alacsonyabb előző szintjénél. A feltörekvő piacok valutái együtt mozdultak felfelé a körülbelül egy hétig tartó lejtmenet után. Az EU-alkotmány francia és holland elutasításának negatív hatása hamar elült, s ezért az események haszonélvezője, a dollár megtorpant az euróval szemben a nemzetközi piacokon – írta az MTI–Eco.
A portfolio.hu elemzői szerint a március elején megindult régiós korrekciós folyamat során eddig a hazai fizetőeszköz mintegy 13 forintot gyengült az euróhoz képest. A 255 körüli mélyponthoz képest a mostani szint (amely körül már napok óta ingadozik a forint) enyhe stabilizálódásra utalhat. A változékony nemzetközi devizapiaci környezetben azonban igen nehéz megmondani, hogy ez tartósan fennmaradhat-e, vagy esetlegesen további kisebb forinterősödés jöhet. A makrogazdasági fundamentumok alapján inkább a gyengülésnek mutatkozik nagyobb tere.
A nemzetközi tőkepiacokon meglepetésre csökkenő irányt vettek az árfolyammutatók, a tokiói Nikkei 225 index 0,44 százalékot, a londoni FTSE 0,12 százalékot, a frankfurti DAX 0,07 százalékot gyengült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.