Optimista a Phylaxia

Nem szakadhatott meg a pesti tőzsdén a növekedési trend tegnap sem, mivel a befektetőket a nyugat-európai piacokról érkező kedvező hírek vásárlásokra késztették. A BUX 18 709 pontig emelkedett, majd a spekulánsok által generált napon belüli üzletek zárása miatt 18 592 pontra csúszott vissza. A magyar tőzsdei indikátor még így is 103 pontos növekedést mutatott. A nap nyertese a Phylaxia lett 5,88 százalékos javulásával. Erőteljes emelkedési hullám keletkezett a vezető európai parketteken is, ezek hatására az amerikai indexek is javulni tudtak. A japán Nikkei 225 index viszont csupán 0,50 pontot erősödött. A Pfizer által a Vicuron Pharmaceuticalsra tett 1,9 milliárd dolláros felvásárlási ajánlat tovább fokozta a befektetők optimizmusát.

2005. 06. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghaladta tegnap napközben történelmi záró szintjét a BUX, de nem tudott azon a szinten maradni, mivel a befektetők elkezdtek nyereséget realizálni. Az elemzők teljes eufóriával a meg nem szűnő optimizmusról regéltek a hét utolsó előtti napján, tették ezt azért, mert nemcsak a feltörekvő piacokon, hanem a nagy európai, ázsiai és amerikai tőzsdéken is úrrá lett a hossz.
Pesten a BUX 36 pontos emelkedéssel nyitott, amit egy kisebb beeséstől eltekintve jelentős erősödés követett. Az index végül a napi 18 709 pontos szintről 18 592 pontra korrigált vissza, ez 103 pontos javulásnak felelt meg. A forgalom ugyan 17,22 milliárd forintra csökkent, ami némi befektetői lazulást jelzett, de ezzel szemben viszont a BÉT-en forgó részvények között alig-alig lehetett csökkenő árú papírt találni. A 47 papírból csupán 7 részvény ára gyengült, 21 erősödött, 19 kurzusa nem változott. A blue chipek sorából egyedül a Mol árfolyama gyengült, az olajipari részvények 180 forinttal lettek olcsóbbak. Elemzők elmondták, hogy a Mol az elmúlt napokban megdöntötte történelmi csúcsát, így a piac érthetőn kivette belőle a megtermelt nyereséget. Javulóban volt viszont az MTelekom, a Richter és az OTP. A távközlési részvények 2,05 százalékkal, a bankiak 0,83 százalékkal, a gyógyszergyártóé 0,69 százalékkal értékelődtek fel.
A nap nyertese a kis forgalmú részvények közül került ki, a Phylaxia 5,88 százalékkal drágult. Az állatgyógyászati termékeket gyártó társaság annak hatására erősödött, hogy a portfolio.hu oldalon a cég vezérigazgatója, Tóth Péter a közeli tervekről beszélt. A Phylaxia vezetője azt nyilatkozta, hogy fontos stratégiai döntésre szánta el magát a cég: a három hazai gyártótelephely egyetlen központi egységgé történő összevonása révén az idei évben felmerülő egyszeri költségtétel után éves szinten 100-150 millió forintos megtakarítást érhet el a vállalat. Drágult még a Rába, az FHB, az Egis, valamint a BorsodChem ára.
Nagy volt az érdeklődés tegnap Londonban és Frankfurtban is. A tokiói Nikkei 225 index két hónapos csúcsára emelkedett a szerdán, tegnap viszont csupán 0,50 ponttal tudott erősödni. A tengerentúlon meglepetést okozott a Pfizer azon bejelentése, hogy 1,9 milliárd dolláros készpénzes vételi ajánlatot tett a Vicuron Pharmaceuticals 75,9 százaléknyi részvényére.

Csúcson az ATX is. Történetében először 3000 pont fölé került tegnap délután a bécsi tőzsde vezető részvényindexe, az ATX, amely mintegy harminc részvényt foglal magába. Az index már szerdán is rekordértéken zárt: több mint 17 pontos emelkedés után csaknem 2948 ponton – írta az MTI–Eco.
Ezt tegnap délutánra 53 ponttal, azaz mintegy 1,8 százalékos erősödéssel toldotta meg, elsősorban a BA-CA banki részvény több mint két és fél százalékos drágulásának köszönhetően, amely papír – miként szerdán is – a forgalomból a legnagyobb arányban részesedett. A többi banki részvény árfolyamára is jótékony hatással volt, például a Raiffeisen International árfolyama is 2 százalékkal emelkedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.