Vételen a műsorszóró

A szerdainál enyhébb eladási nyomás nehezedett tegnap a pesti piacra, a vezető részvények gyengültek, de volt néhány „renitens” részvény, amely 4 százalékos növekedést produkált. A BUX nyitás után erősödött, majd megadta magát a profitrealizálók akaratának, és gyengült. A magyar indikátor 116,73 ponttal csökkenve került a partvonalon túlra. Gyengülést jelzett a bankközi devizapiacon a forint árfolyama is, a korábbi napokban tapasztalt erősödés megállt, és tegnap már az eurót 250,50 forint közelében adták-vették.

2005. 06. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdai gyengülés tegnap folytatódott, bár csak 116,73 ponttal csúszott vissza a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző index, a BUX, de a részvények többsége azt mutatta, hogy nem áll meg a csökkenés. A forgalom 13,694 forintra csökkent, az elemzők azt nyilatkozták, hogy a piacot a nemzetközi trendek mellett a programozott eladások mozgatták. A 18 ezer pontos határ olyan szint, amit a BUX sokáig nem lesz képes átlépni – vélekedtek a tegnapi kereskedés után a befektetők. A pesszimistább spekulánsok szerint valamilyen nagyon kedvező hírnek, illetve a nemzetközi piacokról érkező tőkének kell megjelennie ahhoz, hogy a BUX átlépje és meg is tartsa a 18 ezer pont feletti szintet. A nyári szabadságolások közelsége miatt vélhetőleg erre még várni kell. Csökkenéssel zárta a napot az összes vezető részvény, a Mol ára nem változott, a MTelekom 6 forinttal, az OTP 22 forinttal, a Richter 590 forinttal gyengült. A Richter annak ellenére gyengült, hogy a Citigroup 32 ezer forintos célárat határozott meg, függetlenül a társaságról érkező negatív hírektől. Kedvező minősítést kapott az OTP is a Moody’s hitelminősítőtől, de a bank árfolyama nem tudott emelkedni, mivel a befektetők nem eresztették szabadjára képzeletüket, nem engedték a papírokat drágítani. Vélhetőleg a felminősítés a következő napokban a banki részvények árát pozitívan fogja majd befolyásolni. A kisforgalmú részvények sorából meglepetést okozott az Antenna Hungária kurzusa, a spekulációs nyomás alatt álló részvények 175 forinttal drágultak. A szakértők 5 ezer forint körüli szintre számítanak az AH-papírok relációjában. Nőtt még az FHB, a Globus, valamint a Zalakerámia ára.
A bankközi devizapiacon a forint a korábbi 248-as szintről 250-re gyengült tegnap. Miközben az elemzők forinterősödést vártak addig, a bankközi devizapiacon nem a jóslatok szerint alakult a kereskedés. Az euró erősödése látványos volt, délután az uniós fizetőeszközzel 250,17–250,47 forint között kereskedtek.
*
Fókuszban a Lukoil. Oroszország első számú kőolajipari vállalata, a Lukoil került újabban az orosz adóhatóságok érdeklődésének a középpontjába – jelentette az Interfax hírügynökség. A Lukoil leányvállalata, a Narjanmarnyeftyegaz ügyeit vizsgálja az adóhivatal egy átszámítva 1,5 millió dolláros idei adótartozás miatt. A Jukosz-ügyet követően az orosz adóügyi hatóságok több más nagy vállalatot vizsgáltak át az elmúlt nyolc hónapban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.