Zuhant a Richter

Még az elemzői várakozásokat is felülmúlta a tegnapi pesti kereskedés, a BUX egy nagyobb délelőtti beszakadást követve magához tért, és végül 17 631,61 pontos emelkedéssel zárt. A napközben bekövetkezett gyengülést az a Richter-bejelentés okozta, hogy az oroszországi ingyenes gyógyszerprogramot módosította a kormány, így a magyar gyógyszercégnek 20 millió dolláros kiesést okozhat ez. A nap nyertese a Pannonplast lett 2,9 százalékos drágulásával. A nemzetközi tőkepiacokon sem alakult ki délelőtt egyértelmű trend, a vártaknál jobb amerikai foglalkoztatási adó és a Fed kamatpolitikájáról érkező hírek árfolyamesést okoztak az európai tőzsdéken.

2005. 06. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napja az elemzők arról beszéltek, hogy eljött a nyári uborkaszezon, a tőzsdén alacsony likviditás melletti kereskedés várható. Ezzel szemben tegnap – a hét vége előtt – a BUX tovább erősödött, annak ellenére, hogy a vezető részvényeknél igen nagy ingadozás volt tapasztalható. A BUX 17 408 pontig gyengült, de a vevők jelenléte erősen hatott, ez az index emelkedését indukálta. Zárásra a vásárlói hatás 17 631,61 pontra röpítette a magyar tőzsdemutatót, ez 103,41 pontos növekedésnek felelt meg. A forgalom 17,062 milliárd forintra csökkent, de ez a szint is még igen magasnak volt mondható. A legnagyobb érdeklődés a 8,65 milliárd forintos forgalmú és 95 forinttal gyengülő Molra volt. Kisebb forgalom mellett zajlott viszont a Richter árfolyamának gyengítése, a gyógyszergyártó 250 forinttal lett olcsóbb a nap végére, de a kereskedés során a társaság papírjai a 27 500 forintos szintet is megjárták. A Richter beesését az okozta, hogy számára az év második felében mintegy 20 millió dollár árbevétel-kiesést fog okozni az oroszországi ingyenes gyógyszerprogramban végbemenő változás.
Oroszországban egy rendeletmódosítás miatt az év elején bevezetett ingyenes gyógyszerprogramban december 1-jétől elsősorban az Oroszországban gyártott készítmények írhatók fel a betegeknek. Az e célra szállított készítményeknek 2005. július 1-jéig kell az országba érkezniük. A rendeletmódosítás kedvezőtlen hatása a Richter második féléves szállításaiban fog jelentkezni. A gyógyszergyár tervezi, hogy a „közgyógylistán” szereplő termékeit oroszországi leányvállalatánál, a Gedeon Richter RUS-nál fogja gyártani. A Richter Rt. a 2005. első negyedévi oroszországi szállításainak mintegy 25 százalékát bonyolította le a gyógyszer-támogatási programban. Ez csaknem tízmillió dolláros pluszárbevételt hozott a cégnek. A teljes oroszországi kivitel értéke 41,8 millió dollár volt az év első három hónapjában. Az orosz költségvetés patikai áron 1,7 milliárd dollár támogatást szán 2005-ben a szociálisan rossz helyzetben lévő betegek részére indított ingyenes gyógyszerprogramra – közölte a Richter Gedeon Rt.
Jelentős erősödéssel zárt viszont és a BUX-ot magával húzta az MTelekom és az OTP. A távközlési papírok 15 forinttal, a bankiak 60 forinttal drágultak.
Szakértők szerint a Richter gyengülése csak pillanatnyi jellegű volt, de azt megmutatta, hogy az orosz piac milyen erővel hat a gyógyszergyártó működésére, eredményeire és árfolyamára. A kis forgalmú papírok sorából 200 forinttal erősödött az FHB, 120 forinttal a Freesoft, a nap nyertese a Pannonplast lett 45 forintos erősödésével. Gyengülést mutatott az Antenna Hungária, a Rába és a Richterrel együtt haladó és 510 forinttal beeső Egis.
A nemzetközi tőkepiacokon változatos árfolyamok alakultak ki, a tokiói Nikkei 225 erősödött, míg az európai indexek délután gyengülést jeleztek. A napközbeni emelkedést követő erőteljes gyengülés az FTSE és a DAX piacán azért alakult ki, mert olyan hírek jelentek meg, hogy a Federal Reserve nem követi az eddigi csökkentő kamatpolitikát.
A tengerentúlon a nyitáskori optimizmus hamar elszállt, mivel az elemzők által várt hatvanpontos beszerzésimenedzser-mutató csupán 58,5 pont lett. Április hónapról a menedzserek szövetsége 61,7 pontos értéket közölt, ehhez képest jelentős a visszaesés az amerikai szolgáltatási szektor helyzetének megítélésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.