Belehúzott a Mol

Bár gyengülés érkezhet, tegnap még javában erősödött a magyar tőzsdei indikátor – nyilatkozták az elemzők. A BUX nyitás után megközelítette a 20 ezer pontos határt, némelykor át is lépte lefelé induló határvonalát. Záráskor az index 86,19 ponttal szerdai szintje felett állapodott meg, ami újabb történelmi csúcs volt. Rekordot döntött a BUX mellett a Mol árfolyama is, az olajipari cég részvényei 18 890 forinton, 250 forintot emelkedve fejezték be a kereskedést. A bankközi devizapiacon a már szokásos minimális 0,30 forintos eurógyengülést lehetett tapasztalni.

2005. 07. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reggel és záráskor csúcsdöntés, a nap egészében pedig gyengülő trend uralta a pesti tőkepiacot. A vezető részvények a Richter kivételével erősödtek. A BUX 29 pontos emelkedéssel nyitott, majd napi csúcsára, 19 968 pontra ugrott. A reggeli csúcsdöntést követően az index több lépcsőben gyengült, sőt napközben néhány pillanatra szerdai zárószintje alá esett. A visszacsúszó index végül 86,19 ponttal emelkedve, 19 866,11 ponton fejezte be a kereskedést, ami egyben legmagasabb záróértéke is lett. Az átlagosnak mondható, 18,5 milliárd forintos forgalom azt jelezte, hogy akár a BUX gyengülése is várható még a hét vége előtt.
Jelentős erősödéssel történelmi szintet döntött tegnap a Mol ára: az olajipari részvények 18 895 forintig emelkedtek napközben, majd végül 18 890 forinton zártak, ami 250 forintos drágulásnak felelt meg. A Mol egyben a legnagyobb növekedést produkáló részvény is lett. A Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt az InfoRádiónak a török terjeszkedési tervek kapcsán azt nyilatkozta, hogy a régió szélesedik, az esetleges EU-felvétel után Törökország a térség részévé válik. Piaca hihetetlenül gyorsan fejlődik, az ország számos logisztikai kapcsolat felépítésére alkalmas. Görögországban a Mol már régóta „kinézte magának” a Hellenic Petrolemumot. Jelenleg nincs napirenden a tranzakció, de a társaság a magyar olajcég fókuszában van. A régión kívül is aktív a Mol. Hernádi Zsolt szerint a nyugat-szibériai olajmezők és a kazahsztáni, a pakisztáni, a jemeni koncessziók érdekes területeknek számítanak – írta a portfolio.hu.
A szerdán még kedvező profitjóslattal élő OTP is drágult. Az elemzői minősítések és a bank előrejelzésének következtében a cég részvényei három forinttal emelkedtek. Javult még az MTelekom, a Synergon, az Antenna Hungária és a BorsodChem ára. Gyengüléssel zárt viszont a Richter, a TVK, a Graphisoft és az FHB. A szakértők tegnap újból meghúzták a vészharangot és rámutattak arra: egyre törékenyebb a BUX növekedése. A magyar tőzsdei indikátor 20 ezer pont közeli értéke nagy kockázatot rejt magában.
A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben erősödött. Az eurót 246,40–246,60 forinton jegyezték, 35 fillérrel gyengébben szerda délutáni árfolyamánál. A piacon lanyha kereskedésről számoltak be, az eurót 246,50–247,10 forint között jegyezték. A dollár reggel erősödött a nemzetközi piacokon, de délutánra elveszítette nyereségét. Pesten 204,50 forint volt az amerikai valuta legerősebb árfolyama a nap folyamán, fél négy körül azonban már csak 203,30–203,40 forinton jegyezték, ami 0,30 forintos gyengülésnek felelt meg.
A nemzetközi tőkepiacokon is drágulással zártak az indexek. A tokiói Nikkei 225 index 0,90 százalékot javult. A japán indikátort a technológiai papírok erősödése húzta fel. A szigetországban annak ellenére emelkedett a tőzsdei indikátor, hogy három év után újból nőtt Japánban a vállalati csődök száma. Júniusban 1207 vállalati csőd volt, 11,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az adatot közlő Tokyo Shoko Research szerint a hátrahagyott adósság 502,72 milliárd jen (4,49 milliárd dollár) volt, 37,7 százalékkal több, mint tavaly júniusban. Májushoz képest is nőtt a csődök száma 12,5 százalékkal, de a hátrahagyott adósság 16,9 százalékkal kevesebb volt.
Európában a DAX és az FTSE fél százalék körüli drágulást jelzett, ezt főként a gyógyszergyártók indukálták, mivel a Novartis kedvező negyedéves gazdálkodási adatot tett közzé. A svájci gyógyszergyár – hazájában a legnagyobb, a világon a hatodik – az első fél évben 11 százalékkal, 15,14 milliárd dollárra növelte a forgalmát a tavalyi első félévi 13,612 milliárdhoz képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.