Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Sem rokona, sem ismerőse

Török László
2005.07.19. 23:00

A Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója lapunknak elismerte, hogy a korábban a Gyurcsány Ferenc közvetett tulajdonában álló Perfekt Rt.-nél volt beosztott vezető. A kormánypártok szerint nem veszélyezteti a verseny tisztaságát, hogy Jókai István került a privatizált cég élére, az ellenzék ezt elfogadhatatlannak tartja.

Igaz, hogy a Perfekt Rt. egyes szakmai értekezletein Jókai István többször találkozott Gyurcsány Ferenccel, sem szakmai, sem személyes kapcsolat nem alakult ki közöttük – ezt a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. vezérigazgatója nyilatkozta lapunknak. A szakember még 1999-ben került a miniszterelnök közvetett érdekeltségébe tartozó Perfekthez, tízéves pedagógusi és négyéves köztisztviselői munka után. Jókai István megjegyezte: amíg a Gyurcsány tulajdonában álló Altus Rt. birtokolta a vállalkozást, csak beosztott vezetői, nem pedig első számú vezetői szerepet töltött be. A Perfekt Rt. vezérigazgatói posztjára a tulajdonosváltás után – amikor Gyurcsány Altus Rt.-je eladta a céget az Erdős Ákos vezette Láng Rt.-nek – választották több aspiráns közül. Emlékezetes, a Láng Rt.-é lett a Nemzeti Tankönyvkiadó.
– Nem tudok arról, hogy Gyurcsány Ferencnek lenne érdekeltsége a tankönyvpiacon – nyilatkozta lapunknak Szabó Zoltán.
*
Éppen ezért nem veszélyezteti a verseny tisztaságát, ha a miniszterelnök egyik volt cégének volt munkatársát nevezik ki a nemzeti tankönyvkiadó élére – tette hozzá az MSZP oktatáspolitikusa, aki szerint egyébként a privatizáció után a vállalat tulajdonosai azt neveznek ki, akit jónak látnak. Szabó nem hiszi, hogy Gyurcsány a hozzá köthető vállalkozáscsoport minden munkatársát ismerné.
Horn Gábornak, az SZDSZ ügyvivőjének csupán annyi mondandója volt Jókai kinevezése kapcsán: „meg kell szoknunk, hogy egy magántulajdonban lévő cég ügyeihez az állami szerepvállalóknak, politikusoknak semmi köze”. Megjegyezte, természetesnek tartja, ha egy tulajdonos a saját érdekeinek megfelelően dönt a birtokában lévő társasággal kapcsolatos kérdésekben, s nem helyes, ha ezt a politikusok kommentálják.
Almássy Kornél, az MDF alelnöke szerint azonban elfogadhatatlan, hogy a kormányfő cégbirodalmának egy korábbi vezetője került a tankönyvkiadó élére. Úgy vélte, a történtek semmiképpen sem növelik a kiadók közötti verseny tisztaságát. Mint mondta, Jókai kinevezése igazolja az MDF-et, amely korábban parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását javasolta a tankönyvkiadó privatizációjának ellenőrzésére. Az MDF mindvégig az állami vagyon elherdálásaként értékelte a nyereséges cég eladását. A Fidesz úgy látja: Gyurcsánynak már akkor le kellett volna mondania posztjáról, amikor kiderült, hogy egykori üzletfelének kezébe került az addig az államnak hasznot hajtó kiadó. Pósán László szerint a pofátlanság határát súrolja, hogy a vezérigazgatói székbe a miniszterelnök egyik volt cégének vezetője került.
Tegnap megírtuk: Gyurcsány Ferenc cégbirodalmának egyik korábbi felső vezetője, Jókai István került a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. vezérigazgatói székébe. Jókai István 1999-től igazgatósági tagja (it), 2002 júliusától pedig vezérigazgatója volt a sokáig a kormányfő közvetett tulajdonában álló Perfekt Rt.-nek. (It-tagságától idén februárban vált meg, ám delegálták a cég felügyelőbizottságába, ahol a cégadatok szerint megtalálható Tamás Ervin, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese.)
A kormányfő a kilencvenes évek második felében maga is betöltötte a Perfekt Rt. vezérigazgatói, illetve igazgatótanácsi elnöki posztját, később pedig az Altus Rt.-n keresztül birtokolta a Perfektet, amíg 2002 októberében az Erdős Ákos nevével fémjelzett Láng Rt.-nek el nem adta azt. Tavaly ősszel a Láng Rt. magánosította az államnak addig évi félmilliárd forint hasznot hozó Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t, ráadásul úgy, hogy a kétfordulós eljárás során 690 millió forinttal csökkentette árajánlatát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.