A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Sem rokona, sem ismerőse

A Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója lapunknak elismerte, hogy a korábban a Gyurcsány Ferenc közvetett tulajdonában álló Perfekt Rt.-nél volt beosztott vezető. A kormánypártok szerint nem veszélyezteti a verseny tisztaságát, hogy Jókai István került a privatizált cég élére, az ellenzék ezt elfogadhatatlannak tartja.

Török László
2005. 07. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igaz, hogy a Perfekt Rt. egyes szakmai értekezletein Jókai István többször találkozott Gyurcsány Ferenccel, sem szakmai, sem személyes kapcsolat nem alakult ki közöttük – ezt a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. vezérigazgatója nyilatkozta lapunknak. A szakember még 1999-ben került a miniszterelnök közvetett érdekeltségébe tartozó Perfekthez, tízéves pedagógusi és négyéves köztisztviselői munka után. Jókai István megjegyezte: amíg a Gyurcsány tulajdonában álló Altus Rt. birtokolta a vállalkozást, csak beosztott vezetői, nem pedig első számú vezetői szerepet töltött be. A Perfekt Rt. vezérigazgatói posztjára a tulajdonosváltás után – amikor Gyurcsány Altus Rt.-je eladta a céget az Erdős Ákos vezette Láng Rt.-nek – választották több aspiráns közül. Emlékezetes, a Láng Rt.-é lett a Nemzeti Tankönyvkiadó.
– Nem tudok arról, hogy Gyurcsány Ferencnek lenne érdekeltsége a tankönyvpiacon – nyilatkozta lapunknak Szabó Zoltán.
*
Éppen ezért nem veszélyezteti a verseny tisztaságát, ha a miniszterelnök egyik volt cégének volt munkatársát nevezik ki a nemzeti tankönyvkiadó élére – tette hozzá az MSZP oktatáspolitikusa, aki szerint egyébként a privatizáció után a vállalat tulajdonosai azt neveznek ki, akit jónak látnak. Szabó nem hiszi, hogy Gyurcsány a hozzá köthető vállalkozáscsoport minden munkatársát ismerné.
Horn Gábornak, az SZDSZ ügyvivőjének csupán annyi mondandója volt Jókai kinevezése kapcsán: „meg kell szoknunk, hogy egy magántulajdonban lévő cég ügyeihez az állami szerepvállalóknak, politikusoknak semmi köze”. Megjegyezte, természetesnek tartja, ha egy tulajdonos a saját érdekeinek megfelelően dönt a birtokában lévő társasággal kapcsolatos kérdésekben, s nem helyes, ha ezt a politikusok kommentálják.
Almássy Kornél, az MDF alelnöke szerint azonban elfogadhatatlan, hogy a kormányfő cégbirodalmának egy korábbi vezetője került a tankönyvkiadó élére. Úgy vélte, a történtek semmiképpen sem növelik a kiadók közötti verseny tisztaságát. Mint mondta, Jókai kinevezése igazolja az MDF-et, amely korábban parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását javasolta a tankönyvkiadó privatizációjának ellenőrzésére. Az MDF mindvégig az állami vagyon elherdálásaként értékelte a nyereséges cég eladását. A Fidesz úgy látja: Gyurcsánynak már akkor le kellett volna mondania posztjáról, amikor kiderült, hogy egykori üzletfelének kezébe került az addig az államnak hasznot hajtó kiadó. Pósán László szerint a pofátlanság határát súrolja, hogy a vezérigazgatói székbe a miniszterelnök egyik volt cégének vezetője került.
Tegnap megírtuk: Gyurcsány Ferenc cégbirodalmának egyik korábbi felső vezetője, Jókai István került a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. vezérigazgatói székébe. Jókai István 1999-től igazgatósági tagja (it), 2002 júliusától pedig vezérigazgatója volt a sokáig a kormányfő közvetett tulajdonában álló Perfekt Rt.-nek. (It-tagságától idén februárban vált meg, ám delegálták a cég felügyelőbizottságába, ahol a cégadatok szerint megtalálható Tamás Ervin, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese.)
A kormányfő a kilencvenes évek második felében maga is betöltötte a Perfekt Rt. vezérigazgatói, illetve igazgatótanácsi elnöki posztját, később pedig az Altus Rt.-n keresztül birtokolta a Perfektet, amíg 2002 októberében az Erdős Ákos nevével fémjelzett Láng Rt.-nek el nem adta azt. Tavaly ősszel a Láng Rt. magánosította az államnak addig évi félmilliárd forint hasznot hozó Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t, ráadásul úgy, hogy a kétfordulós eljárás során 690 millió forinttal csökkentette árajánlatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.