Túl a 19 ezer ponton is

Tegnap átlépte a BUX a 19 ezer pontos határt, s zárásra sem csúszott vissza, ezzel a hazai tőzsdei indikátor történelmi csúcsra emelkedett. A várttal ellentétesen az index nem korrigált, sőt a kedvező nemzetközi hírek és a sorban megjelenő befektetők hatására egyre magasabb szintre emelkedett. A Credit Suisse First Boston (CSFB) elemzése nem ajánlja befektetésre a magyar részvényeket, mivel a gazdaság állapota instabil; ezzel ellentétes véleményt publikált a Bloomberg hírszolgáltató, amely viszont a kelet-közép-európai térség gazdasági javulását jósolta. A magyar indikátorral párhuzamosan a vezető európai tőzsdei mutatók is erősödtek.

2005. 07. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az elemzők tegnap egymással ellentétes véleményt alkottak, ez nem túlságosan érdekelte azokat a befektetőket, akik a magyar részvények vásárlására összpontosítottak.
Míg a CSFB nem ajánlja befektetésre a magyar tőkepiacot, addig a Bloomberg azt közölte, hogy több kelet-közép-európai ország elemzőinek körében készített felmérése szerint Lengyelország és Magyarország esetében is a gazdasági növekedés gyorsulására számítanak az idei év második felében. Csehországban viszont nem számítanak gyorsulásra. Magyarországi elemzők (öt pénzintézeti szakértő véleményét kérte ki a Bloomberg) arra számítanak, hogy az éves gazdasági növekedés üteme az év végére 3,5 százalékosra gyorsulhat az első negyedév 2,9 százalékos üteméről.
A CSFB a portfolio.hu információi szerint azt közölte, hogy továbbra sem optimista a kelet-közép-európai részvénypiac kapcsán. A befektetési bank tartja magát február közepén megfogalmazott figyelmeztetéséhez, szakemberei szerint még korai pozitívra fordulni a CE3 országok (Magyarország, Csehország, Lengyelország) kapcsán a kapcsolódó számos probléma miatt. Elemzésében a CSFB kiemeli, hogy dolláralapon számítva 6,3 százalékot esett a három ország piacikapitalizáció-súlyozású indexe a negatív vélemény megfogalmazása óta. Az indoklásban az szerepelt, hogy a térség vezető vállalatainak közkézhányada maroknyi alapkezelő kezében koncentrálódik. A befektetőiket érő rossz eurózónás hírek hatására kialakulhat egy negatív tőkeáramlási dinamika. A CSFB elemzői aggódnak, hogy 1997-hez hasonló negatív technikai folyamatok alakulnak ki.
Pesten a nyitást követve enyhén gyengült az index, majd egy hirtelen megugrást követve a 19 210 pont közelébe emelkedett. A növekedés az egész napot végigkísérte, a 19 ezer pont feletti szintet a BUX tartósan meg tudta tartani. Napi csúcsától – 19 319 ponttól – 8 ponttal viszszaesve, de még így is 315,97 ponttal előző szintje felett lépett a partvonalon túlra. A 16 milliárd forintos forgalom átlagosnak volt mondható, aminek legnagyobb részét a 6,3 milliárd forintos adásvételt lebonyolító OTP-re és az 5,8 milliárd forintnyi Molra kötötték. A banki papírok 2,65 százalékkal, az olajipariak 2,35 százalékkal drágultak. A Richter az elemzői várakozásoknak megfelelő, 32 ezer forintos szint közelébe emelkedett, a gyógyszergyártó részvényei 520 forinttal drágulva, 31 495 forinton zártak. Követte a Richtert az Egis is, amelynek papírjai 600 forinttal, 19 795 forintra ugrottak. Nem követték a trendet viszont a kis forgalmú részvények: a privatizáció előtt álló, de a jelenlegi hírnélküliség miatt gyengülő Antenna Hungária-papírok 40 forinttal lettek olcsóbbak. A gépipari szektorból a Rába ára nem változott, a Nabi öt forinttal gyengült.
A nemzetközi tőkepiacokon is emelkedést mutattak a részvénymutatók, történt ez annak ellenére, hogy az amerikai tőzsdék ünnepnap miatt nem nyitottak ki.

Nincs felelősségvállalás. A boszniai Energopetrol megvételére pályázó Mol–INA konzorcium nem vállal felelősséget az INA boszniai adótartozásáért – közölte az Oslobodjenje szarajevói napilapnak adott interjúban Michel-Marc Delcommune, a Mol-csoport stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója. Delcommune emlékeztetett arra, hogy 1996–97 óta tart az INA és a kormány vitája az INA adótartozásáról, a Molnak pedig nincs köze hozzá. Ráadásul a kormány is megerősítette, hogy a vitát az Energopetrol feltőkésítési folyamatától külön kell kezelni. „Konzorcium vagyunk, amely versenyez a tenderen, s nem vállalunk felelősséget az adótartozásokért” – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.