időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Novemberig nem indul űrrepülőgép

Hírösszefoglaló
2005.08.12. 23:00

Lefújta az Atlantis szeptemberre tervezett felbocsátását a NASA, amely legkorábban novemberben újítja fel az űrsiklóprogramot – adta hírül a BBC. A Columbia 2003-ban történt tragédiája óta az idén július 26-án felbocsátott Discovery volt az első űrrepülőgép, amely elszakadhatott a Földtől. Ám amikor a start után kiderült, hogy a külső üzemanyagtartályáról több szigetelődarab is levált – egyikük alig volt kisebb annál, mint ami a Columbia vesztét okozta –, a NASA ismét megtiltotta a siklók repüléseit a gond megnyugtató megoldásáig. A Discovery ugyan baj nélkül visszatért augusztus 9-én a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), de nyilvánvaló, hogy a külső üzemanyagtartály, amelynek átalakításával két és fél éven foglalatoskodott a NASA, további változtatásokra szorul.
Bill Gerstenmaier, az ismétlődő hiba okát kutató szakembergárda vezetője elmondta: nem úgy fest, hogy hamar megtalálják a megoldáshoz vezető legjobb utat. Az Atlantisnak tehát legalább novemberig várnia kell, de ha ez az időpont is korainak bizonyul, akkor már csak jövőre nyílik a számára alkalmas indítási ablak. Ez azt jelentené, hogy az ISS-t továbbra is csak a kis kapacitású orosz űrhajók látogathatják, így az űrállomás fejlesztésére egyelőre nem számíthatnak a programban részt vevő országok, amelyek már horribilis összegeket áldoztak az űrbázisnak szánt, de raktárakban várakozó tudományos eszközök előállítására.

*****
Úton a Mars-szonda. A floridai Cape Canaveralből tegnap útnak indították a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) nevű szondát, amely jövő márciusban csatlakozik majd a vörös bolygó körül keringő európai és két amerikai kutató szondához. Az MRO szerdára tervezett fellövését már kétszer is elhalasztották szoftverhiba miatt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.