időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Súlyos vádak Belgrád ellen

Hírösszefoglaló
2005.08.15. 23:00

Vesna Pesics, az Október 5. Népi Mozgalom egyik vezéralakja Belgrádban kijelentette, hogy Szerbiában az egyház és Vojiszlav Kostunica miniszterelnök közreműködésével tömörülnek azok az erők, amelyeknek a Montenegróval való összetűzések kirobbantása és az ottani referendum megtartásának a meghiúsítása a céljuk – számolt be a Vajdaságma délvidéki hírportál. Pesics nem pontosította azt, hogy milyen összetűzésekről van szó, de hozzáfűzte, hogy ebbe a folyamatba bekapcsolódott a katonaság is, és a milosevicsi rezsim hatalmi struktúrái is támogatják. Pesics szerint Szerbia összetűzésbe került szomszédaival, s ahelyett, hogy az egészségügyi, oktatási és a gazdasági problémákkal foglalkozna, háborúra készül.
Nenad Csanak szerint a szerb kormány bürokratikus felfuvalkodottsága a szomszédokkal való összetűzéshez vezet, és a térség destabilizációját eredményezi, ezt bizonyítják az újabb viszályok Montenegróval és Macedóniával. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke azzal vádolta meg a belgrádi hatalmat, hogy a szerb pravoszláv egyház segítségével „szerb autonóm területet létesít Montenegróban azzal a céllal, hogy tovább destabilizálja a köztársaság politikai helyzetét”. Csanak az újvidéki Dnevnik napilapnak adott interjújában kijelentette: „Belgrádban már készítik a terepet egy montenegrói szerb autonóm területet létrehozására”, amelynek az lenne a rendeltetése, hogy destabilizálja a köztársaságot. A politikus szerint ha az egyház és az állam nem válik külön, Szerbia „pravoszláv dzsamahíriává” válik.
Leépítések. Az újvidéki Magyar Szónak létszámleépítéssel is járó átszervezésen kell keresztülmennie annak érdekében, hogy elkerülje a tartós veszteséget, és fennmaradhasson; az erről szóló javaslatot hét végi ülésén fogadta el a délvidéki magyarság legfontosabb sajtóorgánumát megjelentető Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatótanácsa. Az indítvány, amelyről a végső szót a tulajdonos Magyar Nemzeti Tanácsnak, a szerbiai magyarság országos kisebbségi önkormányzatának kell kimondania, 40 százalékos létszámleépítést irányzott elő, amelyet a kiadó – Kókai Péter főszerkesztő javaslatára – mintegy 23 százalékosra mérsékelt. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.