Belehúzott a Richter

Többnapos mélyrepülést követve tegnap pozitív korrekcióval zárta a kereskedést a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX index. A legerősebb ugrást a Richter produkálta a maga 4,55 százalékos drágulásával, míg a legnagyobb esést az FHB mutathatta fel 2,30 százalékos zuhanásával.

2005. 09. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több lépcsőben erősödött tegnap a BUX, a hazai index már nyitáskor 40 pontos pluszt mutatott, majd tovább javult, és megközelítette a 23 pontos határvonalat is. A 22 922,23 pontos napi csúcsáról zárásra alig-alig csúszott vissza a tőzsdemutató, mely 22 834,28 ponton fejezte be a kereskedést. A 269,78 pontos javulást egyértelműen a vezető részvényekben bekövetkezett fordulat okozta. Az átlagnál magasabb, 21 milliárd forintos forgalom azt jelezte, hogy a befektetők még nem változtatták meg véleményüket a túlértékelt piac tekintetében. Mint azt korábban is jelezték a szakértők, a kelet-közép-európai parkettek az elmúlt hónapokban túlságosan nagyot emelkedtek, így a befektetőknek inkább a török és az orosz tőzsdei befektetéseket ajánlják, ahol nagyobb nyereségre van kilátás.
A tegnapi kereskedés során a legnagyobb ugrást a Richter produkálta, a gyógyszergyártó részvényeire két hír is hatott. Az egyik a gyógyszerkassza megállapodása volt, ami vélhetően nem segítette volna a Richtert, ha Bogsch Erik vezérigazgató tegnapi elemzői prezentációja során nem közöl kedvező híreket az orosz támogatott gyógyszerek ügyéről. A gyógyszergyártó cég vezérigazgatója közölte, hogy az orosz támogatási rendszert és a támogatott gyógyszerek új listáját október– novemberben határozzák meg. A Richter mellett drágult még a Magyar Telekom, az OTP és a Mol kurzusa is. Hasonlóan felfutást jelzett a kisforgalmú részvények sorából a Graphisoft, a Globus, a BorsodChem és a Zwack. A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben jelentős erősödést produkált, a magyar fizetőeszköz javulása napközben elérte a 2 forintos szintet is, de a nap végére közel 1 forintos növekedést jelzett. A BÉT zárásakor egy euróért 247,18–247,48 forintot adtak, szemben a pénteki 248,15– 248,25 forinttal. A devizapiacon a kereskedők jelezték, hogy a lengyel zlotyra eladói nyomás nehezedett a lengyel parlamenti választások kimenetele miatt.
A nemzetközi tőkepiacokon jelentős javulási trend alakult ki, a tokiói Nikkei 225 index 1,77 százalékot erősödött, de a londoni FTSE, a német DAX és a tengerentúli indikátorok is növekedést jeleztek. A legnagyobb ázsiai parketten a járműgyártók vitték a prímet, a szigetország nagyvállalatai iránti üzleti bizalom egyre nagyobb, a befektetők egyre optimistábbak a hazai vállalatok növekedési potenciáit tekintve. Az európai tőzsdéken a csökkenő olajárak, a Mexikói-öbölből érkező kedvező hírek pozitívan befolyásolták az eseményeket. A legnagyobb emelkedést a biztosítótársaságok mutathatták fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.