Csökkent a BUX

Lefelé korrigált tegnap a pesti tőzsde mutatója azután, hogy a múlt héten komolyabb részvénydrágulások következtében 22 ezer pont fölé emelkedett a BUX index. A tartós csökkenés jegyében eltelt napon a vezető részvények árfolyama kivétel nélkül gyengült, a nap nyertese a Fotex lett 6,34 százalékos drágulásával.

2005. 09. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyengüléssel zárt tegnap a pesti börze, a BUX nyitáskor még javulást tudott felmutatni, majd a trend az első fél órában megfordult, és tartós gyengülést követve 493 ponttal előző szintje alatt zárt. Az indexre hatottak a vezető részvények és az azokban keletkezett eladói nyomás. Elemzők már néhány napja jelezték, hogy a Katrina hurrikán ahogy jött, úgy menni is fog, magyarul drágító hatása könnyen elmúlik, és a jelentős árfolyam-emelkedésen átesett részvényeket a befektetők azonnal nyereségrealizálással adhatják el. A jóslat igaznak bizonyult, bár a szakértők nem vártak ilyen gyors reakciót, a pénteki meredek emelkedést tegnap erőteljes csökkenés követte. A hasznot realizálók a már szokásos módon a vezető részvényekből vonták ki nyereségüket, a Mol, a Magyar Telekom (MTelekom), a Richter és az OTP ára egyaránt gyengült. Az eladói aktivitást mi sem jelezte jobban, mint hogy a forgalmi indikátor 20,6 milliárd forintot mutatott. A nap vesztese a 3,8 százalékos gyengülés mellett 10,66 milliárd forintos adásvételt lebonyolító OTP lett, míg a legnagyobb emelkedést a Fotex tudta felmutatni. A Mol 3,2 százalékos beeséssel követte a banki részvényeket a vesztesek listáján. Az MTelekom ára nem változott, míg a Richter-papírok értéke 95 forinttal csökkent.
Lefelé mozgott a vezető részvények mellett a kis kapitalizációjú részvények többsége is, a Rába 2,08 százalékkal, az Egis 1,79 százalékkal, a Synergon 0,96 százalékkal gyengült. A nyertesek között volt viszont az Antenna Hungária, a BorsodChem és az Inter-Európa Bank. Szakértők azt nyilatkozták a Mol árfolyamának elemzése kapcsán, hogy az olajipari papírok kurzusát nagyban befolyásolja a nyersolaj árának alakulása, ami viszont jelenleg lefelé mozog. A szakértők többsége megjegyezte, hogy a piac továbbra is ingatag, az egyhetes emelkedést követve nem behatárolható a jövőbeli irány. A likvid piaci papírokra még mindig ömlik a tőke, a török tőzsdei befektetések iránt nagy az érdeklődés. A bankközi devizapiacon a forint értéke szinte alig mozdult el pénteki szintjéről, a dollár árfolyama viszont tovább gyengült függetlenül attól, hogy a tengerentúlon bankszünnapot tartottak. Az eurót 1,2515 dolláros szinten jegyezték. A kelet-közép-európai tőzsdék gyengülésével szemben emelkedést produkáltak viszont az európai és ázsiai piacok. Tokióban a Nikkei 225 index 0,28 százalékkal emelkedett; a banki részvények iránt jelentős érdeklődés mutatkozott, mivel a cégek többsége optimista jóslatot tett közzé. Záráskor a frankfurti DAX 1,49, a londoni FTSE 0,21 százalékkal javult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.