Csökkent az index

Tegnap már tartósan 23 ezer pont alatt mozgott a BUX. Habár délben egy kis kitérőt tett az index, de ez nem változtatott a tényeken, a magyar indikátor 127,02 ponttal csökkenve zárta a napot. A szokásos módon a piac megosztottá vált, a Mol és a Richter ára gyengült, míg az OTP és a Magyar Telekom kurzusa erősödött. A nap vesztese az Egis lett 3,1 százalékos beesésével. Csökkenéssel zárta a kereskedést tegnap a német DAX- és a londoni FTSE-mutató is, sőt a tengerentúlon is veszteséggel nyitottak a piacok. A nemzetközi tőkepiacok gyengülését az amerikai partok közelébe érkező Rita nevű hurrikán és annak olajárdrágító hatása indukálta.

2005. 09. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudta fenntartani a 23 ezer pont feletti szintet a BUX, mivel a befektetők tegnap is haszonrealizálással töltötték idejüket. Az index napközben ugyan kibillent a negatív tartományból, de a javulás nem tartott sokáig – a trend egyértelműen a gyengülő volt –, és záráskor 22 947,02 pontra csúszott vissza. Elemzők szerint a 26,5 milliárd forintos forgalom és a BUX 127,02 pontos esését már egyértelműen a befektetők eladási hangulata mozgatta, sőt hatottak tegnap a nemzetközi csökkenő tendenciájú árfolyammozgások is.
A kereskedők elmondták, hogy valóban megkezdődött a tőkeátrendeződés. A kereskedés a megszokott formában zajlott, a vezető részvények egyenlő arányban voltak megosztottak, a Molt még mindig a gázüzletággal kapcsolatos hírek húzták vissza, így az olajipari cég részvényei 280 forinttal gyengültek.
Hasonlóan csökkenést produkált a 805 forinttal beeső Richter is, de nap vesztese a szektortárs Egis lett, 3,1 százalékos zuhanásával. A Magyar Telekom 1,62 százalékot drágult, és az OTP is megerősödve, 30 forintos pluszszal lépett a partvonalon túlra.
A kisebb forgalmú részvények inkább a gyengülési irányt pártolták, így nagyon kevés papír ára tudott drágulni. A javulók közül az Antenna Hungária és a Danubius keltett nagyobb feltűnést, a csökkenő árfolyamúak sorából viszont a Synergon, az FHB és a BorsodChem volt érdekes.
Elemzők szerint a befektetők a következő napokban további áresésre számíthatnak, jelenleg a befektetői hangulat nem túl kedvező, a kelet-közép-európai piacokat túlértékeltnek tartják a szakemberek. Azt, hogy a Mol árában mikor történik megnyugvás, senki sem tudta megjósolni, de sokak szerint az olajipari társaság részvényeinek gyengülése 20 ezer forint körül szakadhat meg. Sokan még a 20 ezer forintos árszintet is soknak tartják, ha nem sikerül eladni a Mol gázüzletágát, akkor a magyar olajipari cég eladósodottsága magasra emelkedik.
Az, hogy a Mol árára mennyire erős eladói nyomás nehezedett, nem lehetett jobban szemléltetni, mint hogy a nyersolaj világpiaci ára drágult, de az olajipari cég részvényei ennek ellenére gyengülőben voltak.
A Mol híreihez kapcsolódott még az is, hogy a Standard and Poor’stól független európai finomítók közül eddig egyedüliként kapott befektetői fokozatot. A nemzetközi tőkepiacokon a BÉT-hez hasonlóan gyengülő trend alakult ki, a Nikkei 225 index ugyan 0,37 százalékot erősödött, de az európai és a tengerentúli tőzsdéken jelentős beesések voltak. A DAX 1,77, az FTSE 0,41 százalékot gyengült, a német piac már nem a parlamenti választási eredmények miatt gyengült, hanem a nyersolaj árának drágulása, illetve az amerikai Federal Reserve keddi, 0,25 százalékos kamatemelése miatt. Szakértők szerint a Rita nevű hurrikán már Texas államot veszélyezteti, ami az olaj árát drágította. Az olajpiaci szakértők szerint a közeljövőben a nyersolaj kurzusa újból megközelítheti a 70 dolláros hordónkénti szintet, a drágulás vélhetőleg attól függ, hogy mekkora károkat okozhat a Rita.

Urals a börzén. A Kommerszant orosz napilap szerint az orosz kormányfő pesti látogatása során azért lobbizott, hogy a budapesti tőzsdén adjanak elsőként helyet a kénmentesített, új Urals exportolajfajtával történő határidős kereskedésnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.