Gyengült a forint

Emelkedéssel nyitott és a szokásos reggeli beesést követve tovább erősödött a BUX, délben napi és történelmi csúcsot döntött az index, majd a délutáni profitrealizálások következtében meredek zuhanást produkált. A gyengülést követve újabb korrekció történt, így a BUX történelmi magasságokba emelkedve zárta a napot. A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben jelentősen gyengült; elemzők szerint az európai uniós intés nagyban meghatározta a forint árfolyamának tegnapi alakulását.

2005. 09. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs új a nap alatt, a BUX a szokásos kört írta le a hét utolsó kereskedési napján: a magyar index emelkedéssel nyitott, majd beesett, de a gyengülés nem tartott sokáig, mivel a vevők megjelenése soha nem látott magasságokba emelte. A délben csúcsra emelkedő BUX irányvonala délutánra megváltozott, először csak enyhén gyengült, majd a zárás előtti utolsó félórában meredek zuhanást mutatott. A kereskedés vége a jelentős gyengülés ellenére 231,58 pontos javulást hozott, így a BUX 23 339,30 ponton zárt. A forgalom 29,14 milliárd forintra nőtt, ebből a legnagyobb részt, 11,6 milliárd forintot a 0,8 százalékkal dráguló Molra kötötték. Az olajipari cég részvényei napközben 400 forint feletti javulást is produkáltak, de a kereskedés végére a Mol kurzusa csupán 195 forintnyi pluszt tudott felmutatni. A Mol árfolyamára nagyban hatott a Standard and Poor’s (S&P) azon bejelentése, hogy megszorításokkal a már befektetésre ajánlottnak tekintett BBB adóskockázati osztályzati sáv alapfokát adta meg első minősítésként a Mol Rt.-nek. A besorolás a magyar cég erős térségi helyzete mellett működési és főleg terjeszkedési kockázatokat is figyelembe vesz; az S&P szerint a Molnak például tartózkodnia kell a Tüpras-pályázathoz hasonló kockázatos akvizíciós próbálkozásoktól – írta az MTI– Eco. A hitelminősítő szerint hoszszabb távon van lehetőség a Mol besorolásának egy fokozattal való emelésére, főleg, ha a magyar vállalat üzleti sokoldalúsága tovább bővül, például az INA-ban meglévő érdekeltség emelésével vagy közepes méretű kutatási-kitermelési érdekeltségek integrálásával. Bármilyen újabb minősítési lépés előtt azonban az S&P szeretne hosszabb távú bizonyítékokat látni arra, hogy a Mol tartózkodik a nagy és kockázatos felvásárlási akcióktól, mint például a Tüprashoz hasonlóktól.
A Mol mellett drágult és csúcson zárt az OTP és a Richter is, a banki papírok 66 forinttal, a gyógyszergyáriak 995 forinttal erősödtek.
A bankközi devizapiacon a forint jelentős gyengülést mutatott fel az euróval szemben, a magyar fizetőeszköz csaknem egy forinttal gyengült, amit elemzők részben az európai uniós intéssel magyaráztak. Szakértők szerint az EU pénzügyi biztosának pesti megbeszéléseit követve Joaquín Almunia közölte, hogy az államháztartási deficit értékei az Eurostat számítása szerint nem jók. A piac Almunia nyilatkozatára forinteladással reagált, aminek az lett a vége, hogy a BUX zárásakor az eurót 245,52– 245,82 forint között jegyezték, szemben a csütörtöki 244,50– 244,90 forintos szinttel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.