Gyengült a forint

Egyre lejjebb csúszik a BUX, tegnap is gyengült a magyar index. Elemzők szerint a Budapesti Értéktőzsde esése tovább folytatódik, a gyengülés a BUX-ot szakértők szerint 20 ezer pontig húzza vissza. A tegnapi kereskedés során a Mol, az OTP, a Richter és az Egis ára esett a legjobban. A gyógyszerár-megállapodás a szektor cégeinek árfolyamát lefelé mozgatta. A bankközi devizapiacon a forint tovább gyengült az euróval szemben, délután öt órakor 248,15 forint körül állt. A nemzetközi tőkepiacokon, azok közül is az európaiakon javuló trend alakult ki, viszont a tengerentúlon a Rita hurrikán és az olajdrágulás áresést okozott.

2005. 09. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzői várakozásoknak megfelelően tegnap tovább folytatódott a tőkekivonás a régió piacairól. A Templeton vezetője kedden jelezte, hogy a lengyel és a magyar piacok túlértékeltek, tegnap a Credit Suisse First Boston (CSFB) is közölte, hogy a magyar piac leminősítése javasolt, és helyette az orosz és a török tőzsdei befektetések nagyobb hozammal kecsegtetnek. A CSFB elemzője szerint az orosz tőkepiac jelentős növekedést produkált és a lehetőségek még nincsenek kiaknázva. Az elemzői véleményekkel összhangban zajlott a tegnapi kereskedés is, a BUX nyitáskor még pluszban állt, majd gyors ütemű beesést produkált. Az index szinte megállás nélkül zuhant, először 22 600 ponton állt meg, majd tovább csúszott, és végül 22 185,85 ponton érte el napi mélypontját. A kereskedés végére a veszteségeit csökkentette az index, azaz a közel 700 pontos mínuszt 553,89 pontra javította, de még így is 2,40 százalékkal zárt előző értéke alatt.
A 20,306 milliárd forintos forgalom azt jelezte, hogy a befektetők még mindig öntik a részvényeket, bár a vételi oldalon is megerősödve álltak a spekulánsok, de a legtöbb üzlet napon belüli kötésre született. A nap vesztese a Mol lett 3,2 százalékos zuhanásával, az olajipari papírok gyengülésére továbbra sem hatott a dráguló olajár. A Mol mellett lefelé mozgott a Richter, az OTP és a Magyar Telekom (MTelekom) kurzusa is. A gyógyszergyártó Richter árát vélhetően az összesen 22 milliárd forintra emelt gyógyszerkaszszába történő gyógyszergyártói befizetés rontotta le, a Richter 800 forinttal gyengült. Hasonlóan beesett, és hasonló okok miatt lett lényegesen olcsóbb előző áránál az Egis is. A banki papírok 204 forinttal, a távközlésiek 1,73 százalékkal lettek olcsóbbak.
A kisforgalmú részvények közül a BorsodChem, a Rába és az FHB ára csökkent, míg az Antenna Hungária és a Globus kurzusa javult.
Gyengült a forint is az euróhoz képest, az elemzők záráskor elmondták, hogy a BÉT-en eladott részvények árából részben eurót és dollárt váltottak a befektetők, így a magyar fizetőeszköz az uniós valutával szemben 248,25 forint közelébe ugrott, ez 0,30–0,50 forintos gyengülésnek felelt meg.
A nemzetközi tőkepiacokon javulóban voltak az árfolyamok, ez alól egyedül a Rita hurrikán által fenyegetett amerikai piac volt kivétel, ahol drágultak az olajárak és csökkentek a tőzsdei árfolyamok.

Tőzsdén a PGNiG. Több mint egyharmaddal a kibocsátási ár felett, 4 zlotyn kezdődött tegnap a kereskedés a PGNiG lengyel gáztársaság elsődleges kibocsátású részvényeivel, és végül 3,81 zlotyn zártak, ami 27,85 százalékos javulásnak felelt meg. Eredetileg részvényenként 2,98 zlotyban állapították meg az elsődleges kibocsátási árat az előzetes, 2,46–2,98 zlotys ársáv felső szélén, összesen 17,6 milliárd zlotyra értékelve a céget. A legnagyobb idei lengyel tőzsdei kibocsátásban új részvényeket adnak el az utolsó, még teljesen állami kézben lévő közép-európai gáztársaságból, a PGNiG-ből. Ily módon a cég 15 százaléka került a piacra, mintegy 2,7 milliárd zloty értékű részvény. Az alkalmazottak ingyen kapnak további papírokat. Az ügylet lebonyolítása után a PGNiG 72 százaléka marad állami tulajdonban. Értékforgalmazók szerint a részvényeket tizenhatszorosan jegyezték túl. A 900 millió új papírból 290 millió jutott a kisbefektetőknek, 350 millió hazai és 260 millió külföldi intézményeknek. A jobbközép ellenzék bírálta a privatizációt, és megígérte, hogy ha a szeptember 25-i választásokon hatalomra kerül – ami a közvélemény-kutatások szerint valószínű –, akkor visszaállamosítja legalább a PGNiG részesedését az Europol Gasban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.