Hirtelen visszaesés

Száznyolcvan fokos fordulatot hozott tegnap a pesti tőzsdei kereskedés: a BUX a nyitás után 23 ezer pont fölé emelkedett, de a zárás előtti eladási hullám miatt hétfői zárószintje alá esett vissza. Az elemzők megjegyezték, hogy már napokkal korábban megjósolták ezt. A befektetők hirtelen kiálltak a vételi oldalról és a pesti piac beszakadt, rövid idő alatt 700 pontot zuhant a BUX. Gyengülés alakult ki a bankközi devizapiacon a forint árfolyamában, a magyar fizetőeszköz az euróval szemben 0,70 forinttal lett olcsóbb. Általános eróziós hullám alakult ki a nemzetközi tőkepiacokon is, a DAX és az FTSE egymást túllicitálva egyre lejjebb csúszott.

2005. 09. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magasról zuhant vissza a BUX árfolyama tegnap, a kereskedés nagyobbik részében az index jelentősen emelkedett, de zárásra a lendület elfogyott, s előző értéke alatt landolt. A nyitást követő vételi hullám meghozta gyümölcsét: a magyar tőzsdei indikátor 23 491,44 pontig ugrott, és sokáig tartotta a 23 ezer pont feletti tartományt. Délután kisebb erózió, majd a zárás előtt egy órával jelentős eladási hullám keletkezett, amely az indexet 22 632 pontig húzta vissza. Záráskor a BUX 22 811,84 ponton állt, ami 98,70 pontos gyengülésnek felelt meg.
Elemzők jelezték, hogy tegnap eljött az igazság pillanata, amitől féltek, rettegtek, az egy óra leforgása alatt a piaci szereplők szeme előtt pergett le. A magas forgalom mellett hirtelen beeső index azt mutatta, hogy a befektetők nem nyugodtak, a legtöbb szakértő jelezte, ha a jelenlegi hektikusság kitart október végéig, akkor újból jöhet a Kánaán.
Szakemberek szerint az október minden évben kritikus jellegű, ekkor szoktak történni a legnagyobb beesések, ha a piac túllép az év tizedik hónapján, akkor újabb erősödési hullám keletkezhet, ami magasra repítheti a részvények árát. A befektetőknek tehát van mitől tartaniuk, a tegnapi záráskori hirtelen profitrealizálás azt mutatta, hogy nem túl nyugodtak, nem érzik magukat biztonságban, mivel a nemzetközi parketteken is iránytalan hangulat uralkodik.
A 36,1 milliárd forintos forgalom és a vezető részvények megosztottsága is jelezte, hogy nagy a bizonytalanság. A nap vesztese a Mol lett 1,41 százalékos beesésével, de komoly gyengülést produkált a Fotex, a Graphisoft és a Nabi is. A buszgyártó cég részvényeinek ára 2,44 százalékkal csökkent. A Nabi jelezte, hogy olyan információhoz jutott, hogy az 54,06 százalékos
(2 500 000 darab részvény) tulajdoni hányadot képviselő Első Magyar Alap (EMA) megkezdte a birtokában lévő Nabi-részvények szétosztását az EMA részvényesei között. Tegnap a nyertesek között volt a Synergon, az Elmű és az Antenna Hungária.
Gyengülést jelzett a BÉT zárásakor a bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben. A magyar fizetőeszköz 0,70 forintos gyengülést szenvedett el. Szakértők elmondták, hogy az euró 244,55 és 245,60 forint között ingadozott a nap folyamán, s a reggeli kismértékű forinterősödést leszámítva a nemzeti valuta egész nap gyengébb volt, mint hétfőn. A vártnál kedvezőbb augusztusi inflációs adatot előbb kedvezően fogadta a piac, később azonban az a vélemény került túlsúlyba, hogy az eddig várt 25 bázispontos kamatcsökkentés helyett hétfőn akár 50 bázisponttal
is lejjebb mehet a jegybanki alapkamat. Ez a várakozás önmagában is forintgyengítő hatású – mondták a piacon –, ehhez társult a régió valutáinak lejtmenete is – írta az MTI–Eco.
Határozott gyengülés alakult ki a nemzetközi tőkepiacokon is. A DAX és az FTSE fej fej mellett haladt, s egy százalékot meghaladóan lassult. A befektetőket nem érdekelte, hogy a Nokia jobb eredményt vár a harmadik negyedévben. A világ első számú mobiltelefon-gyártója a részvényarányos eredményt most 18-19 eurócentre teszi.

Eladott a DT. A Deutsche Telekom (DT) 1,2 milliárd eurós bevételre tett szert hétfőn az orosz OJSC Mobil TeleSystemben (MTS) meglévő 10 százaléknyi részesedése piacra dobásából. A DT hétfőn értékesítette az orosz mobiltelefon-társaságban még fennmaradt részesedését. A Deutsche Telekom ezzel a lépéssel kivonult Kelet-Európa legnagyobb mobilpiacáról, a régióban azonban folytatja üzleti tevékenysége bővítését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.