Indul a régiós index

Minden elemzői várakozást felülmúlt a tegnapi pesti tőzsdei kereskedés, ahol a BUX történelmi csúcsra ugrott, és a vezető részvények árfolyamában is komoly pozitív változások mentek végbe. Az index 667,35 ponttal erősödve zárt, a nap nyertese a Magyar Telekom lett 4,74 százalékos drágulásával, a Richter eddigi legmagasabb értékén lépett a partvonalon túlra. A bankközi devizapiacon a forint minimális gyengülést produkált, elemzők szerint a zloty és a cseh korona erősödése visszahúzta a magyar fizetőeszköz euróval szembeni árfolyamát.

2005. 09. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőteljes emelkedéssel zárta a tegnapi kereskedést a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX index, pedig az elemzők azt várták, hogy a piac a hétfői emelkedést követve újból gyengülési irányt vesz fel. Ezzel szemben a BUX nemhogy gyengült volna, hanem erősödött, sőt olyannyira, hogy újabb történelmi csúcsra ugrott, a tőzsdei parketten forgó 45 papír sorából csupán hat részvény ára gyengült, a többi vagy erősödött, vagy stagnált. A BUX működésének legmagasabb szintjén akadt meg, ez 23 501,63 ponton volt, ami 667,35 pontos plusznak felelt meg. A forgalom 24,3 milliárd forintra nőtt, amelyből a legnagyobb részt, 8,4 milliárd forintnyit a 2,3 százalékkal dráguló Molra kötötték. A szakértők már korábban az olajipari papírok korrekcióját várták, de arra nem gondoltak, hogy a Mol erősödésével párhuzamosan szinte az összes részvény ára emelkedhet. Az olajipari részvényekkel együtt nőtt még az OTP, a Magyar Telekom (MTelekom) és a Richter árfolyama is.
A Richter 2,79 milliárd forintos forgalom mellett 3,25 százalékot drágult, és soha nem látott 37 995 forinton zárt. A gyógyszergyártó részvényeinek erősödése mögött az a Concorde Call-jelentés áll, amely arról adott hírt, hogy 600 millió forintot kell majd befizetnie a cégnek a gyógyszerkasszába.
Hasonlóan 600 milliós befizetés várhat az Egisre is, így annak az ára is jelentős növekedéssel zárt. Az OTP 3,04 százalékkal, a piac legjobban teljesítő papírja, az MTelekom 4,75 százalékkal erősödött. Nem kímélte a drágulási hullám a kis forgalmú részvényeket sem, a már említett Egis 500 forinttal, az FHB 70 forinttal, a Danubius 200 forinttal, a Synergon 13 forinttal erősödött. A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben minimális mértékben gyengült, a magyar fizetőeszközre a zloty és a cseh korona korrekciója hatott. Míg hétfőn eladásra kínálták a koronát és a zlotyt, a forintot pedig vették, addig tegnap ez a trend megfordult, a forint piacán volt némi eladói nyomás. Az eurót 247,25–247,40 forint között jegyezték, szemben a 246,90– 247,10 forintos szinttel.
A BUX erősödésével párhuzamosan a régió többi piacán is javulási trend alakult ki, a befektetők ugyan csupán 0,50–1,00 százalékos növekedést okoztak a cseh, a lengyel és az orosz tőzsdén. Nem sikerült viszont növekedést felmutatniuk a nagy nemzetközi tőkepiacoknak.

Újabb tag a tőzsdei szövetségben. Az idei évben a bécsi tőzsde várhatóan mintegy hatmilliárd dolláros többleteszköz-beáramlással számol tőkeemelések és új kibocsátások formájában – közölte Stefan Zapotocky, a bécsi tőzsde vezetője. Tegnap jelent meg a bécsi és a varsói tőzsdén egyidejűleg a szlovák SkyEurope légitársaság és ezt az eseményt Zapotocky jelentős lépésnek minősítette. A tőzsde elnöke ezzel összefüggésben tegnapi sajtóértekezletén közölte, hogy Ukrajna lehet a következő partner, és az ukrán tőzsdével a bukarestihez hasonló együttműködés kialakításán gondolkodnak.
A bécsi tőzsde vezetője mindezt abból az alkalomból fejtette ki, hogy tegnap ismertették az Erste Bankkal közösen kidolgozott új tőzsdeindexet, a New Europe Blue Chip indexet (NTX), amely a régió hét országának 31 jelentős vállalatából áll össze. A tőzsdék likviditását növelő, az intézményi befektetők figyelmére számító indexben az osztrák nagybankokon, jelentős társaságokon kívül a régióból a Mol, a Petrom, a Bank Pekao, a Cesky Telecom, a Komercni banka, a Krka, a CEZ, a Telekom Polska képviselteti magát egyebek mellett. Az indexben nem szerepelnek sem orosz, sem török vállalatok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.