Jön a negyedik pillér

Pont egy hete, hogy a Budapesti Értéktőzsde és a magyar kormány megállapodott arról, hogy 2006. január 1-jétől a BÉT által kidolgozott, negyedik pillér elnevezésű nyugdíj-előtakarékossági számlát bevezetik a piacra. A tőzsde vezetése szerint a nyugdíj-biztosítási rendszer megreformálásának ez lehet az első lépcsője, ami nagyban hozzájárul az öngondoskodás szemléletének kialakításához, és a tőkepiac építését is segíti.

2005. 09. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hónapos huzavona után a múlt héten a magyar kormány bejelentette, hogy a Budapesti Értéktőzsde negyedik pillér elnevezésű nyugdíj-előtakarékossági számlaprogramját bevezeti a piacra. Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnöke az év elején már bemutatta az amerikai példán alapuló, de már Lengyelországban és Ausztriában is alkalmazott, az állampolgárok megtakarításait növelő, a nyugdíjrendszer egyik újabb pillérét, a nyugdíj-előtakarékossági számlát. A tőzsde vezetője akkor jelezte, hogy a számla piaci bevezetése az öngondoskodás szemléletét segíti kialakítani.
Már a legfejlettebb gazdaságokkal rendelkező nyugat-európai országokban (Svájcban, Franciaországban, Németországban) is jelentős problémát okoz a lakosság elöregedése és ezzel együtt a megtakarítások csökkenése. A McKinsey tanácsadó cég szerint komoly problémát okozhat, ha a lakosság megtakarítási hajlandósága rohamosan csökken. Ha a nemzetközi tapasztalatoktól eltekintünk, s megvizsgáljuk a magyar adatokat, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy míg Nyugat-Európában fejlett a lakosság pénzügyi kultúrája, addig Magyarországon az állampolgárok csak nagyon kis hányada ismeri ki magát a befektetési lehetőségek világában. A tőzsde, a részvények, a kötvények, a befektetési lehetőségek a pártállami gazdasággal nem voltak kompatibilisek, így a magyar állampolgárok csupán a banki betétet, az ingatlant és a kispárnát ismerték mint pénzügyi instrumentumot.
A nyugdíj-előtakarékossági számla egyik legfőbb célja, mint az a nevében is benne foglaltatik, hogy a nyugdíjaskorra való előtakarékosság jegyében a munkaképes állampolgárok egy olyan számlát nyithatnak, amelyen elhelyezett pénzeszközeikhez s azok kamataihoz (nyereségéhez) nyugdíjaskorukban juthatnak hozzá, nem úgy, mint az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében, ahol tíz év a futamidő. Az előtakarékossági számla kamat- és árfolyamnyereségadó-mentes lesz (ezen adókat 2007-ben vezetik be). A koncepció szerint a kedvezmény formája nem személyi jövedelemadó-kedvezmény lenne, hanem a lakáskasszarendszerhez hasonlóan az adóhatóság a nyugdíj-takarékossági számlán írná jóvá. Így a kedvezményhez is csak a nyugdíjkorhatár betöltését követően lehetne hozzáférni. A kedvezmény mértéke – összhangban az önkéntes pénztárakat illető kedvezményekkel – a befizetések 30 százaléka, de maximum évi 100 ezer forint, illetve a 2020 előtt nyugdíjkorhatárt elérő megtakarítók számára maximum 130 ezer forint.
Természetes, hogy ha a nyugdíjaskor elérése előtt szeretné a számla tulajdonosa „feltörni” előtakarékossági számláját, akkor az némi „szankcióval” járhat, ilyen lehet az adókedvezmény visszamenőleges megvonása vagy esetleg egy egyszeri, a tőke és a nyereség mérete alapján megfizetendő illeték. A számlanyitó a befizetett pénzét a számlát kínáló intézmény által kínált eszközökbe fektetheti be, ilyenek lehetnek a tőkepiacon vásárolt részvények vagy befektetési alapok jegyei, kötvények, állampapírok. Ezzel az egyén a befektetési döntések szabadságát kapja, de akár személyre szabott tanácsokhoz is juthat a számlát vezető intézménytől, hiszen ahány befektető, annyi cél. A BÉT vizsgálatai azt mutatják, hogy az előre gondolkodók között sokan vannak olyanok, akik a majdani nyugdíjuk mellé szeretnének még valamilyen megtakarítást. A számlára különböző időközönként lehet majd befizetni, ez lehet havi vagy éves rendszerességű, de akár rendszertelen, alkalmi jellegű feltöltésre is mód nyílik.
A lakossági megtakarítások növelése nemcsak a magánemberek időskori jóléte szempontjából létkérdés, hanem az egész gazdaság stabilitása szempontjából is fontos momentum. A gazdasági stabilitásra rövid és középtávon ugyanis a legnagyobb veszélyt valószínűleg a külső egyensúly romlása jelenti. Az ország külső finanszírozási igénye a kormányzat, a vállalatok és a háztartások finanszírozási igényeinek összegéből vezethető le – áll a BÉT közleményében.



BAMOSZ: üdvözlet aggodalmakkal. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) – mint a koncepció egyik kidolgozója – üdvözli a nyugdíj-előtakarékossági számlával kapcsolatosan bejelentett szándékot. A számla a nyugdíjcélú öngondoskodás fontos kiegészítő elemévé válhat a jövőben. A BAMOSZ – a korábbiakhoz hasonlóan – fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számla szerepe kiegészítő és nem helyettesítő. Ezért míg üdvözli a BÉT-előterjesztésben szereplő egyéb elemek kormány általi elfogadását is, és tudomásul veszi a tőkejövedelmek bejelentett megadóztatására vonatkozó döntéseket, felhívja a figyelmet, hogy eközben lehetőleg ne történjenek visszarendeződésre utaló lépések az öngondoskodást és a hosszú távú megtakarításokat befolyásoló szabályozásban. Az önkéntes pénztári befizetésekre vonatkozó kedvezmények csökkentése és más kedvezményekkel való összevonása mind egyéni, mind munkáltatói oldalon veszélyeztetheti ezen szektor további fejlődését. A kollektív, hosszú távon tartott befektetési formák (nyugdíjpénztár, életbiztosítás, befektetési alap) adóelbírálásának lebegtetése sem segíti elő a megtakarítások növekedését. A BAMOSZ javasolja, hogy a hosszú távú és a kollektív megtakarítási formákat a kormányzat továbbra is kedvezményekkel ösztönözze, s ezt a termékekkel és nem a kibocsátókkal összefüggésben, a versenysemlegesség elvének betartásával szabályozza. A BAMOSZ ezért hasznosnak tartja, ha a kormány a tőkepiaccal való együttműködés deklarált szándékával összhangban folytatni fogja a szakmai egyeztetéseket a lakossági öngondoskodást erősítő lépések meghozatalában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.