Katrina-hatás Pesten

Többhetes hezitálás után nem a várt irányba mozdult a magyar tőzsde mutatója, pedig a piac szereplőinek többsége meg volt győződve arról, hogy Pesten egy keményebb, határozottabb korrekcióra van szükség. Miközben az elemzők a 19 ezer pontos határra várták a BUX-ot, addig a piac lassan újból magára talált, és az indián nyárra rekordszintre emelkedett. A javulási trend kialakulásának több tényezője volt, de valójában egyedül a Molt lehetett dicsérni teljesítményéért.

2005. 09. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már-már igazolódni látszott az a jóslat, mely szerint a BUX hirtelen annyira megerősödött, hogy korrekcióra van szüksége. (A vezető részvények árában hasonló fordulatra lehetett számítani, mert a papírok ára nagyon gyorsan emelkedett.) A várt trendforduló a jóslatoknak megfelelően meg is történt; a nyári szabadságolások alatt az alacsony forgalom előbb az indexet 21 ezer pont alá húzta, majd később a BUX jobban eltávolodott a történelmi szinttől. A magyar papírokat jegyző index hamarosan 20 ezer pont alá esett, ám „erőtlenül”. Az a tévhit, hogy a BUX zuhanni tud, megállta a helyét, de az utóbbi hetekben látható volt, hogy az alacsony forgalomban gyengülő részvényárak erőre kapnak, majd kitartanak a növekedés mellett. Egyébként csak a fanatikus gyengülést váró piaci szereplők hittek a „beesésében”, augusztus első heteiben már tapasztalni lehetett, hogy a piac lassan újra magára talál.
Jelentős fordulat azonban sokáig nem történt, nem is volt várható, hiszen a 20 ezer pontra történő emelkedés is csak úgy tudott összejönni, hogy a befektetők nem tudták, mitévők legyenek, és a vezető részvényeket elkezdték vásárolni, de csak mértékkel. A hazai blue chipek mellett néhány kisebb forgalmú papír árát is felsrófolták a befektetők, de ezt csak mértékkel tették, felkészülve egy esetleges komolyabb gyengülési hullámra. Ahhoz, hogy a piac minden szempontból határozott irányt (emelkedő vagy gyengülő) vegyen, a nemzetközi tőkepiaci eseményeknek is valamilyen elmozdulást kell mutatniuk. Erre a változásra várni kellett az utóbbi hetekben. A gyorsjelentési szezon sem volt elég ahhoz, hogy a piac döntési helyzetbe kerüljön. Az elemzők „sokat tettek” ugyan, hogy a korábbi gyengülésre adott előrejelzésüket igazolják – sorban minősítették vissza a cégeket –, de mindhiába.
A vállalati eredmények többsége jó lett, még ha a szakértők ágáltak is ellene. Persze több esetben a magasra tett lécet, nem tudták teljesíteni a cégek, így azokat lesújtó, leminősítő véleménnyel illették. A komoly fordulathoz természeti katasztrófának kellett bekövetkeznie: a nyersanyagárakra spekuláló befektetők az olajárak emelkedésében hittek, míg a pénzpiacokon a dollár gyengülésére szavaztak a befektetők. A részvénypiacokra nem tudtak a szakértők semmilyen sémát ráhúzni, így a tőzsdék hosszú távú irányvonalára nem születtek elemzések.
A határozatlanságba robbant bele az amúgy eleinte csak magas- nyomású légköri jelenségként emlegetett, majd hurrikánná változó Katrina. A Mexikói-öböl felől az Egyesült Államok partjaihoz érkező hurrikán „megszelídült”, de még annyira volt ereje, hogy az amerikai kőolaj-finomítói kapacitás közel 80 százalékát tönkretegye, és ezzel a USA egyik legnagyobb energiaválságát idézze elő. A tengerentúlon dúló problémák következtében a befektetők rögtön a már megszokott metódust alkalmazták; ott eladtak, a feltörekvő likvid (nagy forgalmú) piacokon viszont bevásároltak. A vételi nyomás olyan erős volt, hogy a pesti piac indikátorát két nap alatt közel tíz százalékkal növelte amellett, hogy a forgalom is rekordszintre nőtt. A nyár utolsó napjaiban a BUX értéke 22 ezer pont fölé emelkedett. Ebben a kimagasló teljesítményben jelentős szerepet kapott a Mol. A magyar olajtársaságnak a hetvendolláros hordónkénti szint adta meg a kezdő löketet, később a Kazahsztánban talált olaj és gáz, majd az alaptőke megemelése segítette részvényárának száguldását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.