Korrigált a BUX

Árfolyamcsökkenés és átlagos forgalom mellett kereskedtek tegnap a pesti tőzsdén. A BUX-ra egyelőre nem volt hatással a németországi parlamenti választások eredménye, de elemzők szerint hosszú távon a magyar piacon is érezhetővé válhat a visszafogott német gazdaságpolitika. Tegnap a BUX 60 pontos csökkenéssel zárt, de még így is 23 ezer pont fölött állt; a vezető részvények közül a Mol ára a gázüzletág értékesítésének kétségei miatt 1,63 százalékot zuhant, míg a Richter és a Magyar Telekom ára javult.

2005. 09. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változatos árfolyamok alakultak ki tegnap a pesti börzén. A BUX ugyan emelkedéssel nyitott, s délben 177 pontos pluszt is fel tudott mutatni, de a kereskedés délutáni szakaszában beesett, és a gödörből már nem tudott kikászálódni. A nap végén az index 60 pontos veszteséggel, 23 279,30 ponton lépett a partvonalon túlra. Az átlagosnak mondható 19,196 milliárd forintos forgalom is jól jelezte, hogy a piac még mindig nem döntötte el, a korrekció irányába indul-e el, vagy inkább újabb növekedést csikar ki magából, s megcélozza a 24 ezer pontos álomhatárt.
A pesti tőzsde tegnapi kereskedésére nem volt hatással a német parlamenti választások kimenetele, de szakértők szerint hosszabb távon az új német gazdaságpolitika a magyar cégek eredményeire is hatással lehet, akár negatív jelleggel is. A hét első napjának üzletmenetét inkább a profitrealizálás és a Mol körül bonyolódó gázüzletág-eladási mizériája határozta meg: az olajipari cég részvényei 1,63 százalékot zuhantak. A Mol mellett csökkent az OTP ára is, a banki papír 1,24 százalékot gyengült. Az árfolyameséssel szemben haladt és javult viszont a Magyar Telekom és a Richter kurzusa, de jól szerepelt a tegnapi napon az Elmű, a Pannonplast és a BorsodChem is. Szakértők jelezték, hogy a piac amúgy besszes (gyengülő) képet mutatott, hiszen túl kevés részvény ára erősödött.
Meglepetésre a bankközi devizapiacon a forint árfolyama a Magyar Nemzeti Bank 0,25 százalékos alapkamatdöntésére nem reagált. A forint az euróval szemben 0,30– 0,50 forintos erősödést mutatott.
Változatos képet mutattak a nemzetközi tőkepiacok is. A tokiói tőzsde ünnepnap miatt nem nyitott ki, a londoni FTSE erősödött, a frankfurti DAX viszont jelentős árfolyamcsökkenést produkált. A német piacra nagy hatást gyakorolt a kereszténydemokrata parlamenti győzelem. Szakértők rámutattak: kérdéses, hogy az új kormányzati koalíció milyen lépéseket tesz a gazdaság élénkítéséért. A befektetők pesszimisták, a DAX 1,20 százalékos mélyrepülése látványosan jelezte a piac véleményét. A német tőzsdén a legnagyobb zuhanást az energetikai cégek, valamint az akvizícióba fogó Deutsche Post produkálta. A német posta bejelentette, hogy 5,5 milliárd euróért megveszi a brit Exel logisztikai csoportot, amelynek tőzsdei értéke pénteken záráskor 4,1 milliárd eurónak felelt meg.

Egyesülhetnek a tőzsdék. Felvetődött a nagy nyugat-európai tőzsdék további összeolvasztásának újabb ötlete: lapértesülések szerint a három nagy nyugat-európai, köztük a párizsi tőzsdét üzemeltető Euronext vállalkozás főrészvényesei – egyébként amerikai befektetők – érdekesnek látnák a tőzsdecsoport összeolvadását a német tőzsdékkel.
A Wall Street Journal szerint az Euronextben csaknem tíz százalékkal bíró fő külföldi részvényeseknek nem a londoni tőzsde felé kellene kacsingatni, mint eddig, hanem a Deutsche Börse társaság felé, amely egyebek között a frankfurti tőzsdét üzemelteti – írta az MTI–Eco.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.