Nincs megállás Pesten

Kétnapos lejtmenet után tegnap újból emelkedésre szánta el magát a pesti tőzsde. Elemzők továbbra sem túl optimisták, igaz a piac menetelése nem nagyon akar megszakadni, de a túlzott optimizmus már a múlté. A BUX tegnap 361,98 pontos emelkedéssel zárt, amit főként a vezető részvények drágulása indukált. A nap nyertese a Mol lett háromszázalékos drágulásával. A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben erősödött, a kereskedők a zloty és a szlovák korona erősödésével indokolták a magyar fizetőeszköz javulását. Változatos árfolyamok alakultak ki viszont a nemzetközi tőkepiacokon, a DAX és a Dow Jones kurzusa erősödött, az FTSE és a Nasdaq gyengült.

2005. 09. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább emelkedett a BUX árfolyama, a kétnapos gyengülést követve a befektetők újból „nekifutottak” a parkettnak, és megbízásaikkal történelmi szintre emelték a BUX-ot. Ugyan a legtöbb fórumon megszellőztették, hogy a BUX és a hazai részvények lassan-lassan túlértékelté válnak, de a piac nem törődik ezekkel a tényekkel. Amíg a tőke ömlik a tőzsdére, nincs baj, de ha a pénzfolyam megáll, akkor menekülni fognak a befektetők, hasonlót láthattunk már néhányszor. Bár a zuhanás bármikor bekövetkezhet, 10-15 százalékosnál nagyobb esésre nem kell számítani – nyilatkozta az index.hu-nak az Ecostat igazgatóhelyettese, Csikszenthy Csaba. Az igazgatóhelyettes szerint a tőkekivonást követően is 20 ezer pont környékén maradhat az BUX, ez pedig a tavalyi záráshoz képest egyértelműen jelentős növekedés lenne.
A tegnapi kereskedés a már megszokott módon zajlott, egy kis hezitálás és gyengülés, majd a piac magára talált, a délután elkezdődött felfutás olyannyira jól sikerült, hogy az index 23 200 pont közelébe ugrott. Záráskor a BUX egy kisebb korrekciót hajtott végre és 23 107,72 ponton fejezte be a napot, ami 1,59 százalékos javulásnak felelt meg. A mérsékeltnek nem nevezhető 27,25 milliárd forintos forgalomból 10 milliárd forintnyit a nap nyertesére, a 3 százalékkal dráguló Mol-részvényekre kötötték. A Mol tegnap közölte, hogy új partnere van a ZMB vegyesvállalatban, új cég az Rosznyeft. Az Rosznyeft megkapta az orosz versenyhivatal jóváhagyását a részesedések megvásárlására.
A Mol mellett drágult a Magyar Telekom, az OTP és a Richter is. A kisforgalmú részvények közül jól szerepelt az Egis, a Globus és a TVK. A bankközi devizapiacon a forint követte a zloty és a szlovák korona erősödését, a magyar fizetőeszköz az euróval szemben javult, a BÉT zárásakor egy euró 244,90 forintot ért, ami 0,50 forintos növekedést jelentett.
Európában és a tengerentúlon változatos árak alakultak ki, a DAX és a Dow Jones javult, az FTSE és a Nasdaq gyengülést mutatott. A tengerentúlon az okozott döbbenetet, hogy csődvédelmet kért szerdán röviddel egymás után a Delta és a Northwest amerikai légitársaság.

Hamarosan a Tőzsdén. Elsődleges nyilvános kibocsátásra készül a kelet-európai SkyEurope légitársaság a további térségi terjeszkedés finanszírozására. A Financial Times szerint a cég 100 millió eurót tervez felhajtani a részvénykibocsátásból, amelynek helyszíne a bécsi és a varsói tőzsde lesz. Ez egyben az első ilyen tranzakció egy kelet-európai olcsó jegyes légitársaság részéről, és ugyancsak az első a szlovák vállalati szektor egészében. A részvényeket 5 és 10 euró között árazzák; ez a vállalat egészét akár 200 millió euróra is értékelheti. A kereskedés a lap szerint szeptember 27-én kezdődik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.