Nyugtalan befektetők

Csökkenéssel nyitott és mérsékelt emelkedéssel zárt tegnap a pesti tőzsde, a BUX 58,58 pontos javulását az OTP, a Richter és a Magyar Telekom drágulása indukálta. A napról napra egyre alacsonyabb forgalom és a bizonytalan befektetők miatt az elemzők pontos irányt nem tudnak, de nem is akarnak meghatározni. A nyersolaj árának csökkenése némileg megnyugtatta azokat a befektetőket, akik a felhasználói piacban érdekeltek, de a nemzetközi tőzsdéken általános trend nem alakult ki, a DAX minimális javulást produkált, míg az FTSE kurzusa enyhén gyengült.

2005. 09. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változatos árak alakultak ki tegnap a magyar tőkepiaci kereskedés során, az elemzők jelezték, hogy a folyamatosan csökkenő 15 milliárd forintos forgalom és a befektetői bizonytalanság miatt határozott irányképet nem lehet kialakítani.
A BUX csökkenéssel nyitott, majd egy tartósabbnak tűnő emelkedés után az index újból visszaesett. A hektikus kereskedés több alkalommal átlendítette a magyar tőzsdemutatót az előző szintjén, hol felfelé, hol lefelé mozgott az index. Ez is megerősítette az elemzők véleményét a várható trendről, azaz arról, hogy nincs trend, lassan már két hónapja nem tud határozott irány kialakulni, bár a BUX az elmúlt hetekben néhány nap emelkedést mutatott.
Tegnap a Mol ára gyengítő hatást gyakorolt a piacra, s szemben haladt az OTP, a Richter és a Magyar Telekom (MTelekom) emelkedésével. A Mol árát a nyersolaj világpiaci árának változása mozgatta, az olajipari cég részvényei 4,9 milliárd forintos forgalom mellett 1,1 százalékkal gyengültek. Az olajárak csökkenését az indukálta, hogy a várakozásoknál sokkal jobbak lettek az amerikai múlt heti olaj- és benzintartalék adatai.
Az amerikai kormány energetikai tájékoztató hivatala (EIA) szerint a szeptember 2-án végződött héten a nyersolajkészletek 6,45 millió hordóval csökkentek, s ezzel július 22. óta a legalacsonyabb szintet mutatták. A benzinkészletek 4,30 millió hordóval estek, és 2004. október 15. óta a legalacsonyabb szinten állnak.
A Molról megjelentek olyan hírek is, hogy a török nemzeti olajipari társaság privatizációjában nem tud érvényesülni, mivel maximum 2,5 és 3 milliárd dollár közötti összeget ajánl majd – írta a portfolio.hu. Szakértők azt mondják, hogy a jövő héten esedékes nyílt licites privatizációs eljárás során 3–5 milliárd dollárt is adhatnak majd a Tüpras 51 százalékáért. A török cég megvásárlása esetén a Mol finomítói kapacitása a jelenlegi 279 ezer hordóról (az INA nélkül) 846 ezerre emelkedne – írta a portfolio.hu.
Meglepetésre a Mol-részvények áresését szinte alig követte a piac, a gyengélkedők között volt a 15 forinttal csökkenő árú Antenna Hungária, valamint a Rába.
A nemzetközi tőkepiacokon sem alakult ki határozott trend, a tokiói Nikkei 225 index 73,7 pontos gyengülést jelzett, a tőzsdei indikátort a gépipari cégek húzták lefelé. Szakértők szerint a gépipari cégekben jelentkező tokiói eladási nyomás nem volt más, mint a nyereség realizálása, ennek ellenére az eladásokat a befektetők a kormányzat által adott csökkenő számú ipari megrendelésekkel indokolták.
Európában az előző napi záró értékekhez képest minimális elmozdulások voltak tapasztalhatók, a londoni FTSE 0,47 százalékot gyengült, míg a frankfurti DAX értéke 0,09 százalékkal javult. Az európai parkettek elemzői jelezték, hogy a befektetőket nem érdekli az amerikai tőzsdei elmozdulás.

Nem mutatnak irányt. A Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) vezetése egyelőre nem ad tanácsot a részvényeseknek, hogy a HVB– UniCredit üzlettel kapcsolatban mi a követendő magatartás. Ennek egyik oka, hogy a BA-CA vezetését nem vonták be az UniCredit és a HypoVereinsbank (HVB) között folyó tárgyalásokba. Másrészt lényeges strukturális kérdések maradtak még rendezetlenül. A részvényeseknek ezért maguknak kell megítélniük az átvételi ajánlatot – írta az MTI–Eco.
A kinyilatkoztatott szándék értelmében a HVB átvétele után is a BA-CA lesz a kelet-európai üzletért felelős részleg, ezért nem áll szándékában átadni a lengyel BPH bankot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.