Sikeres volt a péntek

Napközben 950 pontos pluszban is volt a BUX, de végül csupán 517,45 pontos növekedéssel zárt. A tegnapi kereskedés során a magyar olajipari cégben keletkezett vételi hullám, a csütörtökön bejelentett hírek az olajlelőhely megtalálásáról, a nyersolaj drágulása, valamint az alaptőke megemelése meglepő áremelkedést okozott. A felfutásban szerepet kapott az OTP, a Richter és a Magyar Telekom is.

2005. 09. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorozatos csúcsdöntéseket követve a BUX a tegnapi napot sem tudta kihagyni rekord nélkül, a napközben elért közel 1000 pontos emelkedés ugyan nem volt fenntartható, de a nap végére az index még mindig a pozitív térfélen állt. A magyar indikátor emelkedéssel nyitott, majd egy kisebb gyengülést követve 22 810 pontig emelkedett. A délutáni csúcsdöntést követve az index lefelé mozgott, s végül 517,45 pontos javulással, 22 368,58 ponton landolt.
A 46,5 milliárd forintos napi forgalom megdöbbentő volt, sőt az is nehezen volt hihető, hogy a Molra és az OTP-re összesen 35 milliárd forintnyi üzletet kötöttek. A nap meglepetése a Mol volt, az olajipari papírok napközben
24 445 forintig drágultak, majd végül 23 655 forinton zártak, 860 forintos emelkedéssel.
Jelentős érdeklődés mellett 92 forinttal drágult az OTP ára is, a Richter 5,28 százalékot, a Magyar Telekom 4 forinttal erősödött. A kisforgalmú részvények közül a Phyalaxia, az Egis és az Antenna Hungária ára emelkedett jobban. A gyengülők közül kiemelendő volt a BorsodChem, a Rába, a Nabi és az FHB.
Szakértők szerint a magas forgalom és száguldó BUX azt vetíti előre, hogy a következő napokban sem lankad a befektetők vásárlási hajlandósága. Arra, hogy miért történik ez a nagymértékű drágulás, pontos okot egy elemző sem tudott mondani, sokak szerint a BUX és a hazai részvények az elmúlt hónapokban még nem jutottak el arra a szintre, hogy árfolyamuk ne legyen alulértékelt. Más elemzők viszont a féléves eredmények utáni pár hetes pihenőt, a nyári szabadságolások végét követő befektetői magatartást hozták fel okként a drágulásokra. Szakemberek a befektetési alapokat nevezték meg a vételi hullám elindítóiként.
A bankközi devizapiacon a forint árfolyama nem változott az euróhoz képest. Tegnap délután a forint csaknem fillérre azonos árfolyamon állt pénteken fél négy tájban a bankközi devizapiacon az egy nappal korábbival. Az euró-forint piacon „nem volt nagy izgalom” – mondták a kereskedők –, az uniós valutát 243,55 és 244 forint között jegyezték. Az euró-dollár ellenben a hétfői amerikai szünnap előtt 1,24– 1,2570 közötti széles sávban ingadozott, a mélypontról a délután közzétett foglalkoztatási adatok billentették ki az amerikai valutát. A forinttal szemben tág határok – 193,50 és 195,50 forint – között ingadozott a dollár. A délután jegyzett 194,70–194,80 forintos dollárárfolyam négy hónapos mélypontnak számít, s csaknem két forinttal gyengébb a csütörtöki 196,50–196,60 forintnál.
Hétfőn alacsony forgalomra számítanak, mivel az amerikai Labour Day miatt az ottani piacok zárva lesznek. Ezen a napon ülésezik ugyan a monetáris tanács, de a kamat nincs a napirendi pontok között.
Változatos árak alakultak ki a nemzetközi tőkepiacokon, Tokióban a Nikkei 225 index 0,74 százalékkal erősödött, a javulást a nyersolaj árának drágulása okozta. Az európai parketteken viszont nem alakult ki trend, az FTSE és a DAX kurzusa előző szintje közelében zárt. Határozatlanság uralkodott a Wall Streeten is, nyitáskor gyengültek, majd később erősödtek az árfolyamok. A tengerentúlon dúló problémák jelentős hatást gyakorolnak a tőkepiacra is. Az amerikai olajkészletek csökkenése, az olajfinomítók leállása, a benzinhiány fennakadásokat okoz az amerikai gazdasági életben. Az elemzők rámutattak, hogy már a távközlés és az adatszolgáltatás sem működik jól az Egyesült Államokban, egyúttal példaként közölték, hogy Európában a Yahoo! internetes cég egyes szolgáltatásai akadozva működnek.

*****
A legsikeresebb nap. A tegnapi napon, 2005. szeptember 2-án a Budapesti Értéktőzsde történetének legsikeresebb napját tudhatja maga mögött. A BÉT részvényforgalma ma 46,5 milliárd forintot tett ki, míg a korábbi legnagyobb adásvételt eredményező nap 2005. február 16-a volt, a maga 45,3 milliárd forintos forgalmával – áll a BÉT sajtóközleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.