Tőzsdei átrendeződés?

Tovább gyengült a BUX a tegnapi kereskedés során, a magyar index 205,26 pontos csökkenéssel fejezte be a napot. A hétfőn keletkezett profitrealizálás tovább folytatódott a hét második napján is, a vezető részvények kivétel nélkül gyengültek, a legnagyobb csökkenést a Mol produkálta 500 forintos lassulásával. Elemzők elmondták, hogy a Mol árára még mindig hatott a gázüzletág eladásával kapcsolatos uniós versenyügyi aggály, de a piac egészét azok a befektetői vélemények határozták meg inkább, hogy a pesti parkett túlértékeltté vált. Javuló trend alakult ki viszont a nemzetközi tőkepiacokon, a tengerentúli indexek erősödést mutattak.

2005. 09. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte egyhuzamban, megállás nélkül gyengült tegnap a BUX, a pesti piac mutatója nyitáskor 100 pontos pluszt mutatott fel, de a gyengülés már az első negyedórában jelentkezett. Az index előbb 22 930 pontra gyengült, majd egy erőtlen pozitív korrekció után újból bezuhant. Zárásra a BUX-ot a shortolók (gyengülést váró befektetők) pozíciózárása megemelte, de az index még így is 205,26 ponttal zárt előző értéke alatt. A kereskedők elmondták, hogy az eladói nyomással párhuzamosan a vételi oldalon is jelentkeztek befektetők, így a piac felszívta a parkettra dobott papírokat. A 23 milliárd forintos forgalom is jelezte, hogy ezúttal valóban elkezdődött egy átrendeződés, a szakértők többsége szerint a magyar tőkepiac túlértékelt, sőt a környező feltörekvőhöz képest is túlságosan sokat erősödött az elmúlt fél év során.
Az egyik legnagyobb befektetési alap, a Templeton Emerging Market Fund vezetője, Mark Mobius közölte, hogy a magyar mellett a cseh és a lengyel piac is annyira túlértékeltté vált, hogy ezeken a piacokon a Templeton csupán egy korrekció hatására vásárol újra. A befektetési alap igazgatója közölte, hogy a török és az orosz piacon érdemes pozíciókat nyitni. Mobius szerint az elmúlt években sokat javult a vállalatirányítási szemlélet Oroszországban, így most már nem számottevő a különbség Közép-Európával szemben – írta a portfolio.hu. Más elemzők szerint is a portfólió átrendezésre van szükség, mivel a magyar piac lassan kifullad, a korrekcióra viszont nem érdemes spekulálni, mivel ahány elemző, annyi szakvélemény arról, hogy meddig eshet a BUX. Egyes szakemberek 19 ezer pont közelébe várják visszacsúszni a hazai indexet, míg mások megelégednek egy 10-12 százalékos csökkenéssel is.
Tegnap a gyengülést a Mol vezette, a két százalékkal gyengülő olajipari papírokra az Európai Bizottság döntése hatott. Brüsszel a Mol gázüzletágának értékesítéséhez nem járult hozzá, illetve különböző kötelezettségekhez kötötte az eladást. A Molt nyomta az Standard and Poor’s leminősítése is, hiszen tegnap a hitelminősítő a még ki sem bocsátott Mol elsőbbségi eurókötvényeire is BBB mínusz osztályzatot adott. A Mol július 29-én jelentette be, hogy megbízást adott a BNP Paribas és a Dresdner Kleinwort Wasserstein bankoknak meg nem nevezett összegű eurókötvény-kibocsátás megszervezésére – írta az MTI–Eco. A Mol mellett gyengülést produkált a Magyar Telekom és a Richter is, az OTP ára viszont sikeresen korrigált és végül 30 forintos drágulással zárt. A kiskapitalizációjú papírok sorából gyengült az FHB, a Graphisoft, az Egis és a BorsodChem ára.
A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben 0,10 forintot gyengült. A kereskedők elmondták, a piacok a Federal Reserve (Fed) kamatdöntésére figyeltek, így nagyobb elmozdulások nem történtek. Hasonlóan a Fedre figyeltek az európai tőkepiaci befektetők is, a DAX a parlamenti választások végeredménye miatti sokkot kiheverte, a londoni FTSE 0,24 százalékot gyengült, a Nikkei 225 index viszont 1,47 százalékkal javult. A tokiói piac az egyik legjobb teljesítményt produkálta a tőzsdék közül – írta az Emerging Portfolio Fund Research elemzése. A Nikkei növekedését a vezető részvények, azok közül is a mikroelektronikai és autógyártók indukálták, de valójában a tőzsdét a japán parlamenti választások eredménye segítette. Mint ismeretes, a miniszterelnök olyan gazdasági csomagot készített, amit a saját pártja és az ellenzék sem fogadott el, az idő előtti választások eredményeként újból Koidzumi lett a miniszterelnök, így a beígért reformok megvalósulhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.