Újabb csúcs a BÉT-en

Jelentős, már hónapok óta nem tapasztalt javulás jellemezte a Budapesti Értéktőzsdét. A BUX 21 653,66 ponton, 463,11 pontot emelkedve történelmi csúcsot döntve zárt. A vezető részvények kivétel nélkül pozitív mérleggel zárták a napot, a legnagyobb növekedést a Mol produkálta 3,4 százalékos javulásával. A BÉT zárásakor a bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben erősödést jelzett, az uniós fizetőeszközt 244,65–244,95 forint között adták vették. Az európai parketteken is javulás alakult ki, sőt a tokiói értékpapírpiacon is növekedést mutattak az indexek.

2005. 09. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi csúcsot döntött tegnap a BUX azzal, hogy 21653,66 ponton zárt. Az index növekedése szinte egész nap tartott, nyitáskor a BUX 21 257,42 ponton kezdte a napot, majd tovább nőtt, kora délután az index 21 600 pontra (+410 pont) ugrott. A felfutás a délutáni órákban tovább fokozódott, a magyar indikátor 21 669,77 ponton érte el napi csúcsát, innen néhány pontot korrigálva zárt. Alacsonynak nem mondható 15,94 milliárd forintos forgalom mellett a vezető részvények és néhány már-már nagy forgalmat is bonyolító papír is drágult. A legjelentősebb növekedést a Mol tudhatta magáénak, az olajipari cég részvényeire nagy hatást gyakoroltak a nemzetközi olajárak, melyek tegnap délután elérték a 69 dolláros hordónkénti szintet is. A Mol kurzusa, így 715 forinttal emelkedve 21 445 forinton lépett a partvonalon túlra. Hasonlóan komoly dráguláson esett át a Magyar Telekom is, a távközlési papírral 3 éve nem látott magas áron kereskedtek, ára 22 forinttal 1012 forintra nőtt. Az OTP 120 forinttal, a Richter 860 forinttal javult. A „nagyokat” követte az emelkedési trendben az Egis, a TVK, a Freesoft és a Graphisoft is. Meglepetésre a drágulási hullámot nem tudta kihasználni a BorsodChem, a Pannonplast, a Pannonflax, és a Phylaxia.
Elemzők szerint a gazdasági növekedési adatok láttán a befektetők vásárolni kezdték a magyar részvényeket, ezt segítette az is, hogy az európai piacokon mérsékelt optimista hangulat uralkodott. A szakértők jelezték, hogy a tegnapi drágulás igen rövid életű lehet, és óvatosságra intettek, bár a bankközi devizapiacon sem látszódott, hogy a spekulánsok kivonnák tőkéiket a piacról. A törékeny növekedést bármikor, bármilyen hazai, vagy nemzetközi hír megszakíthatja, ami hirtelen eladásokat okozhat. A legtöbb elemző a hosszú távú vételekre buzdította tegnap is a befektetőket.
A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben erősödött, délután a BÉT zárását követve az eurót 244,65–244,95 forint között jegyezték, ami 1 forintos gyengülésnek felelt meg.
Erősödéssel zárta a tegnapi kereskedést a tokiói tőzsdemutató is, a Nikkei 225 index az amerikai piacokon jelentkező kedvező hangulatot lovagolta meg és 1,16 százalékkal javult. A szigetországi befektetők a hazai makrogazdasági adatokra nem nagyon figyeltek, helyette a technológiai és fejlett elektronikai cikkeket gyártó cégeket preferálták és a drágulást serkentették. Mérsékelten kedvező volt a hangulat, viszont az európai piacokon a DAX és az FTSE 0,20–0,70 százalékos emelkedést csikart ki magából, a nem túl nagy javulást az okozta, hogy a tengerentúlon csökkenéssel nyitottak és tovább gyengültek.

Tőzsdére viszik a Bank of China-t. A Bank of China (BoC) a Goldman Sachs csoportnak, a UBS-nek és a Bank of China Internationalnak (BoCI) adott megbízást a tőzsdére vitelére. Ezzel a tegnapi bejelentéssel lezárult a már hónapok óta tartó találgatás arról, hogy mely intézmények jutnak e jelentős presztízsű megbízáshoz. A BoC mintegy 4 milliárd dollár értékű (3,25 milliárd eurós) tőzsdére vitele a jövő év közepén várható. A részt vevő bankok legkevesebb 120 millió dolláros jutalékra számíthatnak a részvényeket lejegyzőktől. A Goldman Sachsot korábban is favoritnak tekintették, a Merrill Lynch és a Deutsche Bank viszont nem került be a nyertesek közé – írta az MTI–Eco. A Royal Bank of Scotland 1,6 milliárd dolláros részesedéshez akar jutni, a Merrill és a hongkongi alapítvány a fennmaradó 1,5 milliárd dolláron osztozkodna. A szingapúri kormány beruházási intézménye, a Temasek Holdings szintén érdekeltséget akar szerezni a BoC-ban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.