Szürkemarha-pörkölt a nagyállási csárdában

Muray Gábor
2005. 10. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lekanyarodunk a kunszentmiklósi főútról, a kocsis odacsap. Bár hűvösre fordult az idő, a két ló hamar izzad a vizenyős lapályon, süllyednek a kerekek. A Kiskunsági Nemzeti Park melankolikus csendjét csak a sirályok zavarják meg, talán a főcsatornáról jönnek. Szürke csík a horizonton: már látszik a gulya; a téli szállásról kihajtották a szürke marhát, összesen háromszáz egyedet tartanak itt. Bösztörpusztán, a nagyállási csárda udvarán készül már a szürkemarha-pörkölt, előtte azonban közelebbi ismeretséget kötünk a szentmiklósi vegyesgyümölcs-pálinkával és a kemencében sült, tejföllel vastagon megkent kenyérlángossal.
Szemerkélni kezd az eső. Egészen elszomorodik az Alföld. Körös-körül a végtelen pusztaság, színe rozsda már. Lehajolok, nadrágomról szedem a száraz bogáncsot.
Asztalhoz ülünk. Igazán magyaros, mi? – kacsint rám, városira az egyik tatárszentgyörgyi, odabólintok: az omlós húst, az ízletes tarhonyát, uborkát nem tudnám elunni. – A legősibb ételeink közé tartozik ez – mondja mellettem Bődi Szabolcs, Kunszentmiklós polgármestere –, a pörkölt készítési módja csak a magyar törzsekre, és a velük kapcsolatban állókra volt jellemző: kunokra, avarokra. Bődi Szabolcs szíve közepén alighanem a Kiskunság van, ahogy mesél, gondolatai kint járnak a pusztában. A magyarok, mondja, nagyállattartók voltak, a szürke marha pedig még istálló és bábáskodás nélkül is megélt. Hússzerkezete különleges, míg az európai fajták izomszövetei között faggyút találnunk, addig a szürke marhának húsa – póriasan – sovány, akár a mangalicának.
A kunsági emberre nem az a jellemző, hogy éhen hal, így amikor az alföldi vizek esztelen lecsapolása leszűkítette a legelőterületeket, áttért a racka ridegtartására és legeltetésére. A rónaságban vándorolva a pásztorok vesszőkerítéssel körbefont cserényeket építettek, itt a juhok a jó puli védelme mellett békében bégethettek Szent György-napjától a késő őszi Dömötör napjáig. Kialakult a pásztori iszákban vagy szűrujjban megmaradó ételekre, a száraztésztára, a füstölt szalonnára, a paprikára alapozó ételkultúra – meséli Bődi Szabolcs polgármester, és úgy mesél, hogy az ember napestig hallgatná.
De ráhúz a cigány, nótát kérnek a kunpeszériek. Elköltöttük az ebédet, vegyül a városi és a tanyasi. Összeköt minket a pörkölt élvezete. …Csárdást!
Odakint megered az eső.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.