Arany a vetésből

Az A-vitaminos rizs kifejlesztése 2000-ben szenzációnak számított. A felfedezés azt ígérte, hogy a géntechnológia segíthet Ázsiában a hiányos táplálkozás miatt fellépő betegségek leküzdésében. Az aranyrizs azonban a szegények asztala helyett a viták középpontjába került.

Tóth Szabolcs Töhötöm
2005. 11. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikor Ingo Potrykus, a zürichi Növénytudományi Intézet nyugalmazott professzora 2000-ben, több- évi munka után arról számolhatott be a világsajtónak, hogy laboratóriumában sikerült A-vitaminos rizst előállítani, azt gondolta, felfedezése hamarosan gyermekek millióit mentheti meg a haláltól és a vakságtól a harmadik világban.
Sok-sok kudarccal végződött kísérlet után végre sikerült három új gént beültetni a japonica rizs Tajpej 309-es fajtájába: kettőt a nárciszból izoláltak, egyet pedig egy baktériumból. Az új, megváltoztatott génállományú rizst ezáltal sikerült „rávenni” arra, hogy béta-karotint termeljen. Ebből az emberi szervezet A-vitamint állít elő. (Az A-vitamin nélkülözhetetlen a látáshoz és a csontozat egészséges fejlődéséhez.)
A sárgás színéről „aranyrizsnek” keresztelt élelmiszer azonban nem a szegények asztalára, hanem a génmódosított élelmiszerekről dúló vita középpontjába került, ami meglepte és elkeserítette a professzort.
– Az európai polgárok nem érzik ennek a technológiának az előnyeit – fogalmazott kérdésemre Potrykus. Arra a két tényre utalt, hogy egyrészt kontinensünkön nem jellemző az éhínség, másrészt pedig a világon itt a legnagyobb az ellenállás a génmódosított növényekkel szemben. – Nem érzik annak a közvetlen negatív hatásait sem, hogy mezőgazdaságunk nem rendelkezik ezzel a technológiával, és emiatt ez a technológia nem is tudja itt megmutatni igazi lehetőségeit – mondta Potrykus, akivel pár hete Budapesten beszélgettem, amikor a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagjává választotta a neves tudóst.
A Time magazin 2000. július 31-i száma a címlapon a remény magvainak nevezte Potrykus aranyrizsét. A rizs ugyanis, amely az ázsiai országok lakóinak alapvető tápláléka, egyébként nem tartalmaz karotint. Márpedig a kóros A-vitaminhiány miatt becslések szerint évi egymillió gyermek hal meg csak Ázsiában, és további 350 ezer veszíti el látását. A publicitás ellenére a „remény magvai” hat évvel a felfedezésük után még mindig nem juthattak el a rászorulókhoz. Potrykus a „szélsőségesen szigorú” európai szabályozást hibáztatja.

Ám az aranyrizs története nem csak e szabályozás okán rejteget tanulságokat a kutatók, a politikai döntéshozók, a technológia támogatói és kritikusai számára. Az aranyrizs 2000-ben szenzációs hírnek számított, amit a biotechnológiai ipar is örömmel nyugtázott, hiszen a találmány épp jókor érkezett: Európában és a világ más részein is a génmódosított élelmiszerek körül dúló sajtóháborúban vesztésre álltak a GM-növényekbe dollármilliárdokat fektető vállalatok.
Nem egyszerűen arról volt szó, hogy a technológia kapcsán számtalan tudományos és áltudományos kifogás látott napvilágot a megelőző években. Nem csak arról, hogy a sajtó egy része hatásos címeket kreált a világ legnagyobb környezetvédő szervezete, a Greenpeace által használt kifejezésből – Frankenstein-étel –, ekképp szuggerálva a génmódosított ételek természetellenességét. Arról is szó volt, hogy a fogyasztók vajmi keveset érezhettek a biotechnológia áldásaiból, és ez nem kis kárt okozott a technológia megítélésében.
A mai napig egyetlen cég sem dobott a piacra például olyan GM-növényt, amely közvetlenül a fogyasztó érdekeit tartotta volna szem előtt – hacsak nem fogadjuk el tényként, hogy bizonyos GM-növények esetében a vegyszerfelhasználás csökken, és így, az iparág szerint, végső soron egészségesebb növények kerülnek a fogyasztó asztalára. A kereskedelmi forgalomba került GM-növények elsősorban a termelő munkáját segítik: a génmódosított növény nem lett nagyobb tápértékű, nem lett ízletesebb, és igazából érezhetően olcsóbb sem, legfeljebb könnyebb permetezni, vagy ellenállóbb valamely totális gyomirtóval szemben.
– Ezen nincs mit csodálkozni – mondta Potrykus. – A cégek ügyfelei nem a fogyasztók, hanem a növénytermesztők. A vállalatnak pedig először olyan termékkel kell előállnia, amely az ügyfelei számára érdekes. Például a gyomirtóval szemben ellenálló szójával vagy kukoricával. Minden céget ez a gondolkozás vezet, ezért nem is látnak piacot az aranyrizshez hasonló termékek számára.
A biotechnológiai cégeknek tehát találniuk kellett olyan érvet, amellyel termékeik hasznát a fogyasztóknak is bizonyíthatták. Ez az érv pedig ugyanaz, mint amellyel évtizedekkel ezelőtt, a zöldforradalom idején a vegyipari óriások és a nagyüzemi termelés újabb módozatait terjesztő agrármérnökök előálltak: ez az új technológia kínálhat megoldást arra, hogy a mezőgazdaság termelékenysége tovább növekedhessen, és a túlnépesedő föld lakóit hosszú távon is el lehessen látni élelmiszerrel, méghozzá úgy, hogy ez a környezet számára kisebb vegyszerterhelést jelentsen. A biotechnológia hívei megkérdezik a környezetvédőket: miként etessünk 2050-ben 9-10 milliárd embert, amennyiben a műtrágyákkal és vegyszerekkel már nemigen növelhetjük a termésátlagot? Megoldást jelenthet-e a biotermesztés, ha a föld lakóinak nyugati színvonalon való ellátásához a mezőgazdasági termelést a jelenlegihez képest 400 százalékkal (!) kell emelnünk?1
Ugyanakkor az is tény: GM-növényekkel a fejlődő országok az elmúlt tíz évben többnyire csak segélyek formájában találkoztak, és volt, amikor e segélyeket vissza is utasították. (A szárazság sújtotta Zambia nem engedett például ilyen szállítmányokat területére). Ráadásul több neves szakértő – egy korábbi interjújában maga Norman Borlaug is – figyelmeztetett arra, hogy az élelmiszergondokra a GM-növények egyelőre nem kínálnak átfogó megoldást a fejlődő országokban, miközben például a vitaminhiányos táplálkozás csökkentésére hatékony eszköznek bizonyult az úgynevezett konyhakertprogram, amelynek útmutatásait követve a harmadik világ szegényei maguk termelhetik meg azt a zöldségmennyiséget, amely fedezi a minimális vitaminszükségletüket.
Potrykus azonban más okot is említ, amikor arról kérdezem, miért nem használnak még ilyen növényeket tömegesen a fejlődő országok lakói, akiknek erre állítólag nagy szükségük lenne.
– Az európai hozzáállás teljesen „megfertőzte” a fejlődő országok gondolkodását – mondja. – Nem azt nézik, hogy mi a helyzet az Egyesült Államokban, hanem hogy miképpen szabályozzák ezt Európában. De az európai teljesen eszement szabályozás. Csakhogy az európai gondolkodás átterjed a fejlődő országokra, de miközben Európában egyelőre nem okoz érzékelhető károkat, azokban az országokban nagyon is kártékony hatása van.
Annyi bizonyos, a túlnépesedés érve a fejlett országok jól táplált és fogyatkozó számú lakóinak többségét nem hatja meg. Sőt mióta Rachel Carson 1962-ben megírta Csendes tavasz című munkáját, és ezzel elindította a zöldforradalom elleni mozgalmakat, valamint közvetve az organikus gazdálkodást is, a környezetért aggódók fülében rosszul csengenek a rovarirtó, gyomirtó és műtrágya szavak, amelyeket sokunk súlyos katasztrófákkal, élő vizeink elszennyezésével társít. Ebbe a sorba most bekerültek a GM-növények is – még akkor is, ha az iparág azt ígéri, az új növényekkel épp a kemikáliák felhasználását lehet csökkenteni.
E küzdelem kellős közepén született meg tehát az aranyrizs, az első igazi olyan GM-növény, amellyel az iparág bizonyíthatta, hogy a biotechnológia immár kézzelfogható megoldást kínál a fejlődő országok élelmiszergondjaira.

Az első euforikus híradások után hamarosan megjelentek a vita másik oldalán állók egyre lesújtóbb véleményei is. Potrykus találmányát a GM-növények ellenzői a biotechnológiai ipar trójai falovának kiáltották ki, amely csak arra lesz jó, hogy a génmódosított növényeket fejlesztő cégek kedvezőbb képet alakíthassanak ki a technológiáról. A Greenpeace pedig megjegyezte: majd félmillió hektáron kellene ültetni ilyen növényt, hogy az aranyrizs érezhetően javítson az ázsiaiak helyzetén. Ez pedig csupán azt eredményezné, hogy a külföldi cégek drága technológiája terjedne el a térségben, a mezőgazdaságban pedig erősebb lenne a nagy területeken egyféle növényt termesztő nagyüzemi forma. Az, amit sokan az egyféleség veszedelmének2 tekintenek. A szervezet olyan adatokat közölt, hogy az aranyrizsből majdnem napi tízkilónyit kellene fogyasztani ahhoz, hogy fedezze az ember A-vitamin-szükségletét. Ez nem csupán a mennyiség miatt elképzelhetetlen, hanem azért is, mert Ázsia szegényeinek ennél sokkal kevesebb rizs is luxust jelent.
A professzor, aki úgy hitte, munkája az emberiség javát szolgálja, hamarosan azt vette észre, a GM-növények elleni mozgalom hovatovább szitokszóként használja az aranyrizs kifejezést, és a Greenpeace a „bolondok aranyaként” emlegeti a növényt.
Potrykus, aki azóta nyugdíjba vonult, és az aranyrizs terjesztésére létrehozott humanitárius szervezet elnökeként teljes energiáját a növény sikerének szenteli, Budapesten elismerte: az aranyrizs valóban csak egy kisebb részét tudja fedezni a napi A-vitamin-szükségletnek, de mint hangsúlyozta, ez a mennyiség a semmihez viszonyítva életmentő lehet. A budapesti székfoglalón kiosztott összefoglalóban az is szerepelt, hogy „ma már léteznek olyan magas A-provitamin-tartalmú vonalak, amelyek akár a szükségesnél több A-provitamint juttatnak a szervezetbe”.
Svájcban, ahol Potrykus professzor egykor kifejlesztette az aranyrizst, november végén népszavazást tartanak, amelynek tétje az, hogy bevezetnek-e moratóriumot, azaz ideiglenes tilalmat a GM-növények termesztésére. Az előzetes közvélemény-kutatások szerint a lakosság többsége támogatni fogja szavazatával a moratóriumot. Potrykus nem titkolja keserűségét.
– Európa nem nagyon érdekel, mert Európa kihalófélben lévő kultúra – mondja a népesedési statisztikákra utalva. – Európa vesztésre áll. És nem veszi észre, hogy a mai nyitott világpiacon csak úgy biztosíthatja túlélését, ha versenyképes marad. Márpedig Európa mindent megtesz annak érdekében, hogy ne legyen versenyképes.
Mint ismeretes, az Európai Unióban kötelező külön jelölést alkalmazni a génmódosított növényi alapanyagot tartalmazó élelmiszeren. Több uniós tagállam – köztük Magyarország – pedig moratóriumot hirdetett a GM-növények termesztésére, azaz ezekben az országokban tilos termeszteni ilyen növényeket még takarmány céljaira is.
Ám akármennyire elkeseríti is Potrykust a GM-növények elleni fellépés Európában, meg kell jegyeznünk, hogy nem csupán ez hátráltatta az aranyrizs elterjedését. 2000-ben az őt ért kritikák után még hátravolt a feketeleves. Amikor kutatótársával, Peter Beyerrel aranyrizsmagokat akartak küldeni a Fülöp-szigeteki Nemzetközi Rizskutató Intézetbe (IRRI), nem várt nehézségekbe ütköztek: kiderült, hogy Potrykus és Beyer az aranyrizs előállításával harminckét cég több mint hetven (!) szabadalmát sértette meg. E szabadalmak mindegyikét meg kellett volna szerezniük ahhoz, hogy a rizst ingyen odaadhassák az intézetnek használatra, hogy megkezdődhessen az aranyrizs termesztésbe vonása Ázsiában.
Nem arról van szó, hogy a két tudós ellopta más kutatók eredményeit; ez a megdöbbentő szám sokkal inkább azt az igyekezetet tükrözi, amellyel a vetőmagüzletben – kiváltképp a génmódosított növények esetében – érdekelt vállalatok ügyes jogászaikkal igyekeznek a lehető legjobban levédeni termékeiket. Nem csupán a kikísérletezett új növényre próbálnak jogi védettséget biztosítani, hanem előállításuk egyes lépéseit is szabadalmaztatják. A kutatók így kísérleteik során – tudtukon kívül – egyre több szabadalmi jogot sértenek. Ha előállnak a kész termékkel, bonyolult jogi procedúra kezdődhet, amelyben képzett jogászok próbálják meg kideríteni, sérültek-e mások szabadalmi jogai, és ha igen, miképpen lehetne a jogsértést feloldani. Az aranyrizs esetében kis túlzással azt mondhatnánk: így vagy úgy minden nagy agrárcégnek (a Monsantónak, a DuPont-nak és a későbbi Syngentának) is volt szellemi tőkéje az aranyrizsben. Talán az egyetlen szabadalommentes eleme az új növénynek az a Tajpej 309-es volt, amelybe az új géneket beültették, és amelyet a két kutató a Fülöp-szigeteki rizsintézettől kapott. Attól a rizsintézettől, amelyet 1959-ben épp a Rockefeller Alapítvány (amely most Potrykus munkáját is támogatta) segítségével hoztak létre, és amely intézet keretében a Norman Borlaug által nemesített Tajpej 309-es a zöldforradalommal együtt megérkezett Ázsiába.
Negyven év alatt azonban nagyot változott a világ: amit Borlaug akkor ingyen megtehetett, már csak nagy nehézségek árán tehette meg Potrykus. Kiderült, még ha alapítványi és közpénzből finanszírozott állami kutatásról van is szó, akkor is könnyen megtörténhet, hogy a szabadalmi jogok miatt a munka gyümölcse bizonyos magánvállalatok kezébe kerül.
Ennek oka abban keresendő, hogy időközben némileg kiterjesztették a szabadalmi jogokat. A múlt században ugyanis, ahogy mezőgazdasági növényeink nemesítésében egyre látványosabb eredményeket értek el a kutatók, a növénynemesítő vállalkozások részéről is egyre erősebb lett az igény, hogy e növényeket szabadalmaztatni lehessen. Ez az igény nagyon is érthető: egy-egy új fajta kifejlesztése rengeteg munkába és pénzbe kerül, amelynek megtérülése csak úgy remélhető, ha e munka gyümölcsét, a vetőmagot később nem vetheti el bárki úgy, hogy közben nem fizet érte a nemesítőknek.
A korábbi gyakorlat szerint – amely nem tette lehetővé, hogy a természetben fellelhető javakra, élő szervezetekre szabadalmi oltalmat nyújtsanak be – ez a jogi védelem nem volt lehetséges. A fordulópontot a szabadalmi jogok kiterjesztése és egy 1961-ben megkötött nemzetközi egyezmény jelentette, amely későbbi kiegészítéseivel lehetővé teszi, hogy a nemesítők által fejlesztett növényt és az ehhez szükséges eljárásokat, bizonyos korlátozásokkal, ugyanúgy szabadalmaztatni lehessen, mint mondjuk Edison izzóját. (Az egyezményhez eddig hatvan ország csatlakozott, köztük Magyarország is.)
A szabadalmakkal megnyílt az út afelé, hogy az új növények, vetőmagok kifejlesztése és értékesítése soha nem látott mértékben jövedelmező üzletté váljon. Ráadásul egyre kevésbé jellemző az a gyakorlat, hogy a gazda a terméséből félretesz vetőmagot a jövő évi vetésre. A különféle hibrid fajták (ezek nem GM-növények!) vetőmagjainak megjelenésével ez eleve lehetetlenné vált, a génmódosított növények vetőmagjainál pedig a növény egyenesen a kifejlesztő cég szellemi terméke lesz, amely terméket a növénytermesztő minden évben újra és újra kénytelen megvásárolni: ha bebizonyosodna, hogy vetőmagot tesz el a GM-termésből a következő évre, a vállalat perelhet, mint ahogy ez nem egy esetben meg is történt.
Mivel a vetőmagok előállítása egyre inkább a legnagyobb cégek kezében összpontosul, és a géntechnológia nem olcsó mulatság, s mert a gazdák egyre inkább kénytelenek a vetőmagot újra és újra, minden évben megvásárolni, nagy pénzek vándoroltak ebbe az üzletágba. Akkora összegek, hogy sokan azt állítják: hamarosan a vetőmagüzlet több pénzt fog megmozgatni, mint a gyógyszeripar. (Köztudott, hogy a nagy nyugati nyugdíjbiztosítók is tetemes pénzeket fektettek biotechnológiai cégekbe.)
Potrykus professzornak mégis sikerült meggyőznie a cégeket, hogy adják fel szabadalmi jogaikat az aranyrizsben. „Melyik vállalat akarja azt a negatív hírverést, amit az okozna, hogy börtönbe kerülök a szegénység elleni küzdelmem miatt?” – tette fel a kérdést még 2001-ben, és a cégek valóban nem akarták ezt. A brit AstraZeneca (később a Novartissal Syngenta néven alakított közös agráróriást), amely az Európai Unió, a Rockefeller Alapítvány mellett a kutatást támogatta, beleegyezett abba is, hogy a tudósoknak joguk legyen odaadni az aranyrizst a fejlődő országok kispénzű földműveseinek. A vállalatok sorban megegyeztek Potrykusszal, igaz, Potrykus szerint még így is évekbe telhet, amíg először vetnek aranyrizst Ázsiában az általa túlpolitizált és túlzottan szigorúnak tartott szabályozás miatt.

Ám hiába volt a professzor sikere a szabadalmak miatt előállt nehézségek leküzdésében, a kérdés újabb frontvonalat nyitott a már amúgy is elmérgesedett vitában. „Biokalózkodás”3 – ez volt az újabb mozgósító jelszó, amelyet az aranyrizs létrehozójának fejéhez vágtak. (A biokalózkodás kifejezés azt a gyakorlatot takarja, amelylyel a magáncégek új növényeiket, sőt a természetben előforduló növények génrészleteit, hatóanyagait szabadalmaztatják szinte követhetetlen sebességgel.)
– Én az aranyrizsért dolgozom – mondta erre vonatkozó kérdésemre a sokat próbált Ingo Potrykus. – A jövőért dolgozom, ahol ezt a technológiát közkincsként (a public domainben)4 lehet majd használni. Ez az egy érdekel, a többi problémát nem nekem kell megoldanom.
A kritikusokat azonban vajmi kevéssé érdekli Potrykus indíttatása, és arra mutatnak rá: egyre inkább megszűnik a gazda lehetősége, hogy saját maga termelje meg a vetőmagot, és a szabadalmi jogokkal felvértezett mezőgazdasági óriáscégek soha nem látott mértékű beleszólást szereztek abban, hogy mit és hogyan vetnek majd a XXI. század földjein.
– Nevezzük ezt modern gyarmatosítási módszernek. Aki kontrollálja az élelmet, az kontrollálja a világot – mondja kérdésemre Pusztai Árpád professzor, a világ legrégebbi élelmiszer-kutató intézetének, a skóciai Rowett Institute-nak az egykori kutatója. – Meglehetősen kifinomult módszer, nem szükséges, hogy óriási hadsereget tartsanak fenn hozzá – mondja a professzor, aki mindazonáltal hangsúlyozza: a génmódosított növények politikai szempontjaihoz nem ért, ám élelmiszer-biztonsági szempontjaihoz annál inkább. Ez utóbbi szakértelme sodorta bajba 1998-ban, amikor is különös körülmények között kényszerült távozni az intézettől egy nyilatkozata okán. Ezt a véleményét akkor felkapta a sajtó, Pusztai Árpád megállapításait pedig világszerte a mai napig előszeretettel idézik szakértőként a környezetvédő szervezetek, ahogy a biotechnológiát támogató tudósok is – természetesen más-más előjellel.
Folytatjuk





















Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.