időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Példátlan nyomozás terrorfenyegetés miatt

2005.11.22. 00:00

Fenyegetéssel elkövetett terrorcselekmény bűntette miatt a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen – tudta meg lapunk. Egy névtelen levélíró azt közölte a Belügyminisztériummal, elkezdik a személyvonatok kisiklatását, ha nem halad megfelelően a Baumag-ügy vizsgálata.

Olyan információhoz jutott lapunk a Baumag-ügy gazdasági-jogi hátterének feltárása közben, hogy a károsultak nevében valaki megfenyegette a belügyminisztert: gondoskodjék a csalás miatt indult eljárás mielőbbi befejezéséről, különben súlyos következmények várhatók. Érdeklődésünkre Varga Jenő szóvivő, főügyészhelyettes elmondta: a Fővárosi Főügyészség november 15-én fenyegetéssel elkövetett terrorcselekmény bűntettének gyanújával elrendelte a nyomozást. Közlése szerint a levelet a minisztérium kapta: „Nem azonosítható személy a Baumag károsultjainak nevében azt kérte, haladjon gyorsabban a csalási ügy feltárása, mert különben megkezdik a személyvonatok kisiklatását.”
*
A szóvivő szerint a nyomozással a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg az ügyészség. A főügyészhelyettes nem kívánt reagálni arra a felvetésünkre, vajon nem provokációról van-e szó, s nem a csalásról akarja-e valaki elterelni a figyelmet azzal, hogy a károsultakat helyezi a középpontba. A lapunk által megkérdezett szakértők ugyanakkor ezt sem látják kizárhatónak. Szerintük nem hagyható figyelmen kívül, hogy a javarészt nyugdíjas kisbefektetők eddig a Parlament előtt és másutt nyilvánosan tiltakoztak, tüntettek. Azonban jelenleg ez is csupán egy szempont, mert az elégedetlenség tény: a károsultak kifogásolják többek között, hogy senkit nem tartóztattak le az ügyben.
A büntető törvénykönyv szerint terrorcselekmény akkor állapítható meg, ha valaki az államszervezetet súlyos bűntett – például emberölés, közveszélyokozás, veszélyeztetés – elkövetésével arra kényszeríti, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön. Azonban már maga az is bűntett, ha a súlyos bűncselekményt nem követik el, hanem csak fenyegetnek vele, hogy a hatóságot ezzel valamilyen magatartásra kényszerítsék.
A Baumag szövetkezet vezetője ellen csalás miatt indult eljárásról egyébként a Budapesti Rendőr-főkapitányságon azt mondták: a nyomozás kétéves határideje június 16-án jár le. Hódosi Gábor őrnagy közlése szerint 2200 kisbefektető tett feljelentést, de a károsultak száma elérheti a 12 ezret. A kárösszeg több mint 31 milliárd forint. Az alosztályvezető azt közölte: a hatóság 307 ingatlant, 11 gépkocsit vett zár alá, bankszámlákat és több üzletrészt foglalt le. Ezek pontos értékét szakértő állapítja majd meg. A nyomozó hatóság jelenleg egy másik vonatkozásban éppen szakértői véleményre vár. Felszámolási eljárás is indult az ügyben. A lefoglalt javak sorsáról a bíróság határoz majd. Az ítéletre azonban – a jövő évben várható vádemelés után – egy-két évet még biztosan várni kell.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.