Élen a tokaj-hegyaljai Szepsy István- és a villányi Vylyan pincészet

Ferch Magda
2006. 01. 28. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csillogó szemek, ünnepi hangulat, remek borok és persze méltó környezet: a budai Barabás-villa, amely tavaly megkapta az örökségvédelem legmagasabb nemzetközi elismerését, az Europa Nostra-díjat. Itt hirdette ki a Borbarát főszerkesztője, Alkonyi László és az ügyvezető igazgató, Kató András a tizenkét legemlékezetesebb hazai borra és birtokra leadott szavazatok eredményét. Az esemény fővédnöke Vizi E. Szilveszter, az Akadémia elnöke volt. A legjobb birtokok országos listáját Szepsy István vezeti, második a Vylyan. A legjobb borok rangsorában az első hét helyre ugyancsak Szepsy István és a villányi Vylyan pincészet nedűit sorolták a voksolók. A nyolcadik helyen ismét Szepsy borát találjuk, vele azonos pontszámot kapott a szekszárdi Sebestyén-pince egyik terméke.
Kilencedik alkalommal minősítik a magyarországi borokat és birtokokat a Borbarát előfizetői, és ezzel aktív részesei annak a hosszú távú nevelőmunkának, amelyet a folyóirat azért vállalt, hogy megismertesse a hazai borokat és támogassa a kulturált borfogyasztást. Nagyot téved, aki azt hiszi, hogy enyhén sznobgyanús gyülekezet belterjes ügyéről van itt szó. Úgy tűnik, lassan beérik az a munka, amelyet néhány megszállott ember kezdett a rendszerváltozás idején. Beérik és követőkre talál, amint a top 12-es lista alakulása tanúsítja. Ez a szavazás persze csak az igényes borfogyasztók egyik körének véleményét tükrözi. De nem véletlenül esik egybe több ponton a nagy borversenyeken elért eredményekkel. Lassan kialakul a borhoz értők tábora, és bebizonyosodik, hogy csak kifogástalan minőséggel lehet tartósan jó eredményeket elérni. A verseny nagy, és a megszállottak köre bővül. Egy–három hektáros minibirtokokon vagy öt–tizenöt hektáron családi vállalkozásban gazdálkodókkal. Az ő boraik még nincsenek ott a top 12-ben, de nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy előre lássuk, többüknek ott lehet a helyük, ha nem adják fel és megismerik őket.
Valami elkezdődött, ha nehezen is, és ez reményt ad arra, hogy előbb-utóbb kihull a rostán az, aki elbízza magát. De térjünk vissza a két abszolút nyerteshez. A fiatal Ipacs Szabó István pincevezetőből lett főborász a Vylyan birtok legendás vezetője, Debreczeni Pál halála óta. Minden második szava: „csapatmunka”. Az eredetileg kis presztízsbirtoknak elképzelt Vylyan a hazai viszonyok között ma már nagynak számít. Egy ideig a pincészet technikai fejlesztésén volt a sor, meg kellett küzdeniük a szakképzett munkaerőért, és két dűlő telepítése még hátravan. De most is elsősorban a minőségre összpontosítanak. Negyvenöt ember jövője függ attól, hogyan dolgoznak. Néha még mindig kő van a gyomrában, ha erre gondol, vallja be a főborász. A stabilitás foglalkoztatja, pontosan tudja, hogy azt kizárólag módszeres munkával, egyenletes minőséget produkálva lehet elérni. Ebben segíthet a villányi eredetvédelemről szóló rendelet, amely nemrég lépett hatályba. A Vylyan pincészetnek arra is volt gondja, hogy hagyományteremtő szándékkal pályázatot írjon ki újbora egyedi címkéjének a megtervezésére. (Az idei győztes Noviczki Katalin, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának harmadéves festő szakos növendéke.)
Szepsy István, az abszolút első olyanokból is mély tiszteletet vált ki, akik fukarkodnak a dicsérettel. „István, a király.” „Csodálatos elme, csodálatos ember. Leülsz és beszélgetsz vele: igazi, örökké ható élmény. Ízes magyar beszéd – mely már talán ki is veszett –, alázat és szerénység. Állandó önvizsgálat.” „A hagyományokhoz való kreatív és semmilyen radikalizmustól viszsza nem riadó, kíméletlenül újraértelmezni, újraalkotni akaró hozzáállása miatt becsülöm nagyra” – így a fogyasztók. Hosszan lehetne idézni a mádi mesterről szóló lelkes mondataikat. Egyenletes csúcsminőség, kis mennyiség, magas ár – ennyiben foglalható össze Szepsy István filozófiája. Csak azt a termékét engedi a piacra, amelyet tökéletesnek tart. Engedményeket nem ismerő, módszeres munkával és súlyos áldozatok árán elérte, hogy több országban kezdik megtanulni – ha egyelőre még csak szűk körben is –, hogy Tokaj-Hegyalján fantasztikus minőségű száraz borok is léteznek a világon egyre ritkább természetes édes borok mellett. Ez olyan adu ász, amellyel ma a világon kevés borvidék dicsekedhet.
– A rendszerváltozás után rájöttem, hogy besoroltak minket valahova a második-harmadik vonalba. Elöntött valami konok dac. Tudom, hogy fantasztikus terroirjaink vannak. Meg kell csinálni azt, ami csak ránk jellemző. A versenyszellem indított el, de ma már egyáltalán nem érdekel. A bor arra tanít, hogy a haszon a leghaszontalanabb szó. Ilyen egyszerű – mondta, amikor átvette az okleveleket.
Arról pedig, hogy mi lehet a dolga a bort kóstoló és arról író embernek, hallgassunk meg egy másik itthoni megszállottat, Szepsy István hűséges tanítványát: „Idővel minden vérbeli bírálónak a kezébe kerül egy olyan pohár bor, amely véget vet az önfeledt kóstolgatásnak és a felszabadult írogatásnak… Köszönetről fog beszélni, háláról és örömről, mert megérzi, hogy részese valami sokkalta-sokkalta magasabb világnak…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.