Téli nyűgre csiripiszlit harapunk

Muray Gábor
2006. 01. 30. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reggel csiripiszlit kapok. Nátha és egyéb nyűg ellen, a szomszédasszony hozza át, óvatosan lépdel férjével a jegesre fagyott havon; Sopron fehér, némán didereg. Mint rengetegen a hűség városában, ők sem született soproniak, a hozzájuk hasonló kisalföldi bevándorlóknak köszönheti a város, hogy a Rába menti és hansági hagyományok őrzője lett. Eltűnődöm: lesz-e, aki az anekdotákat, szokásokat és recepteket továbbörökíti, vagy úgy tűnik el a régiek tanítása a világháló korában, mint Hanyistók a nádasban.
Ha már átjött, beszélgetünk egy kicsit a csiripiszli fölött. Ki ismeri ma már a csíráztatott gabonával készült édes lepényt? Különös, s nem csak böjti eledel volt valaha a csiripiszli, más néven csíramálé, kőtés, kőtis (költés), mára, biracs vagy szaladós, szaladé, a szegények süteménye. Kicsíráztatott búza és rozs keverékéből készítették: amikor a csíra már egy centiméter nagyságú volt, mozsárban megtörték, levét kisajtolták, és liszttel elegyítve cseréptálakban, kemencében megsütötték. Irénke néni tudásához még hozzácsapom a Néprajzi Lexikon magyarázatát: a csiripiszli a magyar parasztkonyha egyik legrégebbi édes süteménye, általánosan ismert az Észak-Dunántúlon, a Duna–Tisza közén, Bácskában, a Közép-Tisza mentén és Békésben. A tésztának köznyelvi elnevezése nincsen. A csíramálé az újkor korai századaiban az északnyugati országrészen alakulhatott ki – olvasom, helyben vagyunk tehát.
S hogy készül? Irénke néni elmondja: öt-hat marék búzát fél napig áztatunk egy befőttesüvegben, majd naptól védett helyen, minden nap lemosva, gézen kicsíráztatjuk. Amikor másfél-két centis a gabona csírája, ledaráljuk, vizet öntünk hozzá, és teljes kiőrlésű liszttel öszszekeverjük. Ahogy a hansági aszszonyok mondják, „gondulomformán” lepényeket gyúrunk belőle, tepsiben megsütjük. A csiripiszli olcsó, zsírtalan, ám ízletes.
Harapjuk a csiripiszlit, közben előbújnak a szülőfalu legendái. Irénke néni Szanyról, Dénes bácsi Szentandrásról mesél. Aztán hazamennek, de a csiripiszli, a hagyomány marad. – Szili kút, szanyi kút, szentandrási, sobri kút – dúdolom; amíg odakint vastagon hull a hó.

Egri borászok ünnepe. Exkluzív gálaebédet rendezett tegnap a Magyar Bor Akadémia az újonnan megválasztott 2005. év bortermelője, Vincze Béla tiszteletére a Hilton báltermében. Vincze Béla 1994-ben alakította meg családi pincészetét Egerben. Szakított a tradíciókkal, s nem tufába vájt föld alatti pincerendszert, hanem a legmodernebb szőlőfeldolgozó, -erjesztő és -érlelő technikát alkalmazó földfelszíni üzemet hozott létre. Az első évjáratából származó cabernet franc-ja máris aranyérmet nyert a bordeaux-i Challenge International du Vin versenyen (előtte magyar bor 1938-ban ért el ilyen nemzetközi eredményt). Vincze Bélának 2004-re készült el a föld alatti, új pincéje, amelyet kialakítása és lenyűgöző szépsége miatt a szakma egri „borszentélyként” emleget. A nagyszabású gálaebéden az olasz nagykövet, Paolo Guido Spinelli átadta Gál Tibor örököseinek az olasz elnök posztumusz díját; Gál Tibor mától az Olasz Köztársaság Érdemrendjének lovagi keresztjét viselhetné. (M. G.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.