Fittelina-ügy: elutasítva

Munkatársunktól
2006. 02. 03. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Legfőbb Ügyészség tegnap írásban értesítette Deutsch-Für Tamást arról, hogy a Fittelina-ügyben tett panaszát elutasította. A határozat teljes terjedelmében a www. fideszfrakcio.hu weblapon olvasható. A Legfőbb Ügyészség a 70 oldalas beadványra és a több mint 20 oldalas panasz elutasításának megindoklására mindössze másfél oldalt szánt. Ebben tömören annyit rögzített, hogy a Fővárosi Főügyészség feljelentést elutasító határozata megalapozott volt, mivel Deutsch-Für Tamás a bűncselekmény gyanúját csak valószínűsíteni tudta, konkrét tényekkel nem támasztotta azt alá, és a nyomozás elrendelését éppen e körülmények tisztázása érdekében kéri. A jogszabályok rendelkezése szerint azonban a feljelentőnek a bűncselekmény elkövetésének gyanúját csupán valószínűsítenie kell, hiszen a tények feltárása, a körülmények tisztázása a nyomozó hatóság dolga a nyomozás során. Az ügyészség tényként rögzíti, hogy a Fittelina Kft. valóságos gazdasági tevékenységet végzett, amelynek keretében a Szemlőhegyi úti uszodát is hasznosította. Kiemeli, hogy a feljelentés egyetlen olyan konkrét tényt sem jelöl meg, amely a „rendelkezésre álló okiratokkal szemben” azt igazolná, hogy a Fittelina Kft. nem végzett tényleges gazdasági tevékenységet és nem hasznosította az ingatlant. Ezekkel az ügyészségi állításokkal szemben a tények a következők:
1. Egyetlen olyan okiratot sem csatolt Deutsch-Für a feljelentéshez, amely hitelt érdemlően alátámasztaná azt, hogy a Fittelina Kft. való gazdasági tevékenységet végzett és az uszodát bérbe adta. Tehát az ügyészség rendelkezésére ilyen tartalmú okiratok nem állhatnak.
2. A feljelentéshez olyan iratokat csatolt a politikus (pl.: a kormányfő és felesége különböző médiumoknak adott nyilatkozatai, családi uszodaberuházásról szóló építési engedély), amelyek azt valószínűsítették, hogy a Fittelina Kft. nem végzett valódi gazdasági tevékenységet és magáncéllal valósított meg beruházást a Szemlőhegyi úti villán.
3. Amennyiben a kft. nem végzett tényleges gazdasági tevékenységet és nem adta bérbe az uszodát sem, úgy ezt tényekkel, dokumentumokkal bizonyítani lehetetlen, hiszen éppen ezek a szerződések hiányoznak. Egy nyomozásnak épp ezek meglétét kellett volna felderítenie.
Az ügyészség szintén tényként rögzíti, hogy a Fittelina Kft. a Szemlőhegyi úti villán ráépítés következtében tulajdonjogot szerzett. Bár Deutsch-Für Tamás konkrét dokumentumokkal (adásvételi szerződés, Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozata) egyértelműen bizonyította panaszában, hogy a ráépítés lehetősége kizárt, a Legfőbb Ügyészség az okiratokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyta.
Az ügyészség arra egyáltalán nem reagált, hogy a feljelentést elutasító határozat több olyan adatot, megállapítást tartalmaz, amelyek nem szerepeltek a feljelentésben.
Deutsch-Für Tamás az ügyészségi határozatot lapunknak úgy értékelte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a törvények felett áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.