időjárás 23°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

A kormányoldalhoz húz az MDF szavazótábora?

Borsodi Attila
2006.04.27. 23:00

A választások első fordulójában 46 MDF-es képviselőjelölt végzett a harmadik helyen, jogot szerezve arra, hogy induljon a második fordulóban. Közülük végül 22-en léptek vissza, míg 24-en megmérették magukat a második fordulóban is. A 22 visszalépő MDF-es politikus többsége nem nevezte meg, kit támogat az állva maradt – kormánypárti, illetve ellenzéki – jelöltek közül, míg néhányan kijelentették, hogy a polgári oldal számára lépnek vissza. Egyikük sem mondta azonban a visszalépés bejelentésekor, hogy a kormányoldal támogatására kérné a saját szavazóit. Mégis, lapunk számításai szerint a Magyar Demokrata Fórum szavazói a második fordulóban inkább a koalíció jelöltjeit támogatták. Azokban a választókerületekben, ahol a második fordulóra visszalépett az MDF jelöltje, a kormányoldal összesen 23 075 (átlagosan 1049) szavazattal kapott többet, mint az első fordulóban, míg ott, ahol a Magyar Demokrata Fórum jelöltje is indult, ugyanez a szám 15 692 (átlagosan 654) szavazat. Számításaink szerint a polgári oldal kevésbé járt jól az MDF-es jelöltek visszalépésével. Azokban a körzetekben, ahol a demokrata fórum jelöltjei nem indultak a második fordulóban, a polgári oldal összesen 12 518 (átlagosan 569) vokssal kapott többet április 9-hez képest, míg a másik 24 választókerületben ugyanez a szám összesen 8809 (átlagosan 367) szavazat. Jól látható a különbség, hogy az MDF visszalépése a kormányoldal jelöltjeinek átlagosan 395 szavazattöbbletet hozott, a polgári oldal jelöltjei viszont ugyanezekben a választókerületekben átlagosan csak 202 szavazattal kaptak többet.
Fontos tudni, hogy a második fordulóban a szóban forgó 46 körzetben a kormányoldal jelöltjei átlagosan 896 liberális szavazatra számíthattak, a Fidesz–KDNP jelöltjei pedig leginkább a MIÉP–Jobbik szavazóinak támogatásában bízhattak, ami átlagosan 418 szavazatot jelenthetett volna a polgári oldal számára.
Érdekes képet mutat az is, hogy az állva maradt MDF-es jelöltek az első fordulós szavazataiknak több mint a felét elvesztették, és csak a szavazatok 43 százalékát tartották meg. Nem lehet tudni, hogy azok, akik április 9-én ezekben a választókerületekben még az MDF jelöltjeire szavaztak, de április 23-án már nem, elmentek-e szavazni a második fordulóban, és ha igen, akkor kit támogattak. Feltételezhető, hogy ha azt a választói magatartást követték, mint azok a demokrata fórum-szavazók, akik 22 körzetben az MDF-es jelölt visszalépése miatt inkább a kormányoldalt támogatták, akkor az ő szavazatukból is az MSZP–SZDSZ jelöltjei profitálhattak inkább.
Az inkább kormánypárti MDF-es szavazók büntetése miatt szenvedhetett nem várt vereséget a második fordulóban Gémesi György, Pest megye 4. számú egyéni választókerületének Fidesz–KDNP–MDF-jelöltje, aki úgy kapott 1740 szavazattal kevesebbet április 23-án, hogy az első forduló után joggal számíthatott a MIÉP–Jobbik szavazóinak (Bükkfalvy Beatrix, a MIÉP–Jobbik jelöltje 1651 szavazatot kapott április 9-én) támogatására is. Árthatott Gödöllő polgármesterének az is, hogy az első forduló után több sajtóorgánum is azt terjesztette róla: a politikus nem zárja ki az együttműködést az MSZP-vel, holott köztudomású, hogy az MDF elnökségében ő volt az egyetlen, aki a Fidesszel való összefogásra biztatott.
Simon János politológus lapunknak elmondta, minden vizsgálat azt erősíti, hogy az MDF-szavazók többségének másodlagos pártpreferenciája a szocialistákhoz fordul. – Ezt erősítik a statisztikai adatok, és ezt támaszthatják alá a kérdőíves vizsgálatok is – tette hozzá a politikai szakértő. Simon János Gémesi György vereségével kapcsolatban megjegyezte: az eredmények azt mutatják, hogy a Fidesz a kampányával nemcsak az MDF, hanem a MIÉP–Jobbik szavazóinak átjárását is megnehezítette saját pártja felé. Véleménye szerint Gödöllő polgármesterének bukását eredményezhette az is, hogy az MDF szavazóinak nagy része kedvét vesztette, nem ment el a második fordulóban szavazni.
Lánczi Tamás politikai elemző szerint a számok valóban azt mutatják, hogy az MDF szavazótábora 2:1 arányban a baloldali jelölteket támogatta a választások második fordulójában, vagyis a demokrata fórum támogatóinak kétharmada baloldali. – Ez egy többéves mítosz, amit eddig senkinek nem sikerült bizonyítani. Most beigazolódott, hogy az MDF már inkább baloldali párt – szögezte le Lánczi Tamás.
A szakértő szerint Gémesi György váratlan bukásának az lehet az oka, hogy őt a jobboldali szavazók egy része a Magyar Demokrata Fórummal azonosította, sokan talán azért nem mentek el rá szavazni. – Az pedig egyenesen következik ebből, hogy a MIÉP–Jobbik szavazótábora egy MDF-gyanús jelöltre nem adta le szavazatát, tehát Gémesi radikális szavazatok begyűjtésében nem reménykedhetett – fűzte hozzá Lánczi Tamás.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.