időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Eurostat: itt a legnagyobb a hiány

Szabó Eszter
2006.04.24. 23:00

Magyarország könyvelhette el tavaly a legnagyobb mértékű államháztartási hiányt az Európai Unió 25 tagállama közül – derül ki az Eurostat tegnap közzétett adataiból, amelyek szerint a 2005-ben hazánkban 6,1 százalékos GDP-arányos deficit halmozódott fel. A második legrosszabb hiányadatot Portugália produkálta 6 százalékkal, miközben az uniós átlag az összes GDP 2,3 százalékát tette ki.
A most közölt uniós adatsor azért is különösen kedvezőtlen, mert a magyar hiányadat már a magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel csökkentett egyenleget mutatja. Ezzel a deficitmérséklő könyveléssel azonban csak a jövő év végéig lehet élni, azt követően már a magasabb hiányadatot kell feltüntetni. A 25 tagú unióban hazánkon kívül Dánia, Svédország, Lengyelország és Szlovákia számolhatja el a nyugdíjpénztári befizetéseket az államháztartási mérlegében. A jelenlegi nemzetközi előrejelzések értelmében idén ismét Magyarországon várható a legmagasabb államháztartási hiány az uniós tagállamok között.
Az államadósság tekintetében ugyancsak kedvezőtlen a kép, a bruttó hazai össztermékhez viszonyított magyar adósság ugyanis a legmagasabb volt tavaly az új közép- és kelet-európai tagállamok között. Az Eurostat kimutatása szerint hazánkban 58,4 százalékot ért el a nyugdíjpénztári befizetésekkel csökkentett államadósság, míg versenytársaink esetében az adósságmutató lényegesen alacsonyabb.
A második legnagyobb közadóssággal rendelkező Lengyelország esetében ez az arány 42,5 százalékos, Szlovákiában 34,5 százalékos, Csehországban 30,5 százalékos, Szlovéniában pedig 29,1 százalékos.
Gazdaságkutatói előrejelzések szerint idén a magyar államadósság tovább nő, és év végére a korrigált mutató is meghaladja a 60 százalékos maastrichti plafonértéket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.