időjárás 25°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Szakszervezeti kijózanodás

Bákonyi Ádám
2006.04.25. 22:00

A munkaadók és pénzügyi lobbik rögtön a választás másnapján bejelentett javaslatait munkavállaló-ellenesnek tartják a szakszervezetek, akik mihamarabb tisztázni akarják Gyurcsány Ferenccel: a gazdasági érdekcsoportok mennyiben határozzák meg az új kormány politikáját.

Négy szakszervezeti konföderáció tegnap jelentette be hivatalosan, hogy a szokásos városligeti majálist megelőzően a Kodály köröndön és az Andrássy úton követelik az új kormánytól a foglalkoztatás javítását, a munkavállalói és szakszervezeti jogok sérthetetlenségét, a bérek uniós felzárkóztatását. A választások másnapján közzétett tizenhat gazdasági érdekképviselet kiáltványa, valamint Jaksity György, a tőzsde volt elnökének egyebek mellett a közszféra bérbefagyasztására, 50-60 ezres leépítésére tett javaslata azonban tovább borzolja a kedélyeket.
– A gazdasági lobbik „másnapos kiáltványa” nem munkavállaló-barát. Minden utólagos magyarázat sántít, hogy miért nem egyeztettek a szakszervezetekkel – jelentette ki lapunknak Borsik János. Gyurcsány Ferenc kapcsolódó nyilatkozatairól az Autonóm Szakszervezet elnöke úgy vélekedett: azok már nem a szavazásra hívó mondatok, most lesz szó azokról az elképzelésekről, amelyekről eddig nem beszéltek. – A jelek szerint „helyzet van” Magyarországon, a gazdasági lobbik mélyen beavatkoznak a kormány elképzeléseibe – fogalmazott.
Felelőtlennek tartja Szabó Endre a közszférával kapcsolatos javaslatokat. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke visszautasította, hogy az államháztartási hiányt kizárólag a közszektoron spórolja meg az új kormány.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.