időjárás 25°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Véres küzdelmek Nepálban

Kottász Zoltán
2006.04.10. 22:00

Tegnap folytatódott az immár öt napja tartó tüntetéssorozat Nepálban Gianendra király ellen, aki tavaly februárban vette át a teljes irányítást országa felett. A politikai pártok elsősorban a demokratikus rend visszaállításáért küzdenek, az őket támogató, úgynevezett maoista lázadók az alkotmányos monarchia mint államforma ellen.

Elrendelte a három napja érvényben lévő kijárási tilalom meghosszabbítását Nepál kormányzata. Ezzel kívánják elejét venni a napok óta tartó, széles körű, több ezer embert felvonultató megmozdulásoknak, amelyeknek a hét végén három halálos áldozatuk volt. A tüntetők Gianendra király tavaly februárban életbe léptetett intézkedése ellen, a demokratikus rend visszaállításáért tiltakoznak. Nepálban – amelynek alkotmányos monarchia a hivatalos államformája – a király teljhatalommal ruházta fel magát arra hivatkozva, hogy a kormány képtelen volt letörni a tíz éve tartó, több mint 13 ezer halálos áldozatot követelő maoista lázadást. A hét politikai pártot tömörítő pártszövetség ötödik napja tart általános sztrájkot, hogy rákényszerítse Gianendra királyt a demokrácia viszszaállítására. A pártok megmozdulásához első ízben csatlakoztak a kommunista lázadók is.
A rendőrök pénteken botokkal és könnygázzal verték vissza az őket kövekkel dobáló diákokat. Szombaton a még csak Katmandura érvényes kijárási tilalmat kiterjesztették a turisták által is kedvelt Pokharára, valamint két dél-nyugati városra, Butválra és Taulihavára. Ugyancsak kijárási tilalom lépett érvénybe a szintén délnyugati Bharatpúrban, ahol előző nap 25 ezren tüntettek. A zavargásoknak többtucatnyi sebesültjük volt. A maoisták tegnap bejelentették, irányításuk alá veszik az ország főútjait, és szétverik az összes monarchista szobrot.
A 26,3 milliós lakosú, 147 ezer négyzetkilométer nagyságú, Kína és India között fekvő Nepál népe évszázadokig monarchiák és uralkodócsaládok irányítása alatt élt. 1959-ben az akkori uralkodó többpártrendszert kísérelt bevezetni, ám nem sokkal később Mahendra király feloszlatta a parlamentet, és visszaállította a régi rendet. 1991-ben a lakosság tüntetéseken követelte a demokratikus többpártrendszer életbe léptetését. A „rendszerváltozást” követően azonban állandósultak a pártviszályok, a kormányok gyorsan váltogatták egymást. A helyzettel elégedetlen jelenlegi király két alkalommal – először négy éve, majd tavaly – teljes irányítása alá vette az országot.
A kommunista köztársaság felállításáért harcoló maoista lázadók 1996 óta folytatnak véres kampányt az alkotmányos monarchia megbuktatása ellen. Az ENSZ jelentései szerint az ellenállás miatt több mint százezer ember kényszerült elhagyni hazáját.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.