Besegített az USA is

Ugyan csak kis lépésekben emelkedik a BUX, de a növekedés tartósnak mutatkozik. Tegnap a magyar tőkepiaci indikátor 61,84 ponttal tudott javulni. A magyar piacnak jelentős lökést adtak a tengerentúli események: a BUX 22 017 pontig emelkedett kora délután, majd a nyereséget realizálók az index értékét zárásra 21 791,44 pontra rontották. Míg a BUX erősödőben volt, addig a forint az euróval szemben havi mélypontjára zuhant: délután a magyar fizetőeszköz 274,50-es szint közelében realizálódott.

2006. 08. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedszázalékos emelkedéssel zárta a kereskedést tegnap a BUX, a magyar piac jelentősebb növekedését a nyereséget realizáló befektetők akadályozták meg. Délelőtt az index megjárta a 21 950 pontos határt, sőt délután 22 017 pontig emelkedett, zárásra azonban visszahullott, és csak minimális növekedéssel tudott a partvonalon kívülre kerülni.
Szakértők a zárást követve elmondták, hogy az amerikai inflációs adatok jelentős hatást gyakoroltak a magyar index délutáni szereplésére. Júliusban a korábbihoz képest kisebb ütemben nőtt a maginfláció az Egyesült Államokban. A szakértők szerint a Federal Reserve-t is befolyásolja majd, hogy enyhülni látszik az árnyomás. Egészében a fogyasztói árak júliusban 0,4 százalékkal nőttek a júniusi 0,2 százalékos növekedés után. A 18,5 milliárd forint körüli forgalom és a vezető részvényekben jelentkező záráskori mérsékelt emelkedés miatt határozott tőzsdei irányt nehéz volt megjósolni, a nap végén kialakult eladási hullám nem a jövőbeni növekedést erősítette.
A vezető részvények közül egyedül a Magyar Telekom zárt csökkenéssel, a távközlési papírok 0,2 százalékkal gyengültek. Mérsékelt emelkedéssel fejezte be a napot viszont a 0,3-0,3 százalékkal dráguló Mol és a Richter, valamint a 0,8 százalékkal megugró OTP. Az Egis kurzusa 1,6 százalékkal mérséklődött annak ellenére, hogy a CIB elemzője a kisebbik gyógyszergyártót hosszú távon vételre javasolta. Gyengült még a BorsodChem, a Graphisoft és a Zwack is.
A BUX emelkedésével ellentétes mozgást mutatott tegnap a forint a bankközi devizapiacon: a magyar fizetőeszköz az euróval szemben 276,80-es határig gyengült, ami havi mélypontja is lett egyúttal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.