időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Botrányos tanévkezdés

Farkas Melinda
2006.08.31. 23:00

Botrányosan kezdődik az idei tanév. Információink szerint harmincnégy oktatási intézmény tegnap délutánig nem kapta meg a képzés elindításához szükséges oktatási azonosítót, így az iskolák szeptember 1-jén sem tudhatják, elkezdhetik-e a tanévet, vagy sem.

– Való igaz, hogy a jelenlegi percig nem kaptuk meg az induláshoz szükséges oktatási azonosítót, így teljesen tanácstalanok vagyunk – erősítette meg lapunk információját Marik István, a szegedi Kelemen László Alternatív Szakközépiskola oktatási felelőse. Hozzátette: olyan értesítést sem kaptak, amely szerint elutasították volna az iskolaindítási kérelmüket, tehát egyelőre nem lehet tudni, hogy ma elkezdhetik-e a tanítást. Az oktatási azonosító hiánya azt jelenti, hogy az iskola nem kerül be az állami nyilvántartásba, így nem igényelhet állami támogatást diákjai után, és a pedagógusbérek fedezetéhez sem juthat hozzá.
*
Marik István szerint akkor következik be igazi tragédia, ha az illetékesek végül elutasítják az intézmény kérelmét, hiszen úgy a képzést be kell szüntetni, pedig a gyerekeket már felvették az iskolába. Értesüléseinket a Bükkszentkereszti Általános Művelődési Központban is megerősítették. Telekes Józsefné igazgató közölte: az intézmény az előző tanévben még csak óvodaként és iskolaként működött, szeptembertől azonban könyvtárral is bővült. Az új formához új azonosítót is kellett kérni, azt azonban még nem kapták meg. Az oktatási tárca elismerte, hogy 34 iskola kérelmének elbírálása még folyamatban van, de szerintük nincs szó késésről. Azt írják: az iskoláknak legkésőbb a működés megkezdését követő nyolc napon belül kell elküldeniük a belépési nyilatkozatot a Közoktatási Információs Irodának. Állításuk szerint az új kérelmek elbírálása szeptember 4-re lezárul. A tárca arról nem írt, hogy mi történik a tanárokkal és a gyerekekkel, ha a tanév megkezdése után utasítják el az iskola kérelmét.
Ma a közoktatási intézményekben 1,384 millió diák ül be az iskolapadba, közülük 97 622 első osztályos kezdi meg tanulmányait az általános iskolákban, vagyis idén először 100 ezer alá csökkent az elsősök száma. Számítások szerint a tanévkezdés legalább 30 ezer forintjába kerül azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke szeptember 1-jén először veszi hátára az iskolatáskát, de ez az összeg jobb minőségű termékek vásárlása esetén ennél jóval magasabb is lehet. Egy átlagos hátizsák ára 6320 és 8795 forint között mozog, a hagyományos iskolatáska 9300 forint, de egyes márkaboltokban 30 ezer forintért is találhatunk egy-egy darabot. A tankönyvcsomagok ára az oktatási tárca szerint az 1–4. évfolyamokon átlagosan ötezer, az 5–8., valamint a 9–12. évfolyamokon tízezer forint. A Fidesz azt állítja: ezek inkább minimumárak, egy átlagos csomag ennél jó néhány ezer forinttal többe kerül.
Az idén 742 ezer rászoruló diák kap ingyenesen tankönyvet, vagyis alig több, mint a tanulók fele, pedig Medgyessy Péter korábbi szocialista kormányfő még a 2002-es választások előtt ígérte meg, hogy legkésőbb 2006-ra minden diák térítésmentesen juthat a tankönyvekhez. A korábbi évekkel ellentétben nem járt dupla családi pótlék sem az iskolakezdés előtt. A juttatást még az Orbán-kormány idején vezették be azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a gyermeket nevelőknek óvoda- és iskolakezdéskor, és a Gyurcsány-kormány szüntette meg idén januárban. Az ígéretekkel ellentétben továbbra is csak a rászoruló gyermekeknek ingyenes az óvodai és az iskolai étkezés.

publicisztika a 6. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.