Drágulnak a hústermékek

Legalább tíz százalékkal, de annál nagyobb mértékben is drágulhatnak a hústermékek a közeljövőben. Akár a hazai húsfeldolgozók harmada is megszűnhet az év végéig.

Nagy Ottó
2006. 08. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hús és a hústermékek ára 10– 25 százalékkal drágulhat a közeljövőben a középső áfakulcs változása, az energiaárak emelkedése, valamint a vállalkozásokat sújtó adó- és járulékterhek növekedése miatt. A nagyobb feldolgozókat képviselő Hússzövetség lapunkhoz is eljuttatott tegnapi közleményében kiemeli, hogy az utóbbi hetekben a magyarországi húsipari vállalkozások tevékenységét jó néhány kormányzati intézkedés, illetve a piaci változásokból eredő kedvezőtlen gazdasági folyamat befolyásolta hátrányosan. A forint euróhoz mért árfolyamának gyengülése miatt drágultak az importból származó alapanyagok is. Az elmúlt időszakban jelentősen, húsz százalékkal emelkedett az élő sertés, illetve a sertéshús alapanyag ára. E tényezők hatására elkerülhetetlen a húsipar által előállított termékek értékesítési árainak jelentős növekedése, mivel az egyébként is nehéz helyzetben lévő vállalkozások a felsorolt többletterhek „lenyelésére” képtelenek – állapítja meg a közlemény.
Ma háromszáz üzem foglalkozik Magyarországon sertésvágással, húsfeldolgozással. Közülük száz valószínűleg nem tudja majd teljesíteni az év végéig az uniós feltételeket, így nem kaphatják meg a működésükhez szükséges engedélyt sem, aminek hiányában viszont számolniuk kell tevékenységük felszámolásával – nyilatkozta lapunknak Fazekas József, a kisebb hazai feldolgozókat tömörítő Húscéh elnöke, a Sajóhús tulajdonosa.
– Hetvenhat üzemnek van uniós engedélye, a többi egységet azonban az év végéig felülvizsgálják az illetékes hatóságok. Az idei év elején lépett ugyanis érvénybe az a közösségi rendelkezés, amelynek értelmében azoknak a feldolgozóknak a működését, amelyeknek a tevékenysége Magyarországra korlátozódik, felül kell vizsgálni. Ez az eljárás okozza a legnagyobb gondot, mert egy részük bizonyosan nem tudja majd teljesíteni az előírásokat – mondta Fazekas József. A Húscéh elnöke szerint ennek több oka is van. A helyzet kialakulásában szerepet játszanak a körbetartozások, a nagykereskedőknek fizetett, évi 40-50 milliárd forintra rúgó, úgynevezett bónuszpénz, aminek a megfizetése szinte kötelező, ellenkező esetben ugyanis kilistázzák a céget a beszállítók sorából. A feldolgozók gyakran áremelési szándékaikat sem tudják érvényesíteni, pedig erre az egész ágazatnak szüksége volna. Az EU nyugati tagországaiban ugyanis háromszor annyit fizetnek a hústermékekért, mint nálunk, viszont a hazai sertésfelvásárlási árak az uniós átlag körül mozognak. A bizonytalanság kialakulásához hozzájárul még a szakemberhiány, az ötvenmilliárd forintos értéket előállító feketegazdaság és a fejlesztésekre felvett hitelek törlesztése. A kölcsönök nagysága 50 és 400 millió forint között változik üzemenként, de a jelenlegi jövedelmezőségi viszonyok között komoly gondot okoz törlesztésük – tette hozzá a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.