Erősödő vételi oldal

Nem érdekelte tegnap a befektetőket a konvergenciaprogram, sőt Gyurcsány beszéde sem hozta lázba az eladókat, helyette a korrekció hatott a piacon. A befektetők az utóbbi napokban tapasztalt hullámzásokat követve határozott vételekre szánták el magukat. Nem is maradt el a hatás: a BUX 22 ezer pont felett zárt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek. A bankközi devizapiacon sem foglalkoztak a kormányzati programmal, a forint 276–278-as szint közelében ingadozott az euróval szemben.

2006. 08. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konvergenciaprogram ide vagy oda, a magyar tőke- és pénzpiac már beárazta a gazdaság helyreállítását hivatott új kormányzati elképzeléseket. Friss, új információt már nem tudtak mondani tegnap a befektetőknek, így azok a nemzetközi események és a korrekciós hatások ismeretében elkezdtek vásárolni. Lassan vége a nyári szabadságolásoknak, a viszszatérő befektetők a vezető részvényeket kezdték csipegetni. A hatás nem maradt el, a BUX előbb 22 ezer pontra, majd délután – egy kisebb pihenőt követve 22 160 pontra ugrott. Záráskor a BUX 22 134,56 ponton állapodott meg, ez azt jelentette, hogy a hazai tőkepiaci mutató 397,60 pontos növekedést tudott kisajtolni magából. A 22 ezer pont feletti zárást az elemzők a következő napokra nézve kedvezőnek találták, a forgalom ugyan csak 14,5 milliárd forintnyi lett, de a kereskedők optimisták maradtak. A legnagyobb forgalmat a 2,5-2,5 százalékkal dráguló Mol és OTP realizálta, a Richter 1,7 százalékkal erősödött. A Richterrel párhuzamosan 1,5 százalékkal drágult az Egis árfolyama is. A nap nyertese a 42 millió forintos forgalmat bonyolító és 8,4 százalékkal erősödő TVK lett. Veszteséget mutatott viszont a 0,6 százalékot gyengülő Magyar Telekom és a 2,6 százalékkal csökkenő árú Synergon. A Synergonnál bejelentették, a Cashline 25 százalék körüli részesedést szerzett a cégben.
A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben egy-két forintos ingadozást produkált. Napközben a magyar fizetőeszköz 276,60 forintig erősödött, majd Gyurcsány Ferenc konvergenciaprogrammal kapcsolatos beszédét követve 278 forint közelébe gyengült vissza. Záráskor 0,60-0,70 forintos gyengülést mutatott az euró, azaz 278,10-278,20 forinton jegyezték azt. A dollárral 216,70–216,90 forinton kereskedtek, szemben a hétfői 215,80–215,95 forinttal. A nemzetközi piacokon, de főként New Yorkban jellemzően emelkedő irányzat alakult ki, a londoni FTSE kurzusa is javult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.