Gyenge első nap után

2006. 08. 10. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredményes magyar napnak ígérkezett a csütörtök a 19. atlétikai Európa-bajnokságon, ennek ellenére a program első említésre méltó eseménye hátborzongatóra sikerült – és nem csak a magyarokért szurkolók számára. A 3000 méteres akadályfutás első előfutamában indult Tóth Lívia taktikus magabiztossággal haladva a továbbjutó negyedik helyen fordult a célegyenesbe. Rutinosan visszapillantgatva tartotta szemmel a hajrázó a spanyol Fuentes-Pilát, amikor egyszer csak szétesett a mozgása, bal lába furcsán kezdett kalimpálni, s a futónő néhány lépés után a gyepen terült el. Onnan feltápászkodva ugyan célba sétált, de már rohantak feléje az egészségügyiek. Az első értékelések izomszakadást prognosztizáltak, aztán elterjedt, hogy izomgörcs számlájára írható a furcsa befejezés. „Izomgyökgyulladásról van szó – mondta el a sérülés hiteles történetét Tóth Lívia. – Már voltak előzetes jelei, ezért futás közben végig ellentétes lábbal támadtam az akadályokat, s az utolsó vizesárokról való leérkezésem után belém nyilallt a fájdalom, tíz méterrel a cél előtt pedig egyszerűen irányíthatatlanná vált a bal lábam.” A kisírt szemű futónőt jobb híján azzal próbáltam vigasztalni, hogy ennyi északi balszerencse – a tavalyi helsinki világbajnokságon felbukott egy akadályban – után most már valami nagyon jónak kell következnie.
Diszkoszvetőink még okozhatnak örömet, Varga Roland (61,01 m) és Máté Gábor (60,53) is döntőbe jutott. Egykörös Eb-t könyvelhet el viszont a gátfutó Vári Edit (13,42 mp) és a csíkszeredai születésű Bene Barnabás, aki az 5000 métert 14:08,16 perccel abszolválta.
A tízpróbázó Zsivoczky Attila három, nem éppen csúcsformában, de megbízhatóan teljesített szám (100 m: 11,17 mp; távolugrás: 706 cm; súlylökés: 15,74 m) után a 10. helyen várhatta a magasugrást. Ez a legerősebb száma, az igazán jó eredmény azonban elmaradt. 209 cm-rel ugyan itt a legjobbak között végzett, de összehasonlításképpen tavaly, amikor a világbajnokságon bronzérmes lett, 215 cm-ig jutott. Így is feljött a hatodik helyre, amit azonban 400 méteren nem tudott megtartani. 50.06 másodperccel jócskán elmaradt egyéni legjobbjától, s az első napot 4185 ponttal – 64-gyel lemaradva a harmadiktól – a hetedik helyen zárta. Ahhoz, hogy érmet szerezzen, a mai öt számban sokkal jobban kell teljesítenie.
Képtelen volt felhőtlenül örülni az Eb eddigi legnagyobb versenyének a közismerten nagy és pártatlan atlétikabarátnak számító svéd közönség. A férfi magasugrást ugyanis, még szerda késő este, nem a nagy favorit Stefan Holm, de még csak nem is az ifjú titán, Linus Thörnblad, hanem a 21 éves, a felnőttmezőnyben jószerint még ismeretlennek számító Andrej Szilnov nyerte. A hatalmas izgalmakat hozó viadalon a 234 centit még négyen teljesítették, két centivel feljebb viszont már csak az orosz szupertehetség járt sikerrel.
Tatjana Lebegyeva sikerén azonban aligha lepődött meg bárki, sőt, talán a módján sem. Az olimpiai és világbajnok orosz hármasugró ugyanis úgy nyert, ahogy öt évvel ezelőtt Edmontonban szerezte vb-aranyát: az utolsó kísérletre. Első, 15,05 méteres ugrásával ugyanis a görög Devetzi vezetett, de amint utólag beismerte, végig készült a pillanatra, amikor túlugorja őt orosz ellenfele. Nos, a pillanat az utolsó sorozatban érkezett el.

TEGNAPI GYŐZTESEK. Nők, 400 m: Sztambolova (bolgár) 49,85 mp. 800 m: Kotljarova (orosz) 1:57.39 perc. Diszkoszvetés: Piscsalnyikova (orosz) 65,55 m. Férfiak, 400 m gát: Jakovakisz (görög) 48,48 mp. 200 m: Obikwelu (portugál) 20.01 mp.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.