Gyorsjelentések előtt

Tegnap is minimális veszteséget halmozott fel a BUX. A piac hangulata részben megváltozott, a korábbi általános pesszimizmust tegnap mérsékelt optimizmus váltotta fel. A BUX napközben 22328 pontig emelkedett, majd előző záróértéke alatt 107,73 ponttal, 22092,56 ponton fejezte be a kereskedést. A pesti piacon 15 milliárd forintos, alacsony forgalom mellett kereskedtek.

2006. 08. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdektelenség és alacsony forgalom jellemezte a tegnapi pesti kereskedést. A BUX nyitás után 22328 pontig emelkedett, majd délután elkezdett gyengülni, 22053 pontig esett vissza. Az index zárás előtt újból javult, de csak annyira telt erejéből, hogy a 150 pontos veszteségét 107,73 pontnyira tornázta le. A kereskedés végén így a BUX 22092,56 ponton zárt.
Szakértők a nap végén megjegyezték, hogy a közelgő gyorsjelentések változatos árakat hoztak, de hatást gyakorolt a BÉT-re a Federal Reserve – a kereskedés idején még csak várható – kamatdöntő ülése is. A kereskedők szerint a kamat emelése árfolyamesést okozhat a pesti piacon a következő napokban. Az emelkedő amerikai kamatszint tőkevonzó hatást okozhat a tengerentúlon, azaz a feltörekvő piacokról a befektetők a biztosabb növekedési lehetőségeket kínáló parketteken fektethetnek be.
A tegnapi kereskedés során a vezető részvények közül egyedül az OTP-nek sikerült emelkedéssel zárnia. A banki papírok 1,2 százalékot javultak, a Mol 1,9 százalékkal, a Richter 0,2 százalékkal, a Magyar Telekom egy százalékkal gyengült. A nap fő eseményét a Danubius nyújtotta azzal a bejelentéssel, hogy a CP Holdings Ltd., az Israel Tractors Ltd. és az Interag Holding Zrt. – közösen – kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett a szállodaipari cég valamenynyi részvényére. Az ajánlati ár részvényenként 5825 forint, ami meghaladja az augusztus hetedikét megelőző 180 nap, illetve 360 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárat. A három ajánlattevő jelenleg együttesen 53,40 százalékos közvetlen tulajdonnal rendelkezik a Danubiusban, együttes szavazati joguk pedig 55,93 százalékos.
A bankközi devizapiacon a forint enyhe gyengülést jelzett az euróval szemben. A kereskedők a magyar fizetőeszköz árfolyamában végbement változást a Fed ülésével kapcsolatos várakozásokkal hozták összefüggésbe. A forint az euróval szemben a 270-es szint fölé gyengült, de a 271-es határt nem érte el. A BÉT zárásakor 270,10–270,60 forintba került egy euró.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.