Hullámok a tőzsdén

Változatos árak alakultak ki tegnap a pesti parketten. A BUX napközben bezuhant, majd zárásra korrigált, de még így is 18,25 ponttal állt meg előző szintje alatt. A vezető részvényeknél volt tapasztalható a legnagyobb széthúzás. A nap meglepetését az áramszolgáltatók okozták, azok közül is a Démász teljesítménye volt a legmeglepőbb. A forint a nap végén 276 felett állt, annak ellenére, hogy napközben a 275-ös határ alá erősödött vissza.

2006. 08. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ingadoztak az árfolyamok tegnap a pesti tőzsdén. A magyar indikátor napközben több alkalommal átlépte előző záráskori szintjét, majd végül 0,09 százalékos csökkenéssel lépett a partvonalon túlra. Reggel már csaknem százpontos veszteséggel, 22 043 ponton indult a kereskedés, majd később az index tovább gyengült. A BUX délre már lefaragta veszteségét, és újból előző szintje körül libikókázott. A hektikus ingázás vége az lett, hogy a magyar mutató 18,85 pontos mérséklődéssel zárta a hét közepét.
A kereskedők nem lepődtek meg a változatos árakon, mert a magas forgalom és a befektetők intenzív érdeklődése egyre jobban érezhető. A vezető részvények közül a Richter mellett az OTP is jól teljesített, a Mol és a Magyar Telekom viszont veszteséggel zárt. A távközlési papírokra már a napok óta közelgő közgyűlés kérdőjelei hatnak. Elemzők szerint a Démász áramszolgáltató részvényeinek tegnapi megugrása hátterében tulajdonoscsere állhat. Már korábban napvilágot látott az a hír, hogy a francia Edf akár el is adhatja az E.ON-nak vagy az RWE-nek a dél-magyarországi céget. Ugyancsak találgatások szólnak arról, hogy amennyiben a Démász legnagyobb tulajdonosa eladja a meglévő, 60,91 százalékos részesedését, akkor az új tulajdonost kötelező vételi ajánlat terheli a kisrészvényesek felé. Az ajánlati ár nem lehet kevesebb, mint a nagytulajdonosok közötti tranzakciós ár. A Démász részvényeinek kereskedését tegnap felfüggesztették, majd ezt a kibocsátó kérésére augusztus 28-ig meghoszszabbították. A Démász 12,3 százalékot, az Elmű 6,5 százalékot, az Émász 5,4 százalékot drágult.
A vezető részvények közül az OTP 0,2 százalékkal, a Richter 0,9 százalékkal ért többet a kereskedés végén. Hírügynökségi jelentések szerint az OTP mellett az osztrák Volksbank, a görög Alpha Bank, a belga KBC Bank és egy meg nem nevezett francia bank érdeklődik a nagyság szerint tizenegyedik bolgár bank, a DZI Bank többségi tulajdonának megvásárlása iránt. Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a bank első félévi gyorsjelentését ismertető sajtótájékoztatón már említést tett a lehetséges akvizícióról – írta az MTI–Eco. A bankközi devizapiacon a forint napközben határozott erősödést mutatott. A BÉT zárásakor megfordult a trend: késő délután egy euróért 276 forint felett fizettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.