Újabb esés a tőzsdén

Nem változott a tőkepiac irányzata. A BUX lefelé mozgott tegnap is, de ezúttal a magyar parkettet a nemzetközi hatások is befolyásolták. Az elemzők továbbra is optimisták, nem számítanak trendfordulóra. A következő héten várható magyar vállalati gyorsjelentésekre készülnek a befektetők, ezt igazolták a változatos árak is. A bankközi devizapiacon a forint tovább erősödött az euróval szemben.

2006. 08. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonkétezer pont alá esett tegnap a BUX kurzusa, de az elemzők továbbra is bizakodók, és azt nyilatkozták, hogy minden a legnagyobb rendben van. A legtöbb szakember kitartott korábbi nyilatkozatánál, és csak korrekciónak nevezte a lassan egy hete tartó gyengülést. Többen a vállalati gyorsjelentések előtti árbeállításokkal magyarázták a visszaesést, de azért tapasztalható volt olajpiaci, geopolitikai, sőt nemzetközi tőkepiaci hatás is. A szerdán drágulással záró amerikai piacok láttán ugyanis a legtöbb befektető azt gondolta, hogy ezúttal az európai parketteken is emelkedő trend alakulhat ki. Nem így történt: a londoni és a frankfurti tőzsdék nem foglalkoztak tengerentúli társaikkal. Délután a határidős tengerentúli jegyzések azt jósolták, hogy a Wall Streeten az előző napi növekedés nem ismételhető meg, a befektetők a negatív jóslatok láttán egyből elkezdtek eladni.
A BUX napi mélypontja közelében zárt. A magyar tőkepiaci indikátor délután átesett a 22 ezer pontos határon, és onnan már nem tudott szabadulni zárásra sem. Az 1,01 százalékos csökkenés mérsékelt, húszmilliárd forint alatti forgalommal párosult. Gyengítő hatást gyakorolt tegnap az indexre az összes vezető részvény. Ugyan a Richter és a Magyar Telekom az utolsó pillanatokban az előző értékén zárt, de az OTP-nek nem sikerült a gödörből kikászálódnia. Az OTP 2,4 százalékkal esett vissza, a Mol 1,2 százalékkal lett olcsóbb. Szakértők a Mol tegnapi esését azzal magyarázták, hogy az olajipar egyik meghatározó szereplője, a finn Neste Oil a várakozásokat alulmúló eredményt tett közzé. A portfolio.hu információi szerint az észak-európai társaság 189 millió eurós üzemi eredményt ért el, szemben a Reuters 231 milliós elemzői konszenzusával. Tegnap jelentették be azt is, hogy a magyar tőzsdén új szereplő jelenik meg: a TvNetWork részvényeivel hétfőtől lehet kereskedni a BÉT-en.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.