Visszafordult a BUX

A BUX tegnap megszakította a napokban tapasztalt emelkedését. A nemzetközi hatások ezúttal a magyar parkettre is nyomást gyakoroltak: a befektetők az amerikai pénzügyminiszter beszédére vártak, és közben lassan eladták a portfólióikban lévő papírokat. A bankközi devizapiacon a forint folytatta keddi gyengélkedését: tegnap már 273 forint felett jegyezték a magyar fizetőeszközt az euróval szemben.

2006. 08. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tett jót a magyar piacnak, hogy a nemzetközi parketteken a befektetők visszafogottan kereskedtek. A BUX napközben még tartotta magát a korábbi irányzathoz, de a nap végén veszteséggel zárt. A reggeli megugrást, majd a későbbi emelkedést délután gyengülés követte, a befektetők a tengerentúlon tapasztalt pesszimizmus hatására elkezdték részvényeiket eladni. A kelet-közép-európai régió piacain szintén rossz hangulat uralkodott, a moszkvai indikátor 0,42 százalékos, a varsói 1,67 százalékos, a prágai 0,5 százalékos mínuszban zárt. Az eladói nyomás hatására a BUX előbb 22 331 pontra esett viszsza, majd zárásra 22 521 pontra emelkedett, de még így is veszteséggel zárt. Elemzők szerint a befektetők aggodalmát az okozta, hogy az új amerikai pénzügyminisztertől – a gazdaságra vonatkozóan – negatív jóslatokat vártak. A spekulánsok az augusztus 8-án esedékes Federal Reserve-ülés miatt is bizonytalanok, hiszen az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet akár kamatemelést is végrehajthat.
A BUX gyengülését és a nemzetközi befektetői véleményeket semmibe vette a 0,9 százalékkal erősödő Magyar Telekom. Az OTP és a Mol, valamint Richter a BUX kurzusát lefelé nyomta. Fél százalék alatti csökkenést produkáltak a banki és az olajipari papírok, a nagyobbik gyógyszergyártó részvényei viszont 1,3 százalékkal csúsztak vissza. Növekedéssel zárta a napot a Démász, a TVK és az Egis.
Gyengülés következett be a forint árfolyamában is. A magyar fizetőeszközt a 273-as szint felett jegyezték az euróval szemben. Elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank elnökének az euróbevezetés dátumáról szóló tegnapi kijelentése gyengítette a hazai valutát. Emellett a délután közölt tengerentúli jövedelmi adatok, valamint az emelkedő olajárak hatására ismét eladási hullám indult el a feltörekvő piacokon, és az euró 274 forint közelébe jutott. A közép-európai régió valutái a forintnál kevésbé gyengültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.