Zárásra fordult a piac

Nagyobb növekedést is elérhetett volna a tőzsde tegnap, de a délután jelentkező eladói nyomás visszahozta a szomorú valóságba a befektetőket. A BUX korrigálta sok napos gyengülését, de a trend továbbra sem volt meghatározható. A pesti börze indikátora a nap folyamán megtermelt plusz 310 pontot zárásra felmorzsolta. A BUX végül minimális, 35,64 pontos csökkenéssel zárt.

2006. 08. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reggel még azt gondolhattuk, eljött a nagy fordulat napja. Valójában a délelőtti fellendülés csak a befektetők ámítását szolgálta. A BUX a napközben elért 330 pontos eredményt elveszítette. Az index végül 35,64 pontos csökkenéssel zárta a kereskedést. A forgalom továbbra sem volt jelentős. A 15 milliárd forintos adás-vételi szint jelezte, hogy a befektetők továbbra sem optimisták, bár tegnap pesszimizmusról sem lehetett beszélni. Valójában a magyar piacon újból az iránytalanság jelei mutatkoztak. A BUX zárás előtti beesése arra mutatott rá, hogy a napközben elért nyereségeket gyorsan kivonták a befektetők.
A távközlési papírok napközben 850–870 forint között ingadoztak, végül – 10 forintos csökkenés után – 850 forinton zártak. Jelentősebb kilengést produkáltak az olajipari részvények is, 21 930–
22 675 forint között ingáztak és 100 forinttal előző szintjük alatt zártak. A Richter 1,43 százalékkal gyengülve zárt. A nap nyertese a Linamar és a Rába lett, s 1,7 százalékkal drágult az OTP is. A pénzintézet várhatóan hétfőn teszi közzé gyorsjelentését, amelytől az elemzők rekordadatokat várnak.
A kis tőkéjű, de ezúttal nagyobb forgalmat bonyolító részvények közül az Egis, a Fotex és a Graphisoft ára emelkedett, az FHB, a Démász és a Synergon kurzusa viszont gyengült. Az FHB jelzálogbank gyorsjelentéséből kitűnt, hogy az idei év első felében 3,75 milliárd forint adózás utáni profitot ért el, 17,2 százalékkal kevesebbet, mint 2005 első félévében.

Túlteljesített tervek. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a 2006. első féléves gazdálkodását 1449 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel zárta, amely meghaladja az idei évre időarányosan előirányzott terveket, és az előző év azonos időszakának 1311 milliárd forintos eredményét. A kedvező adat a közlemény szerint elsősorban az azonnali és a határidős piacok várakozáson felüli teljesítményének köszönhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.