Befektetési roham

Jelentősnek mondható növekedést produkáltak a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai az előző hónapban. A Bamosz-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 14 százalékkal nőtt augusztusban, a hónap végén 2408 milliárd forintot tett ki. Az alapokba összesen közel 295 milliárd forint friss tőke érkezett augusztusban, míg a hozamok 3,8 milliárd forinttal növelték a vagyont – állt a Bamosz havi tájékoztatójában. Holtzer Péter, a Bamosz elnöke jelezte, hogy az alapokba érkező jelentős tőke a kamatadó bevezetésének volt köszönhető.

2006. 09. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 300 milliárd forintnyi friss tőke érkezett augusztus hónapban a Bamosz által kezelt befektetési alapokba – nyilatkozta a Bamosz elnöke, Holtzer Péter. A befektetők főként a nyílt végű alapokat, az ingatlanalapokat, a garantált alapokat és az alapok alapjait kedvelték. A részvény- és a pénzpiaci alapok iránt viszont nem volt nagy érdeklődés. Holtzer Péter rámutatott: a kamatadó bevezetése előtti roham és a befektetések iránya jól mutatja, hogy a lakosság jelentős része a hosszú távú invesztícióban gondolkodott. Az, hogy a legtöbb pénz nem a pénzpiaci alapokba vándorolt, arra utal, hogy a banki betétekből nem egy hasonló konstrukciójú alapokat választották a befektetők, azaz átgondolt stratégiát követtek az állampolgárok. Az alapok összvagyonának 64 százalékát kitevő nyilvános, nyílt végű értékpapíralapok száma kilenccel, vagyonuk 7,7 százalékkal nőtt. Augusztusban 105,5 milliárd forintot fektettek az alapokba, a hozamok pedig 4,8 milliárd forinttal növelték a vagyont. Az ingatlanalapok száma nem változott, a húsz alap vagyona a hónap végén 548 milliárd forintra nőtt, arányuk az összvagyon immár 23 százaléka.
A 27 százalékos havi bővülésből 114,5 milliárd forintot az új befektetések, míg egymilliárd forintot az alapok teljesítménye eredményezett. A hazai ingatlanalapok alapjai valamivel gyorsabban, 28 százalékkal nőttek, vagyonuk már meghaladja a 109 milliárd forintot is. A likviditási alapok, az alapok alapjai és a garantált alapok mellett az ingatlanalapok voltak a kamatadó előtti roham fő nyertesei, így a hónap végére már nettó vagyonban is – azaz a hazai ingatlanalapok alapjai miatti duplikációt leszámítva – is megelőzték a kötvényalapokat.
A zártkörű értékpapíralap száma kettővel, a 7 alap vagyona 27,5 százalékkal nőtt, ennek oka elsősorban a két új zártkörű garantált alap, illetve a részvényalapok tőkevonzása. A hónap végén az alapok vagyona 67 milliárd forint volt, ez az összvagyon 2,8 százaléka. E hónapban hét új garantált alap indult, kettő futamideje pedig lejárt, így augusztus végén 62 létezett. Ezek összvagyona a hónap végén meghaladta a 241 milliárd forintot, ami az összvagyon tíz százaléka. A garantált alapok 27 százalékos havi növekménye az 53,5 milliárd forint új befektetésnek köszönhető, míg a piaci teljesítmények 2,2 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. Ahogyan Holtzer Péter, a Bamosz elnöke rámutatott, augusztus hónapban a részvényalapok iránt nem volt akkora érdeklődés, mint a garantált vagy ingatlanalapok iránt, így a részvényalapok száma csak eggyel, vagyonuk is csak 7,4 százalékkal nőtt. Az előző hónap végén a 35 alap vagyona meghaladta a 274 milliárd forintot. Az új befektetések augusztusban 17 milliárd forinttal, a hozamok 1,6 milliárddal növelték a vagyont. Bár a tiszta részvényalapok vagyona 1,1 százalékkal csökkent, a részvényalapok vagyonának 85 százalékát kitevő részvénytúlsúlyos alapoké 9 százalékkal nőtt. Az új befektetéseknek köszönhetően a leggyorsabban az ázsiai és európai részvénytúlsúlyos alapok nőttek. Az elmúlt hónapban a befektetési alapokba érkező tőkéről elmondhatjuk, hogy jelentős tőkeátcsoportosítás történt a lakosság részéről. A kamatadó bevezetése következtében a bankbetétekből jelentős tőke áramlott ki és került át a befektetési alapokba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.