Csak egy picin múlott

Jelentős forgalom és minimális emelkedés jellemezte a Budapesti Értéktőzsde tegnapi működését. A BUX 22 995,35 ponton – négy hónapos csúcsán – zárt, ez 82,42 pontos plusznak felelt meg. A vezető részvények sorából a Magyar Telekom és az OTP drágult a legjobban. Elemzők a napközbeni hullámzásról azt nyilatkozták, hogy a meghatározó európai piacokon jelentkező értékesítések nyomták le a BUX kurzusát is. A bankközi devizapiacon a forint tovább erősödött az euróval szemben.

2006. 09. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn az amerikai piacok zárva tartása következtében határozott vételi hullám söpört végig a magyar parketten, de ezt a növekedést tegnap nem nagyon tudta követni a BUX. Miközben nagy – 22,4 milliárdos – forgalom mellett folyt az üzletmenet, addig a befektetők részéről igen nagy óvatosságot lehetett észrevenni. A spekulánsok néhány papír esetében realizálták nyereségüket, míg más esetekben vevőként léptek fel a parketten. A BUX napközbeni hullámzását az elemzők a nemzetközi parketteken kialakult pesszimizmussal magyarázták. A magyar index 13 ponttal nyitott előző szintje alatt, majd egy hirtelen lendületvétellel 23 ezer pont fölé ugrott a BUX. Zárásra némileg visszacsúszott a mutató, de még így is 82,42 ponttal állt előző szintje felett. A négy hónapja nem látott magasságokba ugró indikátort a Magyar Telekom és az OTP vezette a csúcsra: a távközlési papírok 0,7, az OTP részvényei 1,8 százalékkal drágultak. Emelkedéssel fejezte be a napot a 0,7 százalékkal megugró BorsodChem és a Rába, valamint a Danubius és a Graphisoft Park.
Elemzők elmondták, hogy a nemzetközi piacon gyengülések jelentkeztek, ezt részben a tengerentúlon kialakult árcsökkenések okozták. A szakértők egyúttal rámutattak, hogy a kelet-közép-európai piacokon viszont – a nyugati féltekén kialakult pesszimizmussal szemben – emelkedések zajlottak le. Londonban az FTSE 100 index 0,12, a frankfurti DAX 0,67 százalékkal gyengült, ellenben az orosz RTS, a prágai PX és a varsói WIG indikátorok drágulást mutattak.
A bankközi devizapiacon a forint tovább erősödött az euróval szemben, a hétfői 277,50-es szintről 276,05-ra ugrott. Az euró gyengülését az segítette, hogy a befektetők nyugodt ütemben kereskedtek, nem volt semmilyen külső behatás a piacon, így a forint lassan-lassan visszatérhet a 272–274-es szint közelébe – nyilatkozták a kereskedők. A dollár kurzusa is gyengült a forinttal szemben, de nem olyan látványosan, mint az euró. Egy amerikai dollárért 215,40–215,50 forintot adtak a befektetők a BÉT zárásakor, ez 0,10–0,20 forintos gyengülésnek felelt meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.