Enyhe lejtmenet

Szinte szóról szóra úgy zajlottak le az események a tegnapi kereskedés során, ahogyan az meg volt írva. A BUX nyitástól kezdődően folyamatosan gyengült, s végül 215,85 pontos veszteséggel zárt. A vezető részvények ára kivétel nélkül esett, a nap nyertese az Egis és a BorsodChem lett.

2006. 09. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beigazolódtak a kockázatokkal kapcsolatos elemzői elképzelések, a magyar tőkepiaci befektetők az önkormányzati választások miatt valóban az eladói oldalra ültek át. Persze valós indok nem volt, de a választások jó okot adtak arra, hogy a piac lefelé mozogjon. A BUX a megjósoltak szerint gyengült, előbb 21 820 pontra, majd a nap vége felé 21 641 pontra. Napközben egyre élesebben körvonalazódott, hogy a magyar piac nem követi a nemzetközi eseményeket, és önálló életet él. A BUX záráskor 215,85 ponttal állt előző értéke alatt, a visszaesést a Mol, a Magyar Telekom, az OTP és a Richter árában bekövetkezett változások indukálták. Az alacsonynak nem nevezhető forgalom is jól mutatta, hogy mérsékelt, de létező eladói nyomás alakult ki. A legnagyobb nyomás a 10,5 milliárd forintos forgalmú Molra nehezedett. Az olajipari papírokra a belföldi események mellett a nyersolaj árában bekövetkezett újabb csökkenések is hatottak, a Mol kurzusa 1,3 százalékkal mérséklődött. Hasonlóan a Mol árához, 1,3 százalékos veszteséget szenvedett el a Richter is. Az OTP 0,9 százalékkal, a Magyar Telekom 1,7 százalékkal esett vissza.
A nap nyertese a renitens Egis és a BorsodChem lett. A kisebbik gyógyszergyártónak sikerült kicseleznie az eladókat, és jelentősnek nem mondható forgalomban 0,3 százalékkal erősödött. A BorsodChem 2950 forintig menetelt, tette azt annak ellenére, hogy még nem ismeretes, mikortól él a vegyipari társaság részvényeinek 3000 forintos felvásárlása. A kis forgalmú cégek közül látványos esést produkált a Graphisoft Park, valamint a Pannonplast. Kereskedők a tegnapi eseményeket követve, a tőzsde zárása után elmondták, hogy a hétfői naptól nem várható el az emelkedés; ezt mutatták a még kedvezőnek mondható vélemények is, mint a JP Morgan kockázatvállalási hajlamról szóló elemzése. A JP Morgan pénzügyi szolgáltató, amely a felmérésbe bevont befektetési alapok adataiból havi indexet közöl a feltörekvő piacok deviza- és kamatkonstrukcióiban meglévő befektetői pozíciók változásáról, ezúttal 188 feltörekvő piaci alap adatait összegezte. A júniusi forint-alulsúlyozottsági index az eddigi mélypont volt Magyarország esetében a JP Morgan hasonló felméréseinek kezdete óta; ezt a ház az akkori felmérésben azzal magyarázta, hogy a piac csalódással fogadta a kormány költségvetési intézkedési csomagját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.