Fellázadt a BUX is

Megtették hatásukat a belpolitikai fejlemények, amúgy semmi sem indokolta volna, hogy a tőzsdén gyengülés alakuljon ki. A hét második napján a BUX 276,45 pontos csökkenéssel, 22 660,80 ponton zárt. Meglepetésre az Egis a piac csökkenő irányzatával szemben tudott haladni, és egyszázalékos növekedéssel zárt. A gyógyszergyártóra az orosz tőkepiaci események hatottak kedvezően.

2006. 09. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap nem sikerült megfordítani a Budapesti Értéktőzsdén uralkodó negatív trendet. A BUX reggel 260 ponttal állt előző szintje alatt. Az index napközben többször megpróbált emelkedni, de a sorban megjelenő eladók megakadályozták a korrekciót. A spekulációs nyomás okozta gyengülés
22 476,20 pontig tolta le a magyar tőzsdemutató értékét. A napi mélypontról még vissza tudott kapaszkodni az index, de a zárásig már nem indult el számottevő emelkedés. A nap végén a BUX 22 660,80 ponton állt, ami 276,45 pontos csökkenésnek felelt meg. Az index 1,21 százalékos csökkenése mutatta, hogy a piaci szereplők jelentős hányada az eladás mellett döntött. Így a forgalom 24 milliárd forint körüli szintre szökött fel.
A nap érdekessége, hogy emelkedéssel – élükön az Egisszel – csupán hat papír zárt. A nap nyertese az Állami Nyomda volt 3,1 százalékos drágulással. A nyomdaipari céget az Inter-Európa Bank, a TvNetWork és az Egis követte. Az egy százalékkal erősödő kisebbik gyógyszergyártóra 611 millió forintnyi üzlet született, míg a Richter ára változatlan maradt. Szakértők szerint a gyógyszeripari cégek eséssel szembeni ellenállását az okozta, hogy az orosz piacon emelkedő trend alakult ki. A vezető részvények lefelé mozogtak. A Mol 2,3 százalékkal, az OTP 1,7 százalékkal, a Magyar Telekom 0,1 százalékkal vált olcsóbbá. A Mol kurzusa annak ellenére gyengült, hogy a világpiacon a nyersolaj ára elkezdett korrigálni – ez is azt mutatta, hogy a magyar piac önálló életet élt.
A következő napok eseményeiről úgy vélekednek a kereskedők, hogy addig fellendülés nem várható a piacon, amíg ki nem derül, hogy mi lesz a sorsa a jelenlegi kormánynak. A legtöbb szakértő további fokozott belpolitikai eseményekre számít.
A környező országok tőkepiacain is lassulás volt tapasztalható. A szakértők a varsói és prágai parketteken kialakult gyengüléseket a magyar eseményekkel hozták öszszefüggésbe. A nyugat-európai, tengerentúli parketteken a befektetők az amerikai inflációs adatokra összpontosítottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.